Det finns många webbhotell att välja på. För att du ska hitta rätt och inte hamna i en knepig sits så gäller det verkligen att läsa på. Jag vet själv hur omständigt det kan vara om du råkar välja fel, och tvingas flytta från ett webbhotell till ett annat.
Oderland är ett webbhotell som jag själv använder efter att jag hörde många positiva omdömen om dem. Jag kan verkligen säga att Oderland är ett webbhotell där du får kvalitet för pengarna.
>> Du hittar mer information om Oderland här. <<
Innehåll
Saker du bör tänka på innan du skaffar ett webbhotell
Lätt att använda
Ett webbhotell ska vara användarvänligt. Jag föredrar personligen när webbhotellet är så lite i vägen som möjligt. Extra bra är det om du har tillgång till funktioner som exempelvis 1-click installers för att snabbt kunna installera tillägg till din hemsida.
Priset
Ett webbhotell ska inte kosta för mycket, och framför allt ska det vara tydligt vad du betalar för, samt hur lång bindningstiden är. Om det är ett riktigt bra webbhotell kan du också ha flera hemsidor och domäner kopplade till samma konto, utan extra kostnad.
Hastigheten / Prestanda
Ett riktigt bra webbhotell är snabbt, vilket gör att det är troligare att dina besökare stannar kvar på hemsidan.
Säkerhet & backups
Seriösa webbhotell jobbar ofta mycket med att se till att deras lösningar är så säkra som möjligt. Det kan vara allt ifrån att se till att de undviker vanliga säkerhetshål och problem, till att de hjälper dig att ta regelbundna backups för din hemsida.
Stabilitet
De bästa webbhotellen garanterar ofta 99.99% uptime, vilket innebär att din hemsida max får vara nere 8 timmar per år.
Oderland – sammanfattning
Oderland är det webbhotell jag själv använder mig mest av. Om det är ett webbhotell jag skulle rekommendera, så är det just dem. Här får du kvalitet för pengarna. Oderland är ett bra webbhotell för både småföretagare och privatpersoner. Det är även ett toppen-val för dig som är utvecklare, eller driver någon form av e-handel eller webbyrå.
Betyg: 4.5 av 5
Fördelar
- Väldigt snabba servrar.
- Tillförlitlig och ovanligt bra uptime.
- Kanonbra support.
- Kvalitet över kvantitet.
Nackdelar
- Lite dyrare än andra webbhotell (men du får värde för pengarna).
- Hemsidan kan bitvis vara lite svår att hitta på.
Du hittar mer information om Oderland här.
Funktioner
Oderland cpanel (kontrollpanel)
Oderland kör med cPanel (en sida där du kan komma åt möjligt – allt ifrån mail, domäner, installationer du har, databaser med mera), som funkar superbra.
Du hittar information om hur du loggar in på Oderlands cPanel här.
Det bästa med cpanel enligt mig är att den är användarvänlig. cPanel är lätt att hitta i och tydligt uppdelad, så att du slipper spendera en massa onödig tid på administration.
Från Oderlands kontrollpanel kan du enkelt installera WordPress och hundratals andra appar (Joomla, Drupal, Magento, med flera) med bara några klick. Detta sparar mycket tid, och funkar väldigt smidigt.
För dig som är mer tekniskt lagd går det också utmärkt att använda verktyg som GIT och SSH access tillsammans med cPanel, vilket jag inte vet många andra webbhotell som erbjuder inom Sverige.
Oderland SSL som ingår, samt fokus på säkerhet
När du skaffar ett paket genom Oderland så får du också SSL (säker överföring av trafik så att du håller dina hemsidor säkrare). SSL-certifikatet är ett certifikat som Oderland erbjuder genom Let’s Encrypt.
Utöver SSL så scannar även Oderland kontinuerligt sina servrar för att hålla de fria från virus, malware och liknande. Oderland varnar till och med om du kör med programvara som är utdaterad.
Stabila servrar och drift
Driften för Oderland är överlag väldigt bra. Visst kan Oderland ligga nere ibland, men när man tittar på deras statistik så ligger de kanonbra till.
De senaste 12 månaderna har Oderland haft en uptime på 99,99% på sina servrar, enligt sin hemsida.
Det enda negativa jag kan komma på om driften är att Oderland ibland inte uppdaterar driftstatus utanför kontorstider. Men med tanke på den uptime de har och att de är så transparenta med det, så är det få webbhotell som kan mäta sig med Oderland, enligt mig.
Miljövänligt
Oderland satsar också på att drifta sina servrar på ett miljövänligt sätt, något som förstås är toppen, och som ligger helt rätt i tiden. Bland annat så virtualiserade de sin miljö för hosting för att minska mängden el som går åt.
Du kan läsa mer om Oderlands miljöarbete här.
Prestanda
Det här var en av de mest uppenbara skillnaderna för mig när jag började använda Oderland. Skillnaden mellan Oderlands prestanda, och de andra svenska webbhotellen som jag har provat, är som natt och dag.
Oderland är blixtsnabbt, och det märks verkligen när du gör installationer, uppgraderingar, eller för den delen bara klickar runt på hemsidan.
Det är också bra att du slipper köpa till massor med uppgraderingar och nya paket. Istället kan du skala upp ditt webbhotell utifrån dina behov. Om du skaffar Premium-paketet till Oderland så får du Elastic Scaling på köpet, vilket innebär att om din hemsida får massor med trafik vid ett visst tillfälle (exempelvis vid en rea, högtid eller liknande), så kan du enkelt skala upp prestandan för din hemsida utan att behöva uppgradera till nya paket.
Obegränsat antal domäner, sidor och e-postkonton
När du skaffar ett konto genom Oderland får du också tillgång till obegränsat med mailadresser. Du kan enkelt komma åt dessa antingen via cpanel (webmail) eller via din egna mail-klient.
Priset för Oderland betalar igen sig snabbt om du har flera domäner och hemsidor som du vill lägga upp. Antalet hemsidor och domäner du kan ha till ditt konto är nämligen obegränsat.
För ett domännamn betalar du ganska standard priser (120 kr / år för ett .se-domän, 99 kr / år för ett .com-domän).
Support
Oderland erbjuder riktigt bra support. Det känns som att alla som jobbar på Oderland verkligen vill hjälpa dig. Otroligt service-minded företag, enligt mig!
Generellt sett tycker jag också att Oderlands anställda är kunniga, snabba och tydliga när de svarar på frågor.
Jag gillar även att Oderland inte utgår från att alla är tekniska genier. Istället tar de sig verkligen tid att förklara och hjälpa dig med ditt problem, utifrån just dina förutsättningar. Råkar du schabbla till något, så hjälper de till med det också.
Utöver kontakt med support så har Oderland satsat mycket på bra och tydlig dokumentation. Ibland finns det till och med video-guider i dokumentationen som Oderland erbjuder, vilket jag inte har sett ofta för andra webbhotell.
Oderlands öppettider och kontaktinformation för sin support hittar du här.
För dig som vill ha flytthjälp när du ska byta från ditt existerande webbhotell till Oderland så går det också bra. Information om hur en flytt till Oderland går till hittar du här.
Priser och paket
Oderland erbjuder två paket för webbhotell:
- Standard (från 167 kronor per månad).
- Premium (från 334 kronor per månad).
Då ingår SSL i priset på båda paketen, samt att du kan ha så många webbplatser och domäner du vill, knutna till samma paket. Den stora skillnaden mellan paketen är främst vilken kapacitet servrarna har (både utrymme och prestanda). Så initialt kommer du långt med Standard-paketet.
Just Oderland är bland de dyrare av de svenska webbhotellen, men det är det värt i detta fallet! Jag har själv använt flera olika svenska hotell, och Oderland funkar är bland de bästa.
Bra att ha länkar för Oderland
Oderland webmail – log in
Så här loggar du in till Oderlands webmail:
- Gå till https://www.oderland.se/logga-in/ .
- Klicka därefter på ”Webmail”.
- Ange dina inloggningsuppgifter (email och lösenord) som du ska ha fått i samband med att du köpte ditt paket hos Oderland.
Oderland – sida för status (drift)
Oderlands nuvarande driftinformation hittar du här.
Oderland namnservrar
Mer information om vilka namnservrar och DNS-servrar som Oderland använder hittar du här.
Vad tycker andra om Oderland?
Det är fler än mig som gillar vad Oderland erbjuder. Här är några exempel:
- På Trustpilot har Oderland i skrivande stund 4 recensioner, och ligger på snittbetyget 4 av 5.
- Även på facebook har Oderland i skrivande stund ett högt betyg – 4.7 av 5, baserat på lite mer än 60 recensioner:
- På Reco ligger betyget just nu på 4.7 av 5, med mer än 70 omdömen som underlag.
Alternativ
Kinsta
Kinsta är ett högkvalitativt alternativ för dig som vill ha en WordPress-hemsida. Just Kinsta riktar in sig specifikt på WordPress-hemsidor. Priset ligger från 300 kronor per månad.
Men då får du precis som med Oderland verkligen kvalitet för pengarna. Du får då både SSL och CDN (Content Delivery Network) som ingår i priset.
Simply
Simply är en annan bra och prisvärd leverantör av Webbhotell. Omdömet på Trustpilot ligger på 4.8 av 5 i betyg, baserat på mer än 4000 recensioner.
Priset ligger på från 20 kronor per månad för det billigaste alternativet. Då får du 10 GB utrymme, samt obegränsat med bandbredd, e-postkonton, och möjlighet att ha flera domäner knutna till samma konto.
Inleed
Inleed är en annan högkvalitativ leverantör av Webbhotell. Betyget ligger på imponerande 5 av 5 på RECO, baserat på mer än 100 betyg.
Priset på inleed ligger från 19 kronor per månad. Då får du 2000 MB i utrymme, samt att du kan koppla obegränsat med domäner till ditt Inleed-konto.
Sammanfattning
Att välja ett bra webbhotell är en viktig komponent när du skapar en egen hemsida till dig eller ditt företag.
Jag rekommenderar starkt Oderland eftersom de är lättanvända, väldigt bra på service, och du får grym kvalitét och värde för pengarna.
Lämna ett svar