Jag har själv byggt hemsidor i mer än 15 år. När jag började bygga hemsidor gällde att kunna koda själv. Det fanns en del verktyg (Dreamweaver exempelvis) att designa hemsidor i men resultatet blev ofta sådär.
I dagsläget finns det hemsidebyggare (som exempelvis hemsida24), som sparar väldigt mycket tid och gör att du inte behöver vara en programmerare för att få till en hemsida på egen hand.
Innehåll
Saker att tänka på innan du väljer en hemsidebyggare
Här är några saker som är bra att tänka på innan du väljer en plattform för att bygga hemsidor på:
- Kvaliteten på verktyget – du vill ha ett sätt att bygga din hemsida på som är stabilt och som du verkligen kan lita på.
- Gratis eller inte? Många hemsidebyggare ser på pappret ut att inte kosta något alls, men ska du ha en fungerande hemsida får du ofta betala för varje individuellt tillägg (egen mail, egen domän, osv).
- Är avtalen för plattformen tydliga eller finns det mycket som gömmer sig i det finstilta?
- Bra support – kan du få tydlig och snabb hjälp från support-kanalerna när du behöver det?
Hemsida24 – sammanfattning
Hemsida24 är en helhetslösning för att bygga hemsidor, som riktar sig till småföretag, artister, fotografer och restauranger. Det finns stöd för att både skapa en privat hemsida, en showcase/portfolio, eller en företagshemsida.
Hemsida24 är ett alternativ om det är superviktigt för dig att just ha en svensk plattform att bygga din hemsida på. Annars finns det bättre alternativ (se längst ner i artikeln).
Betyg: 2 av 5
Fördelar
- Hela programmet är på svenska och baserat i Sverige. Hemsida24 är byggt och skapat som ett svenskt alternativ till andra plattformar.
- Det finns stöd för de vanligaste tilläggen (blogg, kontaktformulär, med mera).
- Enkelt att komma igång. Dra & släpp olika moduler för att bygga din hemsida. Du behöver ingen teknisk kompetens för detta.
Nackdelar
- Den nya site buildern är bitvis buggig.
- Svårt att få en överblick av vad man betalar för.
- Kan ta lång tid att få bra svar från support.
Funktioner
Site buildern – den nya kontra den gamla
Många användare har reagerat på den nya hemsidebyggaren för hemsida24 och att den verkar ha en del buggar. Se exempelvis Hemsida24s facebook.
Det finns till och med en hel support-sektion i Hemsida24 som riktar sig till dels de som använder den nya sitebuildern, kontra den gamla sitebuildern.
Bortser man från site buildern så är det i övrigt hyfsat enkelt att komma igång. Du får en del frågor på vägen om vad för hemsida du vill bygga. Du kan sedan välja att dra in och släppa olika moduler (formulär, sektioner, med mera) och därefter är du igång.
Hemsida24 mallar
Hemsida24 har en del mallar som du kan utgå ifrån. Dock är utbudet inte i närheten av andra plattformar som exempelvis Webnode (recension) och Wix (recension). Fördelen med mallar är ju annars att du sparar tid när du bygger upp din egna hemsida. Det kan kännas skönt att ha en design att utgå ifrån.
Egen domän
Som standard får du en adress i stil med mincoolahemsida.hemsida24.se. I Standard-paketet får du dock möjlighet att lägga till en egen domän, men det kostar extra.
Fördelen med en egen domän är att det ser betydligt proffsigare ut att ha en skräddarsydd domän till din hemsida (tänk mincoolahemsida.se istället för mincoolahemsida.hemsida24.se). Just nu erbjuds .se, .com, .nu och .club-domäner för Hemsida24.
Mer information om domäner på Hemsida24 hittar du här.
Egen mail
Hemsida24 erbjuder möjligheten att lägga till ett mailkonto till din hemsida. Du använder då GSuite som är Googles samling med verktyg där GMail, Google Docs med flera ingår. Du får då en mail som passar bra till ditt varumärke och ser snyggare ut, exempelvis [email protected].
Här är en länk till att logga in i mailen för hemsida24.
Webshop
Det ingår stöd för webshop i alla hemsida24s paket. Läs mer exakt vad det innebär under pris-sektionen i denna artikeln.
Hemsida24s webshop stödjer Paypal och Klarna som betalningssystem. Men då måste du ha E-butiks paketet. Annars stöds bara betalning via internetbank, faktura eller delbetalning.
Enligt mig är hemsida24s webshop-funktionalitet rätt begränsad. Om du ska driva en webbutik på egen hand så är det bättre att välja ett verktyg som Shopify istället, eftersom Shopify är gjort primärt för att hantera webbutiker, medans hemsida24 är mer en hemsidebyggare.
Hemsida24 pris – Är det verkligen gratis?
Ja och nej – du kan prova på hemsida24 gratis de första 30 dagarna. Efter det börjar hemsida24 kosta.
Du kan få ner priserna något genom att betala per år istället. Men då blir du samtidigt bunden över en längre tid än med månadspaketet.
Du har 3 stycken paket att välja på:
Standard (169 kr / månad)
- Hemsida som är mobilanpassad.
- Möjlighet till e-post via GSuite (kostar från 59 kronor i månaden).
- Möjlighet att annonsera om din hemsida via Google Ads (du får en kupong för 750 kr på köpet att annonsera för)
- Obegränsat med undersidor till din hemsida
- 10GB utrymme (vilket räcker gott och väl så länge du inte laddar upp stora filmer och högupplösta bilder).
- Möjlighet till eget domännamn (ex. mincoolahemsida.se). Antingen får du lägga till ett domän du redan köpt. Annars betalar du 149 kr / år för att registrera ett nytt domän.
- Liten e-butik (Stödjer endast 5 produkter och 3 varianter av dessa).
Professionell (249 kr / månad)
- Samma innehåll som Standard-paketet, plus:
- HTTPS (extra säkerhet för hemsidan, all trafik krypteras).
- 20GB ytterligare lagringsutrymme (totalt 30 GB).
- Stöd för flera språk på hemsidan.
- Större e-butik (totalt stöd för 15 produkter, med 5 varianter av dessa)
E-butik (349 kr / månad)
- Samma innehåll som Professionell-paketet, plus:
- 30 GB ytterligare plats att lagra bilder med mera på (totalt 60 GB).
- Obegränsat antal produkter och varianter på dessa i din e-butik.
Mer information om hemsida24s priser hittar du här.
Finns det någon rabattkod för hemsida24?
Här är en länk där du kan prova hemsida24 gratis i 30 dagar. I övrigt finns det inga rabattkoder för hemsida24 av vad jag vet.
Kontaktinformation för hemsida24
Du kan nå hemsida24 support på följande sätt:
- Telefon: 035 – 296 03 90 . Telefonsupporten är öppen måndag-fredag kl 08.00 – 17.00
- Mail: [email protected]
- Chatt: Gå till https://www.hemsida24.se/kontakt-oss.php och klicka på den gröna ikonen i det nedre högra hörnet. Den svenska supporten är tillgänglig mellan kl 08.00 till 24.00, därefter är det engelsk support som gäller.
Det är värt att nämna att det ibland kan ta tid att komma i kontakt och få rätt svar på frågor från supporten. Det beror mycket på vem du får möjlighet att prata med – vissa är jätteduktiga. Du hittar mer utlåtanden och omdömen om Hemsida24s support via Trustpilot.
Vad tycker andra som använder verktyget?
Det är ganska blandat vad andra tycker om hemsida24.
Verktyget har rätt högt betyg på exempelvis Trustpilot (4.5 / 5 i skrivande stund), men har på senaste fått en del kritik för sin sitebuilder som verkar ha vissa buggar.
Det kunde även vara tydligare vad man exakt betalar för när man skaffar hemsida24.
Läs mer på Trustpilot och Hemsida24s Facebook-sida (inlägg från användare).
Hemsida24 vs andra alternativ
Webnode
Webnode (recension) är ett större (och enligt mig bättre) alternativ till Hemsida24. Mer än 40 miljoner använder Webnode, och principen är ungefär densamma – du bygger upp din hemsida eller webbutik på ett visuellt sätt genom att dra och släppa komponenter.
Anledningen att jag gillar Webnode mer är att kvalitén på verktyget i sig känns mycket bättre, och att de mallar och designer som finns i verktyget är modernare än Hemsida24, enligt mig.
Priset för Webnode är från 29 kr och uppåt (om du har ett eget domän).
Du hittar mer information om Webnode här.
Weebly
Weebly (recension) är en hemsidebyggare som är lätt att använda, men som har lite färre mallar än exempelvis Webnode. I jämförelse med Hemsida24 tycker jag dock Weebly är ett bra val. Precis som med Hemsida24 finns det stöd för både webbplats och webbutik.
Verktyget är gratis om du är OK med att inte kunna lägga till ett eget domän. Om du ska en egen domän till din hemsida så kostar Weebly från cirka 50 kr per månad.
Du hittar mer information om Weebly här.
Wix
Wix (recension) är en annan helhetslösning för att bygga hemsidor som är välanvänd och funkar enligt mig bättre än Hemsida24.
En fördel med Wix är mängden mallar och designer som finns att välja på – totalt mer än 500 stycken. Det är väldigt smidigt att komma igång med Wix och du blir vägledd genom hela processen.
Tyvärr är prisbilden lite knepig att förstå med Wix.
Slutsats – ska du välja hemsida24 eller inte?
Personligen tycker jag att du ska undvika hemsida24.
Det är en OK plattform och det är positivt att all data etc lagras i Sverige, speciellt om du har en svensk målgrupp till din hemsida (det blir snabbare laddtider med mera på sidan då).
Men det finns bättre plattformar – Webnode är mitt rekommenderade alternativ av alla hemsidebyggare.
Stefan Ene säger
Håller med om allt!
Allt fungerade klockrent med Hemsida24 ända till dom började med den ”nya sitebuildern”. OK man måste kanske byta kod så småningom men vår ”gratisportning” blev ”hej kom och hjälp mig” vad hände?
Tråkigt nog verkar supporten (snabb dock) bli mer svävande på svaren genom åren! E-handelstjänsten fungerar inte ger svaret att ”Är du medveten om att programvaran är rejält gammal” är inte OK faktiskt!