Här är de resurser (verktyg, mallar, med mera) som jag ofta använder inom alla möjliga områden som jag tycker är roliga att blogga om. Allt från UX, AI, bildredigering, skrivande och produktivitet. Jag uppdaterar den här sidan allt eftersom att jag skriver nya guider och mallar, eller när jag hittar nya verktyg.
Innehållet nedan innehåller affiliatelänkar. Det innebär att jag tjänar pengar på om du skaffar vissa av verktygen nedan, utan att det kostar dig något extra. Jag rekommenderar endast resurser som jag använder och som jag verkligen gillar.
Innehåll
UX
Nedan hittar du de olika guider, verktyg, mallar och checklistor som jag använder för UX-projekt.
UXfol.io (verktyg)
Sätt upp din egna UX portfolio. Lättanvänt visuellt verktyg för att beskriva case studies / tidigare projekt och liknande.
UX workshop (guide)
Tips och ideer på hur du kan hålla i den egna UX workshop. Förslag på saker att tänka på inför, under och efter workshopen. Olika förslag på övningar.
Tidsuppskattning av UX-projekt (verktyg)
Ett gratis tidsuppskattningsverktyg jag har gjort. Använd det för att uppskatta hur lång tid de olika faserna av ett UX-projekt kommer ta, på ett mer realistiskt sätt.
Projektplan (guide och mall)
En mall för att snabbt komma igång med ett nytt UX-projekt. Fyll i och byt ut de olika sektionerna som du själv vill. Mallen är skriven på engelska men går bra att översätta.
UX backlog (guide)
En guide för vad du ska tänka på när du skapar upp en ny UX-projekt-backlog (dvs vad som behöver göras härnäst i projektet).
Personas (guide och mall)
En guide och mall för att skapa personas.
Kundresekarta (guide och mall)
En guide samt mall för hur du ska tänka när du gör din egna kundresekarta.
Effektkarta (guide och mall)
En guide om effektkartor, ett underskattat verktyg inom UX.
UXPressia (verktyg för personas, kundresekartor och effektkartor)
Ett mycket bra verktyg för om du snabbt vill skapa upp snygga personas, kundresekartor och effektkartor utan att behöva sätta dig in i ett verktyg som exempelvis Figma.
Whimsical (verktyg för sitemaps, user flows och wireframes)
Jag har testat många verktyg när det gäller att skapa både sitemaps, user flows och wireframes för de tidigare faserna av designen. Whimsical är utan tvekan den allra bästa av dessa. Du kan snabbt generera upp alltifrån mind maps till hur informationsarkitekturen ska se ut, till kompletta wireframes. Det bästa med Whimsical är att det är snabbt att jobba i. Det finns en gratisversion av programmet.
Figma (verktyg för prototyper och UI design)
Efter att ha använt Adobe XD i flera år har jag på senaste insett storheten med Figma. Det finns många fördelar med Figma, men de bästa enligt mig är: 1) En stor community, 2) massor med plugins och olika integrationer till andra verktyg, och 3) Autolayout (fantastisk feature som gör det snabbt att flytta runt designelement på ett skalbart sätt). Figma har en viss tröskel att komma igång med, men det är utan tvekan värt det.
Untitled UI (design-system / UI-kit)
Utan tvekan det bästa och mest omfattande design-system och UI kit som jag någonsin har testat. Massor med olika mallar, komponenter med mera som du antingen kan utgå från i ditt egna projekt, eller bara helt enkelt bli inspirerad av.
Unsplash (bilder)
Unsplash är en riktigt bra källa för bilder som du kan använda till dina hemsidor. Läs mer om licensen för bilderna på Unsplash här.
Icons8 (ikoner, illustrationer med mera)
Tusentals ikoner och illustrationer för olika ändamål. Säkerställ bara att du läser vad som gäller i licensavtalen för respektive ikon och illustration.
Zeplin (verktyg för designspecifikationer)
Automatiskt genererade designspecifikationer utifrån dina designer som du har gjort i Figma. Slipp lägga en massa tid på att generera ut designspecifikationer manuellt.
Heuristisk utvärdering (guide)
Utvärdera din produkt eller hemsida genom ett antal användbarhetsprinciper.
Google Analytics (verktyg)
Ett smidigt och lättinstallerat verktyg för att automatiskt samla in kvantitativ användardata (ex. antal gånger en sida har blivit besökt, hur länge en användare stannade på sidan, osv). Funkar med de flesta hemsideverktyg, som WordPress och liknande.
Hotjar (verktyg)
Se hur dina användare interagerar med din hemsida, samt gör så att dina användare kan lämna feedback direkt på hemsidan. Helt enkelt ett sätt att automatiskt samla in kvalitativ användardata. Det finns en gratisplan.
Surveymonkey (verktyg för enkäter)
Skicka ut enkäter till dina användare och samla in feedback i större skala. Har du en mindre användarbas rekommenderar jag dock mer att bara ta en diskussion med en användare i taget istället.
UX definition of done (checklista)
En checklista som hjälper dig att ta reda på om du verkligen är klar med din UX-process eller ej. Det finns även en guide för UX definition of done här.
Bildredigering
Utöver tipsen som jag har nämnt ovan så finns det gott om användbara bildredigeringsverktyg som jag använder. Här är några av de vanligaste.
Canva
Ett mycket bra verktyg för att snabbt göra designer som du kan lägga upp i sociala medier, till blogginlägg eller liknande. Programmet är snabbt och enkelt att jobba i, du behöver inga särskilda förkunskaper. Utöver det så finns det massor med olika mallar beroende på vad du vill göra för typ av grafik. Även om du kan köpa Pro-varianter av olika bilder/grafik med mera så kommer du långt på Canvas gratisvariant.
Photopea
Gratis-varianten av Photoshop. Bra om du vill göra lite mer avancerade bildredigeringar men samtidigt slippa betala för en Photoshop-licens.
Photoshop
Ja, många känner förmodligen redan till Photoshop och med all rätt. Ett fantastiskt verktyg när det gäller både att redigera bilder och att måla i, om du så vill.
Videoredigering
Jag gör inte så mycket videoredigering mer än till lite musik ibland. Här är det program som jag använder mest.
Veed.io
Ett väldigt enkelt program för att snabbt göra en video till exempelvis musik eller liknande. Har använt det på senaste för att snabbt få ut videos till mina egna musikproduktioner. FInns möjligheter att exempelvis lägga till animerad equalizer direkt i programmet.
AI
Nedan följer lite olika tips på coola AI-verktyg som jag ofta använder.
ChatGPT
Ja, det har varit svårt att undgå allt snack om ChatGPT som har varit sedan programmet släpptes. Även om programmet inte är en silver bullet så tycker jag det är otroligt bra till:
- Brainstorming av olika slag, exempelvis komma på idéer till innehåll och vad man ska skriva om.
- Omformulera texter till en viss tone of voice.
- Generera texter och innehållsförteckningar.
- Tänka i nya banor i allmänhet.
Det ska bli mycket intressant att framåt se hur exempelvis Google väljer att hantera ChatGPT!
Programmet funkar både på svenska och engelska.
Du kan använda ChatGPT som i princip ett chattprogram där du kan fråga AIn lite vad som helst. Se dock till att faktagranska alla svar som kommer ur ChatGPT då AIn låter väldigt självsäker ibland, men det är inte alltid att den har rätt, samt att ChatGPT i skrivande stund inte vet så mycket av vad som har hänt efter år 2021.
Midjourney
Älskar midjourney. Dels så är det kul att bara generera schyssta bilder. Men vet du hur du ska skriva dina prompts så kan du använda det både som inspiration för exempelvis design, men även till att skapa fantastiskt vackra bilder.
Du kommer igång genom att:
- Skapa ett konto på Discord.
- Gå till Midjourneys hemsida.
- Klicka på *”Sign in” för att komma till discord-kanalen.
- Välj något av de newcomer-rum som finns tillgängliga, oftast med något namn i stil med ”Newbies-20”.
- Skriv /imagine följt av tab eller enter, skriv på engelska vad bilden ska föreställa och tryck enter igen.
- Du får då ett gratiskonto som räcker ett litet tag, och du kan därefter välja att uppgradera om du vill (men det är inget krav).
Webdesign / gör egen hemsida
Webnode (verktyg för att göra hemsidor)
Ett mycket bra och enkelt verktyg för att skapa en egen hemsida i. Det finns massor med mallar tillgängliga. Verktyget är lätt att komma igång med. Min recension hittar du här.
Oderland (webbhotell)
Otroligt bra svenskt webbhotell som jag själv använder flitigt. Kostar lite mer men värda varenda krona.
WordPress (verktyg)
För dig som vill ha mer kontroll över den hemsida som du har skapat. Kombinera detta med tillägg som Elementor och Woocommerce så har du ett enkelt sätt att bygga upp hemsidor på.
Skrivande
Obsidian (verktyg)
När jag skriver vill jag gärna att det ska vara lätt att publicera mina dokument i olika format, samt att jag vill ha en editor där jag kan skriva ostört. Obsidian är ett otroligt bra gratisverktyg för att skriva i. Du skriver i formatet markdown som går snabbt att lära sig. Tack vare olika tillägg så kan du dessutom exportera din text i allt från HTML till PDF, word-dokument, PPTs med mera. Otroligt smidigt.
Grammarly (verktyg)
Bra grammatik-koll att använda om du skriver mycket på engelska. Det finns även tillägg till webbläsaren så att texter som du skriver kan granskas automatiskt samtidigt som du skriver dem. Man kommer rätt långt på gratisvarianten.
Produktivitet
Nedan följer olika verktyg som gör jobbet både smidigare och lämnar mer tid till att göra roliga saker.
Cleanshot X (verktyg)
Bra verktyg för att snabbt ta bilder på skrivbordet. Du kan redigera bilderna, rita pilar och skriva text ovanpå. Funkar bara till Mac. Till Windows finns en inbyggd motsvarighet (”Skärmklippsverktyget”) som funkar okej, men tyvärr inte lika bra som Cleanshot X.
Freedom (blocka hemsidor/program)
Program för att blocka hemsidor eller program som du slösar mycket tid på. Sparar många timmar i veckan!
Loom (spela in en video istället för att ha ett möte)
Spela in en snabb video för att förklara ett koncept eller ge en instruktion till jobbet. Minska mängden möten på ett smidigt sätt.
Scribe (användardokumentation – snabbt)
Trött på att skriva ner processer för hand och lägga massor med tid på att uppdatera processerna? Då rekommenderar jag Scribe. Ett fantastiskt verktyg för exempelvis:
- Onboarding-material
- Dokumentera processer
- Träningsmaterial och how-to guider i allmänhet
Tryck på spela in så genereras både bilder och instruktioner automatiskt. Städa upp resultat och exportera som PDF. Klart! Det finns en gratisversion, enda nackdelen är att du behöver den betalda versionen för att censurera mer känslig data, som personlig information och liknande exempelvis.
Slides Carnival (mallar för presentationer)
Massor med bra gratis mallar för PowerPoint och Google Slides.