För bara några år sedan var det ofta rätt krångligt att skapa en egen webbutik. I värsta fall kunde du få koda ihop något på egen hand, samt lägga mycket tid på att integrera betallösningar med mera på ett säkert sätt.
Numera finns helhetslösningar som Shopify, vilket gör hela processen betydligt enklare. På det stora hela rekommenderar jag Shopify för dig som vill öppna webbutik i Sverige.
>> Här hittar du mer information om Shopify Sverige. <<
Innehåll
Tips och saker att tänka på innan du startar en webbutik
Kartlägg din nisch och marknad
Med tanke på dagens utbud av produkter så är det viktigt att du funderar på hur du kan sticka ut från mängden. Överväg om det är värt att nischa ner dig till en ”undernisch” för att undvika för tuff konkurrens (istället för exempelvis ”gå ner i vikt”, nischa ytterligare, i stil med t.ex. ”gå ner i vikt för män över 60 år”).
Du kan exempelvis göra en konkurrentanalys eller en SWOT-analys för att bättre förstå konkurrenterna. I samband med det kan du också fundera på hur du ska sticka ut och erbjuda något unikt som dina konkurrenter saknar. Oavsett så måste du förstå din marknad innan du kastar dig in i den.
Det är även bra att fundera på hur du får kunder som återvänder till din webbutik. Vissa nischer lämpar sig bättre än andra – om du säljer produkter för bröllop till exempel, så kommer det vara svårt att få kunder att återvända över flera års tid…
När du har kartlagt din nisch och marknad blir det också lättare att förstå vilka produkter som just din målgrupp kommer uppskatta mest.
Definiera vad ditt varumärke står för och hur du vill att du ska upplevas
Exempelvis: ska ditt varumärke upplevas som nytänkande, coolt eller seriöst? Hur ditt varumärke upplevs är en viktig komponent för hur mycket dina kunder spenderar på produkter. Design är även det en viktig aspekt för din användarupplevelse för din butik, precis som exempelvis Boxes and Arrows skriver.
Bestäm vilka produkter du ska sälja
Ett tips är att titta på produkter som säljer bra och är omtyckta i andra affärer och på jämförelsesidor. Kolla exempelvis på toppsäljande produkter på Amazon och Prisjakt. Varför säljer de produkterna så bra? Vad gör de bättre än sina konkurrenter?
Välj ett bra namn till din webbutik
Välj ett namn som är lätt att komma ihåg, enkelt att uttala och som du kan registrera som domännamn för din Shopify-butik. Domännamn kan du exempelvis registrera via Hostinger.
Undvik namn som refererar till specifika typer av produkter (det gör det svårt för dig att nischa dig annorlunda om marknaden ändrar sig). Låt bli krångliga domännamn med både siffror och bokstäver.
Dokumentera en grundläggande process för din webbutik
Fundera igenom processen ordentligt – till exempel:
- Ska du använda dig av dropshipping, eller ha ett eget lager?
- Vilka betalningslösningar behöver du kunna stödja?
- Vad händer om en kund inte är nöjd med produkterna de köpt?
Utifrån processen kan du även fundera på vilka appar du behöver lägga till och integrera med i Shopify.
Tre ytterligare tips för hur du kommer igång med din Shopify-butik
- Gör en överslagskalkyl på hur mycket olika saker får kosta, utifrån vad din budget är. Ta med saker i budgeten som till exempel: inköp, lagerutrymmen (om det behövs), Shopify-kostnaden i sig, design och tryck av olika material. Fundera även på andra omkostnader – exempelvis paketering av varor, frakt, skatter och tullkostnader.
- Gör en prototyp av din webbutik först (skapa ett konto på Shopify för att prova), men registrera ett företag (via exempelvis Verksamt) innan du börjar sälja.
- Fundera på hur du marknadsför din webbutik. Hur ska kunderna hitta dit? Behöver du en kompletterande hemsida till din webbutik med? Det kan även hända att du behöver fundera på sökmotoroptimering (eller betald marknadsföring, eller marknadsföring via social media eller via influencers) så att fler användare hittar till din webbutik via exempelvis Google. Du kan också titta på Google Trends för att se om de produkter du erbjuder är säsongsbetonade (exempelvis: skidor säljer troligtvis bättre under vinterhalvåret än under sommaren).
Shopify Sverige – översikt
Shopify är en helhetslösning för att skapa din egen webbutik online, som används av miljontals företag över hela världen. Detta är enligt mig ett superbra alternativ om du vill komma igång med att driva din egen webbutik för ditt företag.
Shopify lämpar sig bra för både små och medelstora företag. Det är också ett alternativ som går bra att skala upp över tid, så du behöver inte nödvändigtvis byta till en annan plattform när din webbutik blir större och större.
Betyg: 4 av 5
Fördelar
- Enkelt att komma igång med och använda.
- Stödjer svenska betalsystem (exempelvis Klarna), samt SEK som valuta.
- Det går att anpassa all produktinformation till svenska.
- Snygga och moderna designmallar.
- En väletablerad plattform som funnits sedan 2006.
Nackdelar
- Det mesta (appar, premium-teman) kostar ytterligare pengar att använda.
- Egenutvecklat språk för kod istället för exempelvis PHP.
- Du binder dig mer till Shopify som plattform.
- Möjligheterna att blogga på plattformen är begränsad.
>> Prova Shopify gratis här. <<
Funktioner och fördelar med Shopify
Lätt att komma igång med Shopify
Så här gör du för att börja använda Shopify:
- Registrera dig via Shopifys hemsida.
- Designa affären, genom att välja ett tema (exempelvis Brooklyn, som är ett bra tema om. du har endast ett fåtal produkter som du vill sälja). När du är klar så trycker du på “Publish”.
- Du kan sedan skräddarsy ditt tema genom att välja ”Customize” och byta saker som logga, text och bakgrundsbild.
Om du saknar en logotyp så kan du exempelvis använda dig av Fiverr, som är en tjänst där du anlitar en frilansare. Kvaliteten på Fiverr är förvånansvärt bra, trots priset.
För bakgrundsbilder kan du nyttja hemsidor som exempelvis Unsplash, där du hittar bilder som du kan använda gratis. - Därefter kan du göra en förhandsgranskning av din webbutik, för att se din affär exakt så som dina kunder kommer se den. Detta är ett bra sätt att testa så att alla inställningar är som du och kunderna förväntar sig.
Fördelen med Shopify är att du designar din webbutik på ett grafiskt sätt. Du behöver inte vara tekniskt kunnig eller kunna koda för att sätta upp din webshop i Shopify.
Shopify Klarna och Shopify Payments
Shopify Payments är en riktigt bra funktion som finns via plattformen. Det innebär att du kan hantera betalningar i alla möjliga valutor (exempelvis USD, GBP, SEK), vilket också gör att du kan ha en internationell affär.
Shopify Payments funkar bra för den svenska marknaden, vilket gör att du slipper en del avgifter som tillkommer för vissa andra länder (för exempelvis Finland och USA så lägger Shopify på en transaktionsavgift på ett par procent – så är inte fallet för Sverige i skrivande stund, så länge du använder Shopify Payments).
Du använder Shopify Payments genom att du först bestämmer en huvudvaluta för dina affär (exempelvis SEK). Därefter sköter Shopify konverteringar till andra valutor, utifrån vad valutakurserna står i.
Du hittar mer information om Shopify Payments här.
Shopify erbjuder också integrationer med Klarna om du vill hantera betalningar genom dem.
Shopify POS (Point of Sale)
Shopify har också ett bra system för att hantera så kallad Point of Sale, så att alla försäljningar du gör hanteras genom ett system, och även synkar med vilka varor som finns tillgängliga på lager (så att samma data visas både i din fysiska butik och i din webbutik).
Dropshipping, och massor med andra integrationer och appar
För dig som inte vill hålla på med en massa lagerhantering och liknande på egen hand så finns det även appar för dropshipping (till exempel Oberlo). Oberlo tar en procentsats för att hantera olika köp men kan vara ett alternativ om du vill slippa hantera en hel del logistik.
Så här gör du för att använda Oberlo:
- Gå in till Shopify Apps och sök på Oberlo.
- Väl inne i Oberlo kan du sen välja ”Explore products” och därefter söka på produkter som är relevanta för just din nisch.
- När du har hittat en produkt som du gillar så kan du välja ”Add to Import List”. I samband med att du importerar en viss produkt till din Shopify-affär så kan du sedan lägga till en mer skräddarsydd beskrivning av produkten som passar just din butik.
- Här kan du även ändra priser. I och med att Oberlo hanterar lager osv av produkten så får du helt enkelt räkna på vad du känner att en produkt får kosta, så att du samtidigt får en så bra vinst som möjligt.
- Om du inte hittar någon bra bild för din produkt via Oberlo så kan det vara bra att du redigerar bilden (speciellt för kategorierna till din affär). Detta gör att din webbutik ser lite mer tilltalande ut. Det gör du enklast genom att använda ett program som Canva.
- När du är klar klickar du på ”Save”.
SEO och marknadsföring
Shopify erbjuder en hel del möjligheter att sökmotoroptimera din webbutik. Du kan göra en hel del grundläggande optimering som exempelvis ändra titel, metataggar, samt lägga en sitemap för din webbutik.
Det går även att integrera din webbutik med sociala medier och lägga till stöd för exempelvis användarrecensioner på produkter. Du hittar mer information om det här.
Support
Shopifys kundtjänst är tillgänglig både via mail och chatt, dygnet runt. Mail-support går att få på svenska. För chatten är det engelska som gäller.
- Shopify har också bra dokumentation, som du hittar här.
- Det finns även ett community-forum där du kan diskutera med andra webbutiksägare.
Pris
Shopify erbjuder 3 olika paket:
- Basic Shopify (cirka 300 kr / månad)
- Shopify (cirka 800 kr / månad)
- Advanced Shopify (cirka 3000 kr / månad)
Den stora skillnaden mellan paketen är dels hur många konton till din personal du kan ha (2 på Basic Shopify, 5 på Shopify, 15 på Advanced Shopify). Samt så får du lite dyrare kortavgifter på de billigare planerna.
På Shopify och Advanced Shopify får du också bättre rapporteringskvalitet.
I alla paketen kan du hantera obegränsat med produkter i din webbutik. Det går också att skapa beställningar manuellt, använda olika försäljningskanaler, samt att du har möjlighet att lägga till rabattkoder, och SSL-certifikat för säker överföring.
Mer detaljerad information om Shopifys priser hittar du här.
Shopify erbjuder i vanliga fall en gratis provperiod på 14 dagar. I samband med COVID så har Shopify utökat provperioden till 90 dagar. Så just nu är det en väldigt bra tid att testa att skapa en webbutik!
Vad tycker andra om Shopify?
Det är svårt att hitta recensioner om vad folk tycker om Shopify som plattform. Många som lämnar recensioner på Shopify kommenterar egentligen på en specifik webbutik som någon annan har lagt upp (men som är skapad i Shopify). Därför är det svårt att säga exakt vilken feedback som verkligen gäller Shopify (som plattform), på exempelvis Trustpilot.
Du hittar även en del utlåtanden från användare på Shopifys hemsida.
Alternativ till Shopify
- Quickbutik, ett svenskt alternativ som funnits sedan 2015. Priset ligger på från 139 kronor per månad. Quickbutik kan absolut vara ett alternativ för dig som vill ha en webbutik i Sverige. Detta är en riktigt bra plattform. Enda nackdelen är väl möjligen att det inte finns lika mycket integrationer och tillägg som för en plattform som Shopify.
- WooCommerce – för dig som vill bygga en mer skräddarsydd webbutik. WooCommerce är alternativet för dig som kör WordPress och som är mer tekniskt händig, men samtidigt vill ha en unik upplevelse till din webbutik.
- Storedo, som är ett budgetalternativ för dig som vill prova på att starta en webbutik. Om du skapar en gratis webbutik genom Storedo så får du dock ett domän i stil med mincoolawebbutik.storedo.com. Ett premium-konto för Storedo kostar från 149 kronor / månad. Dock kan jag tycka att rent funktionellt och designmässigt så finns det bättre alternativ.
Slutsats – ska du skaffa Shopify eller inte?
Att skapa en skräddarsydd webbutik på egen hand kan snabbt bli ett dyrt och krångligt projekt… För att inte tala om alla integrationer som måste göras med exempelvis betalningssystem, hantering av fakturor, med mera.
Shopify är en välanvänd plattform för dig som vill skapa din egen webbutik, som gör det mycket enklare att komma igång med att sälja produkter online. Personligen tycker jag att Shopify gör ett bra jobb, och jag rekommenderar överlag plattformen!
Anas säger
Hej Andreas!
Tack för informationen du skrev,
Jag har alltid funderart på att starta företag på shopify eller quick butik och här läst väldigt mycket och tittat på Youtube men jag vet inte hur man gör med att hämta produkter och från vilka bra leverantörer, vad som är bäst på att sälja?
Hoppas att du kunna hjälpa mig.
Med vänliga hälsningar /må bäst
Anas
Andreas Johansson säger
Hej Anas.
Det är en jättekomplex fråga att svara på. Det beror dels på vilken målgrupp du riktar dig till, och vilka produkter din är målgrupp är intresserade av och varför. Det brukar vara lättare att utgå från vem du vill sälja till och vad de behöver. Därefter kan man alltid fundera på om du själv vill skapa produkter, eller om du vill samarbeta med olika leverantörer.