Att hitta en bra plattform för din webbutik för att enkelt komma igång och sälja online kan vara knepigt. Om du dessutom väljer fel plattform så är det lätt att du blir fast med ditt val en längre tid, samt att du drar på dig onödiga kostnader. Quickbutik är ett bra första-val för dig som tänker sälja produkter, främst inom Sverige.
Innehåll
Quickbutik omdöme
Quickbutik har funnits sedan 2015 och beskriver sig som den snabbast växande plattformen för e-handel. Personligen tycker jag att det är en riktigt bra och prisvärd plattform, där du verkligen får service för pengarna.
Betyg: 4.5 av 5
Fördelar
- Hjälpsam och tydlig support.
- Bra värde för pengarna.
- Lätt att komma igång och designa din egna webbutik.
- Ett bra alternativ om du riktar dig till den svenska marknaden.
Nackdelar
- I och med att det är en mindre plattform än exempelvis Shopify så kan Quickbutik potentiellt vara mer känslig för påverkan av ekonomi med mera.
- Du får köpa domän och e-post från annat håll än Quickbutik.
Funktioner
Komma igång
Att komma igång med Quickbutik är smidigt. Gör så här:
- Gå till https://quickbutik.com/
- Tryck på ”Sätt igång”.
- Fyll i kontouppgifter (du får en gratis provperiod på 14 dagar).
- Ange ditt butiksnamn och vilken adress (domän) du vill att butiken ska ha. Du kan även ge din butik en kort beskrivning här om du vill.
- Skapa en första produkt som du vill visa i din webshop. Ange titel, pris, beskrivning. Ladda upp en passande bild och eventuella varianter av produkten (exempelvis olika storlekar eller färger).
- Anpassa designen på din webshop (eller välj en färdig mall).
- Välj vilka olika betalsätt du vill erbjuda i din butik.
- Testa att din butik funkar helt som den ska, genom att gå in på adressen för din webshop (exempelvis https://mincoolawebbutik.quickbutik.com) och prova att beställa den produkt som du precis skapat!
Om du har en existerande webbutik på en annan plattform, så hjälper de dig med att flytta (exempelvis från Abicart, WooCommerce, Shopify och Hemsida24).
Mer information om flytthjälp hittar du här.
Gjort för den svenska marknaden
Quickbutik är anpassat till den svenska marknaden. Detta är en fördel för dig som främst eller helt riktar dig till kunder i Sverige, eftersom att servrarna som driver webbutiken ofta är placerade nära där målgruppen befinner sig, samt att de olika funktioner som stöds (betalningssätt med mera) är mer anpassade till vårt avlånga land.
I skrivande stund (2020) drivs över 3000 webbutiker av Quickbutik, enligt deras hemsida.
Design och mallar
Quickbutik kommer med ett antal färdiga mallar som du kan använda dig av. Enligt mig så är designen som Quickbutik erbjuder stilren.
Du har generellt sett många möjligheter att påverka din design, och du är inte lika nedlåst som med vissa andra plattformar. Du kan till och med gå in och ändra direkt i koden (HTML och CSS-nivå) om du vill, vilket inte alla webbutiker stödjer. Detta kräver dock att du är mer tekniskt insatt i webbdesign.
Här hittar du också inspiration på hur andra har designat sin webbutik.
Betalningssätt och transaktionsavgifter
Quickbutik erbjuder många olika betalningssätt. Bland annat kan kunden använda Klarna Checkout för betalning. Du hittar också många andra betalningssätt via plattformen, som till exempel Paypal, Stripe, Payson eller Swish handel och Swish företag.
Support
Supporten är en de väldigt starka sidorna för dig som använder denna lösning. Man märker att det är mycket fokus från företagets sida på att ge en bra service. Personalen kan till och med höra av sig och fråga hur det går med din butik, av vad jag har förstått när jag läst omdömen på Trustpilot!
Teamet bakom produkten har också rykte om sig att vara lyhörda och ta till sig av de tips och feedback som de får, vilket inte är fallet med alla webbutikslösningar som jag har provat. Detta är något de verkligen ska ha tack för!
- Telefonnummer: 042-400 65 88
- Mail: [email protected]
- Hjälp: https://help.quickbutik.com/
Pris
Quickbutik är förvånansvärt prisvärt.
3 paket är tillgängliga.
- Startup (från 139 kronor per månad).
- Standard (från 499 kronor per månad).
- Pro (från 799 kronor per månad).
I Startup-paketet så får du en komplett webbutik med både valfri design och support. I priset ingår även egen domän (läs: dincoolawebbutik.se), SSL (läs: för att göra hemsidan mer säker), och obegränsat med utrymme för din webbutik. Du slipper också reklam, vilket är bra.
I Standard-paketet får du tillgång till fler kanaler att sälja genom (exempelvis Pricerunner och Prisjakt), men även åtkomst till källkoden om det är viktigt för dig att kunna ändra mer exakt vad butiken ska innehålla. Detta kräver dock att du är mer tekniskt lagd.
Det går bra att du först väljer Startup och vid senare tillfälle uppgraderar till Standard eller Pro.
Du kan välja att betala antingen per månad, per kvartal eller per år. Billigast blir det om du tecknar ett år. Just Startup-paketet måste du betala antingen per kvartal eller per år.
De första 14 dagarna är gratis. Så du kan ändå välja att prova Quickbutik först, innan du bestämmer dig. Det är inga bindningstider eller uppsägningstider för ditt konto heller, om du ångrar dig.
Du hittar mer information om Quickbutiks olika paket här.
Vad tycker andra om Quickbutik?
Quickbutik verkar vara väldigt omtyckt av andra webbutiks-ägare när man tittar på nätet. Många nämner att det är en av de plattformar som de är mest nöjda med just nu (läs: många som helt väljer att dela min åsikt om plattformen!). Betyget på Trustpilot ligger i skrivande stund på 4.3 av 5, baserat på 18 recensioner.
Även på Facebook är betyget högt, (läs: cirka 4.7 av 5), utifrån 29 stycken recensioner.
Alternativ till Quickbutik
Shopify är ett givet alternativ att nämna, med tanke på hur väletablerad plattformen är över hela världen. Jag skulle säga att Shopify är det bästa alternativet till Quickbutik, speciellt om du vill rikta dig till att sälja varor till hela världen, eller om du behöver ha möjlighet att skräddarsy din webbutik så mycket som möjligt.
Även Webnode kan vara ett bra alternativ om du är ute efter en webbutik. Priset ligger från 98 kronor per månad, och då får du en snygg och modern design på köpet.
Slutsats – ska du skaffa Quickbutik eller inte?
Jag tycker att det är värt att skaffa Quickbutik, speciellt om du riktar dig mot en svensk målgrupp för din webshop. Om du vill gå mer internationellt så rekommenderar jag att du använder Shopify istället.
Mikael Bohlin säger
Hej Andreas,
Tack för en informativ och välskriven/lättläst artikel som hjälpte mig att ta ett beslut i en mycket komplex fråga, och jag kommer nu att snabbt få igång en första version av min webbshop i Quickbutik som jag inte ens hört talas om tidigare. Kanske för att jag bara sökte på engelska sitter… 😉
/Micke
Andreas Johansson säger
Hej Mikael! Wow, vad roligt att höra! Ja, Quickbutik är en bra tjänst om man riktar sig till kunder i Sverige. Hojta gärna till om du har några frågor eller något område som du vill att jag skriver en artikel om.
/Andreas