Ja, vad är en blogg egentligen? I den här artikeln går jag igenom många definitioner på vad ordet blogg betyder och hur många bloggar ofta är strukturerade för läsare. Jag ger även exempel på kända bloggar och hur du kan komma igång med att blogga själv.
Innehåll
Vad uttrycket blogg kommer ifrån
Ordet blog kommer från det engelska uttrycket weblog, som i sin tur har förkortats till blog. Uttrycket weblog myntades av Jorn Barger redan 1997.
I Sverige har man även kallat blogg för exempelvis webbjournal eller webbkrönika. Just bloggande är något som blev mer och mer populärt från runt mitten av 2000-talet och framåt i Sverige. En sak som jag tror bidrog till dess popularitet, är att det blev mer lättillgängligt att blogga tack vare många olika bloggportaler och att använda webbpubliceringsverktyg, vilket gjorde att dess form också växte för läsare.
Svenska akademins ordlista (som tog med ordet 2006) beskriver ordet blogg som en ”personlig dagbok på webben som uppdateras kontinuerligt”.
Kollar man runt lite så kommer det och går liknande definitioner av vad är en blogg – exempelvis ”en frekvent och kronologisk publicering av personliga tankar och webblänkar” (fritt översatt från Marketing Terms).
Egentligen så är bloggar mycket mer än så idag. En blogg kan vara allt ifrån en publikation där du skriver nyheter, eller om ett specifikt intresse (exempelvis böcker, fotografier och bilder, tv-spel eller mode), medan andra främst fokuserar på att få ut sina åsikter online.
Personligen skulle jag säga att de mer periodiskt publicerade svenska ”dagboksbloggarna” idag oftast har minskat.
Skillnaden mellan blogg och hemsida?
Även om tanken från början med att blogga från början var att ha en slags personlig dagbok online, så har bloggande blivit så mycket mer nuförtiden. Det är både ett sätt för bloggarna och för företag i Sverige att marknadsföra sig. Du kan exempelvis ha en blogg som en del av din webbplats och genom det synliggöra dig mer på nätet. För att du ska synas så vill det då till att din hemsida (och blogg) är sökmotoroptimerad.
En blogg har också vissa koncept som är vanligare än på en ”vanlig webbplats”.
Många bloggar har exempelvis möjlighet att lämna kommentarer (från exempelvis andra bloggare eller besökare) på inlägget. Som med mycket annat så är det inte dock så svartvitt alltid – det är exempelvis en del bloggar som väljer att stänga av kommentarer för att slippa mycket spam med mera.
En annan funktion som bloggar kan ha är så kallade pingbacks (även kallade trackbacks). Om exempelvis person A skriver ett inlägg som länkar till person Bs blogg, så dyker det upp en så kallad pingback i kommentarerna i person Bs blogg (vilket gör att en länk publiceras tillbaka automatiskt). Detta är en funktion som var vanligare förr men finns till viss del kvar – WordPress använder det exempelvis, även om det finns tillägg för att stänga av pingbacks.
Det finns också så kallade RSS-flöden (RSS står för Really Simple Syndication), som du använder för att prenumerera på bloggar som du gillar. I denna typen av flöden ser du enkelt vilka inlägg som är nya.
Utöver det brukar det bloggen ha ett lättanvänt publiceringsverktyg (som gör det möjligt att snabbt publicera nya inlägg), kategorier för bloggen som användaren själv kan definiera, samt direktlänkar till respektive blogginlägg. Det är även vanligt att inläggen är strukturerade i kronologisk ordning (med de senaste inläggen först).
Jag kan också känna att bloggar blir ofta lite mer informella i sitt språk, vare sig det är på svenska eller engelska. Det ska vara snabbt och smidigt att både publicera och läsa inlägg i en blogg helt enkelt.
Typisk struktur på en blogg
Strukturen på en blogg tar oftast följande form:
- Header (”sidhuvud”) som oftast bara innehåller logga och meny (och ibland någon sökfunktion).
- Innehållet – där själva inläggen / inlägget samt tillhörande bilder i bloggen syns.
- Sidebar – detta är något som vissa bloggar har. Där kan man ofta se relaterade länkar, senaste inlägg, bloggkategorier, eller ibland andra bloggar som ägaren av bloggen tipsar om. Ibland kan flöden för sociala medier ligga här.
- Footer (”sidfot”) – här bör sekundär / mindre viktiga länkar, copyright-information och liknande ligga.
Olika sorters bloggar
Det finns många olika sorters bloggar idag, som ofta fokuserar på ett visst ämne. Här är några:
- Bakbloggar – blogg med fokus på bakande, med tillhörande recept.
- Företagsblogg – för nyheter och ”thought leadership” inom den industri / vertikal som företaget verkar inom. Kan också vara ett sätt för företaget att synas på Google.
- Inredningsbloggar – Inspiration för hur du ska inreda där hemma.
- Matbloggar – för recept och inspiration i köket.
- Politiska bloggar – som ett sätt för folk engagerade i politiken att synas och höras mer.
- Resebloggar – Bilder och intryck från häftiga resemål.
- Träningsbloggar – som namnet antyder för att både inspirera och ge tips om träning, kost och en sund livsstil.
Ofta är det mest fantasin som sätter gränser för vad bloggarna innehåller. Ett tips när du skapar en egen blogg är att du funderar på vilken nisch du vänder dig till – Hur kan din blogg ge dina läsare värde?
Exempel på kända svenska bloggar
Här är några av de mest kända svenska bloggarna (och bloggare) idag:
- 56kilo – en blogg om både mat och livsstil i allmänhet. Allt ifrån mode, nöjen – och mat förstås. Bloggen har varit med sedan 2003.
- Isabella Löwengrip, en väldigt framgångsrik entreprenör och bloggare. Denna blogg har varit aktiv sedan början av 2005.
- Kenza, blogg som drivs av entreprenören och bloggaren Kenza Zouiten sedan 2006.
- Niiinis – bra recept som varvas med intryck från livet (som lite av en dagbok) i största allmänhet. Skriver på bloggen sedan 2003.
- Recepten – Drivs av Susanne Jarl. Otroligt väl detaljerat innehåll med bland annat steg för steg om alla möjliga recept. Bloggen har varit igång sedan 2004.
- My kitchen stories – många otroligt snygga bakverk i inläggen.
- Tjuvlyssnat – med massor med roliga citat om vad folk sagt på stan, som andra har snappat upp… Inte lika aktiv blogg numera, men kul läsning.
Relaterade termer
Metablogg
En metablogg är i princip en plattform som diskuterar många olika bloggar, antingen rörande om hur det är att blogga, eller saker som händer i bloggvärlden. Bloggkommentatorerna är ett exempel.
Mikroblogg
Mikrobloggar är en blogg som på något sätt är begränsade i mängden innehåll du får plats med i ett inlägg. Några exempel är sociala medier som Twitter (som bara tillåter 280 tecken per tweet), och Instagram (där bilder och tillhörande bildtext kan ses som ett mikro-inlägg). Facebook-sidor kan till viss del ses som mikrobloggar.
Mikroblogg är ett bra alternativ att använda om du bara har telefonen med dig när du lägger upp ett inlägg för dina läsare.
Vlog
Tänk som en blogg, fast i videoformat. Youtube bland annat är ett vanligt medium för detta. Detta kan vara ett alternativ för dig som föredrar kamera framför att skriva. Det bästa är att testa vilket format som passar dig bäst!
Hur du kan börja blogga
Så här kan du starta en blogg:
- Välj ett publiceringsverktyg. Du kan använda Webnode eller ett gratis verktyg som WordPress, beroende på hur tekniskt lagd du är. Det finns även andra verktyg som exempelvis Bloggo.
- Om du använder WordPress, glöm inte att skaffa ett bra webbhotell.
Jag hoppas att du genom den här artikeln har fått svar på om vad är en blogg och även fått lite tips om hur du kan börja blogga.
Lämna ett svar