Att hitta ett sätt att starta webbutik gratis eller med minimal insats pengar kan vara knepigt. Hos många av plattformarna så krävs en startavgift och månadskostnad för att komma igång (ibland måste du även binda upp dig över ett år och liknande). Storedo är ett undantag, där du kan starta webshop gratis.
Men är Storedo ett bra alternativ för dig som vill ha en gratis webshop? Läs mer nedan!
Innehåll
Storedo – sammanfattning
Storedo (som drivs av företaget Bitopia AB) är ett svenskt alternativ för dig som vill skapa webbutik och driva e-handel för dina kunder på egen hand. Det funkar OK om du vill prova att sätta upp en första gratis webshop. Personligen tycker jag dock att det finns bättre långsiktiga alternativ på marknaden som är mer vältestade, som exempelvis hos Shopify (recension).
Betyg: 2.5 av 5
Fördelar
- Ett gratis sätt att skapa en webbutik i liten skala.
Nackdelar
- Mallarna känns lite utdaterade bitvis.
- En ganska liten spelare på marknaden i förhållande till andra alternativ för webbutik.
- Kraftigt begränsad funktionalitet (inga tillägg).
Funktioner
Komma igång med Storedo
I samband med att du sätter upp din gratis webbutik så väljer du mellan olika fördefinierade designer (mallar). Personligen tycker jag mallarna är OK, men kanske inte de mest moderna.
En schysst sak är att designerna även är mobilanpassade, vilket innebär att din webbutik troligtvis kommer se bra ut på både dator och mobil, beroende på vad dina kunder använder.
Mallarna kan du sedan anpassa i viss mån, genom att ändra färger, typsnitt och liknande.
Det är rätt enkelt att följa processen när du skapar din butik. Själva funktionen för att sätta upp de grundläggande sakerna i webbutiken tar uppskattningsvis några minuter. Jag skulle gissa på att du kan få upp en webbutik helt och hållet på egen hand inom någon dag max (om inte mindre än så).
Det finns lite guidning på vägen här via manualerna (men tyvärr utan bilder).
Sökmotoroptimering
Storedo erbjuder stöd för både on-page och off-page SEO (Search Engine Optimization). Dvs allt från hur du optimerar ditt innehåll i din webbutik bättre, till hur du får trafik från olika kanaler genom exempelvis integrationer med sociala medier (Facebook och liknande). Du kan läsa mer om detta här.
Du hittar stöd för exempelvis att redigera titel, metataggar, och beskrivningar av dina produkter.
Kortbetalningar
Storedo stödjer kortbetalningar med både Payson, Paypal, samt betalning genom Klarna Faktura.
Egen domän
Det går bra att lägga till din egen domän, men då behöver du ett Premium-konto.
Pris
Lösningen erbjuder två konton: Ett standardkonto, och ett premiumkonto.
Standardkontot är såvitt jag kan se helt gratis. Inga månadskostnader, inga startavgifter. Du kan ha obegränsat med produkter i din webbutik och du slipper reklam. Storedo tar inga dolda avgifter för de produkter du säljer, vilket är bra.
I gratisversionen kan du dock inte använda en egen domän (utan du är fast med en domän i stil med mincoolawebbutik.storedo.com, vilket inte ser lika proffsigt ut).
Det finns också en Premium-plan från 149 kronor per månad. Då får du stöd för mer avancerade varianter på produkter, lägga till flera administratörer, redigera sidhuvud/sidfot och kontrollera layout och stil på din webbutik mer ingående. Du får också stöd för rabattkoder och automatiska mailutskick vid ordrar.
Alternativ för dig som vill sätta upp en egen e-handel
Personligen skulle jag satsa på något av följande alternativ istället för Storedo (främst för att alternativen är mer välanvända, av vad jag kan se).
- Webnode (recension) – webshops-funktionalitet från 98 kronor per månad. Då får du betydligt snyggare webbutik på köpet, med möjlighet att koppla på ditt egna domän.
- Shopify (recension) – en av de största spelarna när det gäller webbutiker. Shopify är lite dyrare (från cirka 300 kronor / månad) men då får du en plattform som är dedikerad till att göra webbutiker med massor av tillägg att välja på.
Slutsats – ska du skaffa Storedo eller inte?
Att skaffa en webbutik (som dessutom ska kosta så lite som möjligt) är inte helt lätt. Storedo är ett lite mindre alternativ av olika webbutiker som finns. Personligen tycker jag dock det är något begränsat som plattform i förhållande till alternativen. Istället rekommenderar jag Shopify (recension) för dig som vill komma igång med en egen webbutik.
Lämna ett svar