Första gången jag skapade en gratis wordpress hemsida var minst 10 år sedan. Jag minns att jag inte var jätteimponerad av WordPress i början, utan föredrog att koda saker själv, eller använda andra verktyg för att designa mina hemsidor.
Nuförtiden är det dock tvärtom – jag älskar WordPress, och WordPress har verkligen kommit långt de senaste åren enligt mig. Det är ett enormt kraftfullt verktyg, och för småföretag och privatpersoner behöver du i princip inget annat.
Innehåll
Saker att tänka på innan du skapar en hemsida
Det finns många saker att tänka på innan du gör en egen hemsida. Här är några exempel:
- Underhåll och uppdateringar: Att skapa en hemsida nuförtiden är ganska enkelt mot vad det har varit. Men du måste vara beredd på att underhålla din hemsida och kontinuerligt uppdatera den. Framför allt för att undvika exempelvis säkerhetshål, eller för att saker och ting i hemsidan inte ska ”gå sönder”.
- Säkerhet: En hemsida som inte är skyddad riskerar att få stora konsekvenser för dig – till exempel om känslig kund- och användardata läcker ut.
- Hastighet: en anpassad hemsida som är snabb ger en bättre användarupplevelse. Det är inte alla plattformar som ger en bra hastighet från början – det är väldigt olika från leverantör till leverantör.
- Mobilanpassat: eftersom nästan 4 miljarder människor använder sin mobil för att surfa på nätet så är det viktigt att din hemsida ser bra ut på mobil, såväl som på läsplatta och dator.
- Börja fundera tidigt på vad målet med din hemsida är. Mer besökare? Fler kunder? Bättre omsättning? Vilka är målgruppen för hemsidan och vad behöver dem?
- Tänk även igenom och skriv utkast på innehållet till hemsidan. Vilka sektioner ska du ha? Vad ska det stå för rubriker eller brödtext? Vilka bilder passar ihop med budskapet du förmedlar? Ju tidigare du gör detta, desto snabbare kommer det gå när du väl skapar själva hemsidan.
Jag kan i ärlighetens namn säga att jag är ganska subjektiv i detta fallet eftersom jag älskar WordPress! Samtidigt inser jag att det inte är verktyg för alla.
Om du känner dig OK med lite tekniskt handhavande och felsökning på egen hand då och då så är WordPress ett bra val.
Om du däremot vill bli vägledd steg för steg genom hela resan så är ett verktyg som Webnode ett bättre alternativ.
WordPress
WordPress är världens mest använda CMS (Content Management System) för att bygga hemsidor (mer än 30% av alla hemsidor på nätet bygger på WordPress).
Det är ett verktyg som har otroligt mycket möjligheter och val, men som ändå har en förhållandevis låg tröskel för att komma igång.
WordPress är en lösning för dig som vill bygga billiga hemsidor, men att du samtidigt känner dig mer bekväm med att sätta upp din egna hemsida från grunden.
Betyg: 4 av 5
Fördelar
- Hög kvalitet.
- Väldigt välanvänd och vältestad plattform.
- Alla tillägg och teman som du behöver (plus några till).
- Du är fri att lägga upp din sida på vilket webbhotell du vill, vilket ofta innebär lägre pris än för andra verktyg.
Nackdelar
- WordPress kräver ofta viss felsökning och ibland en del tekniskt kunnande.
- Det kan ibland vara knepigt att få alla tillägg och designer att funka med varandra.
- Kräver kontinuerligt underhåll och uppdateringar från din sida.
Så här gör du för att bygga en gratis hemsida i wordpress
Välj vart du ska ha hemsidan
Du har ett par alternativ för var du ska lägga upp din hemsida:
- Alternativ 1: Skaffa ett eget paket på WordPress egna hemsida för 30 kronor / månad. Då blir årskostnaden ungefär 360 kr för en personlig hemsida. Nackdelen med detta är att du initialt får en adress i stil med mincoolahemsida.wordpress.com vilket inte ser lika proffsigt ut som om du skaffar en egen domän (exempelvis mincoolahemsida.se). Om du vill lägga till en domän så går det, men då är det .com som gäller.
- Alternativ 2: Skaffa ett webbhotell hos exempelvis Oderland. Det kostar förvisso lite mer (från 167 kronor / månad), men det är enkelt att installera WordPress (du blir vägledd genom hela installationen). Samtidigt får du då möjlighet att lägga till din egen domän, mail med mera. Och du får ett fantastiskt bra ställe att ha din hemsida på.
Bestäm vad din wordpress-hemsida ska heta
Det är värt att poängtera att du bör tänka igenom ordentligt vad din hemsida ska heta (dvs själva namnet på domänen och hemsidan). Domänen är adressen du skriver in i webbläsarens adressfält för att besöka hemsidan.
Några saker att tänka på när du väljer domännamn:
- Låter namnet seriöst & trovärdigt? Jämför exempelvis dittföretagsnamn.se, kontra zupercooltföretag.biz).
- Är det lätt att komma ihåg namnet på hemsidan? Det kan ofta vara en fördel att ha ett kort domännamn sombestår av max 3-4 ord. Detta gör det lätt för besökare att komma ihåg hemsidans namn, ifall de vill besöka hemsidan igen.
- Passar namnet ihop med ditt varumärke? Om du är företagare så är det viktigt att känslan duförmedlar med domännamnet passar bra ihop med visionen du har för ditt företag. Skaffa inte ett domännamn som påminner väldigt mycket om namnet på redan registrerade varumärken (det är absolut något som du kan råka illa ut om du gör).
Välj ett bra tema och design
Ett bra wordpress-tema enligt mig är ett tema som:
- “väger lite” (liten storlek = laddar snabbt).
- är säkert och vältestat.
- funkar bra med olika tillägg.
- du lätt kan ändra utseendet på.
Ett par wordpress-teman som jag gillar (som dessutom är gratis i grundutförande), och som uppfyller kriterierna ovan, är:
Utöver det rekommenderar jag också starkt ett verktyg som Elementor för att sätta din egna prägel på designen utan du behöver kunna koda.
Du kan utgå från gratisversionen av Elementor och uppgradera till PRO om du känner att du behöver det. Den stora skillnaden är mest att du får mer moduler som du kan använda dig av i Elementor PRO.
Lägg till gratis tillägg för WordPress
Det finns gott om bra gratis-tillägg för WordPress. Här är några exempel:
- Yoast SEO för en mer sökmotoroptimerad hemsida (större chans till fler besökare från Google exempelvis). Du behöver inte premium-varianten, utan gratis-alternativet av Yoast funkar bra.
- Wordfence för bättre säkerhet. Allt ifrån skydd när hackers försöker logga in till din hemsida, eller på andra sätt försöker komma åt din hemsida. Det är absolut värt tiden att du skaffar ett tillägg för detta!
- Google Analytics by MonsterInsights. Ett enkelt sätt att koppla på Google Analytics så att du kan se hur många som besöker din hemsida.
- WooCommerce för e-handel. Skapa en egen webbutik och koppla ihop den med WordPress.
- WPForms för kontaktformulär. Det är ofta bra att besökare enkelt kan kontakta dig direkt via din hemsida. I detta verktyget bygger du upp ditt formulär genom att du drar och släpper olika formulärelement (textfält, knappar med mera). Du kopplar sedan formuläret till din mail så att du får mail om någon kontaktar dig. Detta är ett sätt att potentiellt få kontakt med nya kunder exempelvis!
Lägg till innehåll till din gratis wordpress hemsida
Om du har följt mina råd innan du började skapa din hemsida, så har du redan ett utkast med vad det ska stå på de olika sidorna på din hemsida.
Detta är ett sätt som du sparar tid på. Du kan alltid ändra texter och bilder senare om du behöver det.
Slutsats – går det att få en gratis wordpress hemsida?
Det är svårt att få en HELT gratis hemsida byggd med WordPress.
Personligen rekommenderar jag att du skaffar ett webbhotell på Oderland och installerar WordPress därigenom. Det är enkelt och du får en hemsida som du kan lägga till egna domän, eget mailkonto till, samt de tillägg du behöver.
Lämna ett svar