Har du bråttom? I så fall rekommenderar jag att du skaffar Webnode som är det bästa valet för en billig hemsida.
Att få tag på en billig hemsida kan vara riskabelt. Det gäller att hitta rätt typ av verktyg eller leverantör. Risken om du väljer fel är att hemsidan antingen inte alls blir som du tänkt dig, eller att hemsidan kostar mer än du hade förväntat dig.
Jag har själv byggt hemsidor i många år och vet att kostnaden lätt sticker iväg om man inte gör sin research noggrant – antingen i tid, pengar eller ren frustration.
Ett bra sätt att få tag på en billig hemsida är att du använder en så kallad hemsidebyggare. Hemsidebyggare är ett slags verktyg som riktar sig till exempelvis bloggare, artister, fotografer, frilansare och mindre företag. Fördelen med hemsidebyggare är att du slipper mycket omkostnader som du annars får med en hemsida, som exempelvis kontinuerliga uppdateringar och underhåll.
I den här artikeln så recenserar jag följande alternativ:
Innehåll
Viktiga saker att tänka på när du skaffar en billig hemsida
Räkna på löpande kostnader (per år, per månad)
I många fall kan verktygen som lovar billiga hemsidor bli väldigt dyra för dig i längden. Med en del av verktygen så betalar du dessutom per år istället för per månad. Därför kan det vara bra att du först gör ett överslag på den totala kostnaden (per år) för både hemsida, domän, email och eventuella tillägg som du behöver till hemsidan.
Flera av de bättre verktygen som du bygger en billig hemsida med, erbjuder ofta någon slags provperiod. Ta fördel av det, och använd verktyget i ett par veckor innan du bestämmer dig för att betala. Fördelen är att det är större chans att du köper en hemsida som du verkligen blir nöjd med.
Mobilanpassad
Att din hemsida funkar till både mobil, till platta och till dator är lätt att ta som en självklarhet. Så är dock inte alltid fallet, utan det beror mycket på vilken lösning du väljer. Det är viktigt att din hemsida är mobilanpassad eftersom mer än hälften av alla som surfar på internet gör det via mobilen.
Hastighet
För att din hemsida och användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt så är det viktigt att din hemsida laddar snabbt.
En riktigt bra hemsida laddar gärna på mindre än 1 sekund, helst ännu mindre än så. I många fall är det dock inte alltid realistiskt att gå på extremt snabba hastigheter, men det är värt att optimera din hemsida så mycket det går i alla fall.
Hastigheten för just din typ av hemsida kan variera mycket, till exempel beroende på hur mycket stora bilder och filmer du har på hemsidan, och hur väloptimerad hemsidan är. Det kan även bero på var exempelvis servrarna ligger för din hemsida (i Sverige eller utomlands?), eller hur bra prisplan du har på just ditt webbhotell.
Snygg och modern design
Även om du skaffar en billig hemsida så behöver inte din hemsida se billig ut!
Många verktyg som du bygger hemsidor med erbjuder bra, moderna och snygga mallar när du skapar din hemsida.
Du ska även ha möjligheten att skräddarsy din design på hemsidan till något som verkligen passar och tilltalar dig.
Sökmotoroptimerad
För att din hemsida ska få besökare så gäller det inte bara att innehållet är bra och tilltalande. Det gäller även att du optimerar din hemsida så att du kommer högre upp i sökresultaten på Google. Om din hemsida inte får några besökare så spelar det inte så stor roll om din hemsida är super-snyggt designad, eller har bra innehåll!
Egen domän & e-post
För att din hemsida ska se proffsigare ut så är det bra att du skaffar ett eget domän. Ett eget domän kan vara exempelvis minsuperhäftigahemsida.se. Se till att domänet du väljer är lätt att komma ihåg, funkar bra med ditt varumärke och känns seriöst.
För att komplettera din domän är det också värdefullt att du skapar en egen e-postadress. En mailadress skulle exempelvis kunna vara dittnamn@minsuperhäftigahemsida.se. Återigen så är en egen mailadress något som ger ditt varumärke ett mer seriöst intryck, till exempel när du har kontakt med kunder eller besökare till din hemsida.
Support som hjälper dig med din hemsida
Om du kör fast med din hemsida så är det superviktigt att ha en support som ger både tydlig och korrekt hjälp till dig, så fort som möjligt.
Jag har många gånger fastnat totalt med mina hemsidor. Exempelvis då jag har skapat hemsidan, men inte fattat hur jag ska konfigurera mitt domän eller mail. Det är otroligt skönt när du får hjälp av en support som svarar och löser ditt problem på mindre än ett par minuter!
Bilder och innehåll till hemsidan
- Börja tidigt och fundera ut vad det ska stå på din hemsida. Både rubriker och brödtexter.
- Skriv ner innehållet i ett word-dokument eller för hand medans du funderar.
- Samla även in bilder som du vill ska komplettera ditt innehåll på hemsidan.
Ju tidigare du börjar tänka på vad dina besökare ska kunna göra på hemsidan och vad du vill det ska stå för texter med mera på din hemsida, desto lättare är det att välja en bra design som passar dig.
Webnode: Bästa alternativet överlag för en billig hemsida med eget domännamn
Webnode (recension) är ett riktigt bra program för att bygga snygga men ändå billiga hemsidor. Du behöver inte ha någon teknisk bakgrund för att använda Webnode. Dessutom blir du vägledd genom processen att skapa din hemsida steg för steg.
Webnode riktar sig till dig som vill ha en hemsida utan krångel, antingen för privat bruk eller för ditt företag. Jag skulle uppskatta att det max tar några timmar att göra en komplett hemsida via verktyget.
Plattformen har ett bra och överkomligt pris – från 55 kronor per månad om du vill ha en egen domän. Har du en domän sedan tidigare för din hemsida så kommer du undan med endast 35 kronor i månaden. Med Webnodes Mini-paket så får du 1 GB utrymme vilket brukar vara mer än tillräckligt såvida du inte har stora bilder och filmer som du vill ladda upp till hemsidan. Du betalar för Webnode per år istället för per månad. Så med andra ord kommer du undan med runt 660 kronor om året, vilket är väldigt överkomligt.
Fördelar
- Moderna och riktigt snygga mallar till din hemsida – Webnodes utbud av designer ser väldigt proffsiga ut.
- Bra kvalitét för det du betalar för.
- Lätt att komma igång.
Nackdelar
- Supporten kan ta upp till 24 timmar på sig att svara (men ofta går det snabbare än så).
- Du betalar för Webnode per år istället för per månad (dock finns möljigheten att prova på Webnode om du vill).
>> Testa Webnode gratis här <<
Weebly: Bästa alternativet för en billig hemsida utan eget domän
Weebly (recension) är en annan bra hemsidebyggare, med nästan lika många användare som Webnode (Weebly ligger på cirka 50 miljoner användare, medan Webnode har cirka 45 miljoner).
Weebly riktar sig till både privatpersoner och företag. Främst är Weebly ett verktyg för dig som vill skapa en hemsida enkelt, utan att gräva ner dig i tekniska detaljer.
Weebly erbjuder också snygga designer och mallar, men utbudet av mallar är mer begränsat än vad exempelvis Webnode är.
Det finns också många tillägg att välja på för dig som skapar en hemsida med Weebly. Nackdelen är dock att det är betydligt svårare att koppla ihop din sida med tillägg som inte stöds direkt från Weebly.
Den främsta anledningen att jag rekommenderar just Weebly som ett av topp-valen för en billig hemsida är att Weebly erbjuder ett gratis-alternativ! Men då får du inte ett eget domän utan en hemsideadress i stil med minhemsida.weebly.com.
Om du sedan vill uppgradera för att skaffa ett eget domän så ligger kostnaden på från 50 kronor per månad. I mitt tycke kan du dock då lika gärna skaffa Webnode eftersom du får mer värde för pengarna.
Fördelar
- Ett gratisalternativ som funkar väldigt bra.
- Många stöd för olika tillägg till din hemsida.
- En del specialerbjudanden att välja på. Weebly är exempelvis ett bra alternativ för dig som håller i utbildningar.
Nackdelar
- Ska du ha eget domän kostar det extra.
- Sådär support / kundtjänst.
- Få mallar att välja på.
>> Prova Weebly helt gratis här <<
Wix: Ett OK alternativ för en billig hemsida
Wix (recension) är ännu en hemsidebyggare. Jag valde att ha med verktyget eftersom det är populärt och enkel att komma igång med. Designerna som finns i Wix är också snygga och moderna.
Det finns dock en del saker som drar ner betyget på Wix för mig. Bland annat så är det svårt att få till hemsidor som ser bra ut på både mobil och dator (dvs att du mobilanpassar din hemsida).
En annan sak som jag tycker är sådär med Wix är att hemsidorna laddar slött. Jag testade själv 3 stycken hemsidor i Wix och alla hemsidorna tog tyvärr mer än 10 sekunder att ladda.
Det som är bra med Wix är att det finns ett gratispaket som du kan skaffa om du ändå känner att du vill prova verktyget. Eftersom det är lätt att komma igång med plattformen så har du inte mycket att förlora på att testa!
>> Du hittar mer information om Wix här. <<
WordPress + Elementor: För mer flexibilitet och för dig som är tekniskt kunnig
WordPress (recension) tillsammans med ett bra designverktyg som Elementor är ett alternativ om du är lite mer sugen på att lära dig om tekniken bakom att skapa en hemsida.
Just WordPress är världens mest använda CMS (Content Management System) – mer än 30 procent av alla hemsidor på nätet bygger på WordPress. Jag använder själv ofta WordPress när jag skapar hemsidor åt andra!
WordPress i sig är gratis att skaffa. Däremot behöver du investera i ett Webhotell (Oderland (recension) är min rekommendation – ligger på 167 kronor / månad). Du behöver även ett bra gratistema som funkar ihop med Elementor (exempelvis GeneratePress).
Fördelar
- Du kan göra en egen hemsida, precis som du vill ha den.
- Massor med tillägg att välja på för din hemsida.
- Du använder verktyg som är vältestade av andra människor.
Nackdelar
- Du behöver investera betydligt mer tid än pengar i jämförelse med om du skaffar en hemsidebyggare som Webnode.
- Du kan hamna i situationer där du själv får felsöka saker, och då kan det snabbt bli väldigt tekniskt krävande.
- Du behöver underhålla din hemsida regelbundet på egen hand.
Skräddarsydd hemsida: För en mer exklusiv hemsida (men också dyrare)
Ett alternativ för dig som vill ha en mer exklusiv hemsida är att du anlitar någon för att ta hand om hela hanteringen – där någon annan skapar en hemsida åt dig, underhåller den, och så vidare. Men då blir det också en större investering för dig.
Fördelen är att du slipper hela processen och all frustration med att skapa en egen hemsida. Så det handlar främst om vad du värderar högst – dina pengar, eller din tid?
Funderar du fortfarande på vilket alternativ du ska välja för en billig hemsida?
Att skaffa en billig hemsida som samtidigt är lättanvänd, snabb, sökmotoroptimerad, mobilanpassad och har ett eget domän och e-mail är inte helt lätt.
Det bästa alternativet jag har hittat som uppfyller mest av dessa kriterier är utan tvekan Webnode. Det är en grymt bra och prisvärd lösning, där du dessutom får en snygg och modern hemsida på köpet.
Lämna ett svar