Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för ComputerSalg, Kjell & Company och Webhallen.
I denna artikeln hittar du de bästa wifi förstärkarna just nu.
Jag har gått igenom användaromdömen från de 7 bästa wifi förstärkarna och kommit fram till att den produkt som är bäst i detta wifi förstärkare test är Ubiquiti Unifi AP AC LR.
Långsamt wi fi där hemma är hopplöst. Extra irriterande blir det om man har en bra router, men som inte täcker hela huset, eller där signalen är dålig in till ett annat rum på grund av döda zoner.
En wifi förstärkare är en bra lösning. Men hur vet du vilken du ska välja? För att hjälpa dig på traven så har jag gått igenom de bästa wifi förstärkare, som är bäst i test just nu av de många som finns. Alla tre nedan stödjer dual band (2,4 Ghz och 5 Ghz) och ger en bättre signal och därmed potentiellt hög hastighet.
Här är är de 5 wifi förstärkare bäst i test just nu:
- Ubiquiti UniFi AP AC LR (🏆 bäst i test av wifi förstärkare)
- TP-Link RE450 (bra budgetalternativ)
- Netgear Orbi AC3000 RBK50-100PES (mesh och wifi förstärkare i ett paket)
- TP-link TL-WPA4220KIT (lätt att installera)
- TP-Link RE200 (billig men bra)
Innehåll
- 1 🏆 Ubiquiti UniFi AP AC LR (bästa wifi förstärkare)
- 2 Netgear Orbi AC3000 RBK50-100PES
- 3 TP-link TL-WPA4220KIT
- 4 TP Link RE450
- 5 TP-Link RE200
- 6 TP-Link RE650
- 7 TP-Link RE305
- 8 Utgångna produkter
- 9 Köpguide
- 10 Viktiga saker att tänka på när du väljer WiFi förstärkare
- 11 Vanliga frågor
- 11.1 Var ska jag placera min router för bästa effekt?
- 11.2 Vad är Dual band? Vad menas med 2.4 GHz och 5 GHz?
- 11.3 Hur funkar en wifi förstärkare?
- 11.4 Hur installerar jag den WiFi repeater som jag har köpt?
- 11.5 Varför är min hastighet på nätet så långsamt?
- 11.6 Kan jag använda min wifi förstärkare utomhus?
- 11.7 Vad betyder alla olika förkortningar egentligen?
- 11.8 Varför är wifi förstärkare X inte med?
- 12 Slutsats
🏆 Ubiquiti UniFi AP AC LR (bästa wifi förstärkare)
Ubiquiti UniFi AP AC LR är den wifi förstärkare som just nu är bäst i test enligt många konsumenter, och det alternativ jag rekommenderar just nu.
Både täckningen och räckvidden / wifi signalen (runt 40 meter jämfört med LITE som räcker ungefär 25 meter) är väldigt trevlig med den här produkten.
Denna wifi förstärkare lämpar sig klockrent om du har ett lite större kontor där du vill se till att det är riktigt bra täckning ända ut till fikarummet, eller om du bor i större villa. Det är förbaskat skönt att kunna surfa och kolla på Netflix oavsett var du befinner dig på tomten eller huset.
- Riktigt lång räckvidd för ditt nätverk.
- Lång täckning.
- Drar också lite ström.
- Kan kräva lite jobb i början innan du får igång wifi förstärkaren.
Produkten i sig kräver möjligen viss datorvana att konfigurera upp. Samtidigt så finns det gott om bra videos på youtube som hjälper dig på vägen. Och när den väl är på plats så fungerar den stabilt.
Denna wifi repeater kommer med en tillhörande app som larmar om det är något som är konstigt med ditt nätverk.
Designen i sig är stilren och smälter in bra i de flesta miljöer.
Om du har råd så köp även till en Ubiquiti Cloud Key, så att du därför slipper krångla med controller-mjukvaran på datorn.
>> Du hittar Ubiquiti UniFi AP AC LR genom Webhallen. <<
Netgear Orbi AC3000 RBK50-100PES
Netgear Orbi AC3000 RBK50-100PES är en annan schysst produkt som gör det den ska göra för att förbättra ditt trådlösa nätverk. Utöver att den har fått höga omdömen från användare, så brukar den dyka upp i en del andra experttester också.
Priset på denna repeater / router är högre än hos flera andra alternativ, men det är också för att du får både router (som stödjer mesh-nätverk) och WiFi förstärkare i ett. Så denna lämpar sig bäst som ett alternativ, om du har tänkt att köpa till en router med.
- Snabb dataöverföring.
- Lång täckning = grym prestanda.
- Rätt krånglig installation.
- Ganska dyr i förhållande till flertalet andra WiFi förstärkare eftersom du får en router på köpet.
Installationen på denna Netgear-produkt är bitvis krånglig. Därför rekommenderar jag att du kollar på videos från tillverkaren, då de förklarar processen bättre än vad manualen gör. Det kan även tillkomma uppdateringar av programvaran innan du är helt igång.
När du väl har fått den på plats så är täckningen grym, och det räcker långt (bokstavligt talat) med två enheter.
Designen i sig är rätt snygg och diskret – den smälter in i omgivningen helt enkelt. Det är trevligt med en router och förstärkare i ett som man inte skäms för att ha framme.
TP-link TL-WPA4220KIT
TP-link TL-WPA4220KIT är en wifi extender som är enkel att installera och komma igång med. Den tillhörande guiden som kommer med wifi förstärkarna är enkel att förstå och hänga med i.
Räckvidd och signal blir bra om du kör denna via elnätet (se till att koppla in de båda tillhörande delarna av produkten på samma fas).
- Enkel att installera.
- Överlag bra räckvidd och signalstyrka.
- Funkar inte lika bra om du kör den helt trådlös. Du bör använda ethernet istället.
- Funkar inte alls om du kör via olika faser för de två enheterna.
Dock fungerar TP-Link TL-WPA4220KIT ofta sämre och ger mest svagare signal om du kör den genom trådlösa nätverk, enligt många användarrecensioner. Använd istället de ethernet portar som finns genom denna repeater.
Undvik också att sätta enheterna i en förlängningssladd eller liknande, för då fungerar TP-Link TL-WPA4220KIT sämre. Sätt respektive enhet direkt i eluttaget i väggen istället.
TP Link RE450
TP-Link RE450 är en av de bästa två wifi förstärkare av samma märke som jag recenserar i den här artikeln.
Kort sagt är TP link RE450 ett bra alternativ med generellt sett lägre pris, som ändå har schysst räckvidd.
- Enkel installation & användning.
- Lång räckvidd.
- Saknar mer avancerade inställningar.
- Tar upp mycket plats i eluttaget.
Produkten går enkelt att installera och komma igång med – installationen ska oftast ta bara ett par minuter. TP link RE450 riktar sig främst till dig som bara vill ha grundläggande inställningar och något som helt enkelt “bara funkar” att använda.
TP-Link RE200
TP-Link RE200 är en annan wifi förstärkare som har varit med i ett antal år. Detta är ett prisvärt alternativ för dig som letar efter en wifi repeater som kan förstärka nätverket något. Om du vill undvika att dra kablar och kan stå ut med omstarter så funkar detta bra.
- Stabilare hastighet
- Längre räckvidd
- Väldigt prisvärd
- Oftast enkel installation
- Tappar anslutning till och från
- Kan kräva en hel del omstarter
Enligt användare så är denna wifi repeater lätt att installera. Installationen sköts via app där du kan ställa in det du behöver.
Med tanke på priset så gör produkten sitt jobb – flertalet användare nämner att bredbandet har blivit snabbare och fått bättre täckning än tidigare, speciellt i rum där wifi tidigare inte kom åt så bra. Så länge du inte räknar med fantastiska hastighetsökningar så gör TP-Link RE200 sitt jobb (Upp till 433 Mbps på 5 Ghz-bandet, upp till 300 Mbps på 2,4 Ghz-bandet). Både 2,4Ghz och 5Ghz stöds. Vissa användare nämner dock problem med att kunna ansluta överhuvudtaget om du har MAC-filter aktiverat.
Styrkan till routern indikeras också genom två lysande lampor på wifi förstärkaren.
Det som är bra är också att du inte behöver någon sladd till routern för att TP-Link RE200 ska funka.
En nackdel är tyvärr att den här produkter tappar kontakten ganska ofta. När det händer så behöver du starta om den igen vilket kan vara rätt störigt i längden.
TP-Link RE650
Ännu en bra wifi förstärkare från just TP-Link. RE650-utgåvan har också varit med ett tag (sen 2017 närmare bestämt) men brukar få höga omdömen från användare.
- Förbättrad wifi signal.
- Enkel att ställa in och komma igång med.
- Bra maxhastighet på 5 Ghz-bandet.
- Tappar signal.
- Tar upp mycket plats.
Installationen är lätt och du kan sköta den här produkten via en app.
Wifi förstärkaren stöder dual band och kommer upp i en maxhastighet på 1733 Mbps (på 5 Ghz-bandet), enligt tillverkaren. Den stödjer Wi-fi 4 och wi-fi 5. I recensioner av användare så nämner man också att signalen i sig blir starkare.
En del användare rapporterar dock vissa problem med att TP-Link RE650 tappar wifi-anslutning till och från. Så undvik helt enkelt att använda den för kritiska saker, till exempel om du är ansluten till ett viktigt möte eller liknande. Däremot är produkten bra på att ge en bätte signal längre bort och på att ta bort döda zoner, enligt användare.
En nackdel är hur stor och otymplig den är. Här snackar vi en wifi förstärkare som tar upp dubbla uttag.
TP-Link RE305
TP-Link RE305 är en annan helt ok wi fi förstärkare.
Installationen är rätt smidig. Wifi förstärkaren ska då komma igång rätt lätt genom att du följer instruktionerna där i. Ett annat alternativ är att du ställer din nyinköpta TP-Link RE305 bredvid din router och sen kopplar en kabel mellan dessa.
- Helt OK hastighet och wifi signal.
- Enkel att ställa in.
- Bra räckvidd.
- Kräver mycket omstarter.
- Kan sluta funka helt plötsligt.
Hastighetsmässigt är den här modellen helt OK men räckna inte med otroliga hastigheter på ditt wi fi i hela huset. Dual band stöds på TP-Link RE305, där 5 Ghz har en maxhastighet på 867 Mbps, samt 2,4 Ghz på 300 Mbps.
Vissa användare säger också att räckvidden på wifi signalen förbättras ordentligt tack vare TP-Link RE 305. Även om det tidigare har varit rum som i princip haft ”döda zoner” eller där ditt wifi nätverk inte nått särskilt bra.
En sak som är sådär med den här modellen är att flera användare nämner att den tappar anslutning / wifi signalen bryts ganska ofta.
Vissa användare nämner också att de har haft problem med den här utgåvan, provat att nollställa den med mera men ändå inte fått det att funka.
Utgångna produkter
Här hittar du wifi förstärkare som jag tidigare recenserat men som numera är svåra att få tag på. Förhoppningsvis kan det vara till hjälp till dig om du undrar om en specifik produkt.
Netgear Nighthawk EX7000
Netgear Nighthawk EX7000 är en bra wifi förstärkare som jag har tagit med i detta test.
Anslutningen är riktigt grym och du kan räkna med stark signal även om du är i ett hus med mycket / tjocka väggar. Med andra ord blir hastigheten ofta hög genom denna repeater.
Räckvidden är också lång på Netgear EX7000.
Denna wifi repeater kan vara lite krånglig tack vare alla inloggningar. Om du köper flera förstärkare i samma modell så får du ange en e-postadress per pryl nämligen. Samt att du behöver en inloggning till routern, och en till wifi förstärkaren, vilket gör det hela lite väl komplicerat. När du väl är igång (och i den dagliga användningen) så märker du dock inte så mycket av det.
Utöver det har denna repeater dessutom en enkelt installation.
Tyvärr har just Netgear EX7000 visst rykte om att gå sönder ganska lätt och det verkar vara en del kunder som har problem med att den mest pajar / funkar mindre bra efter ett antal månader.
Det går utmärkt att nyttja denna wifi extender till exempel att göra utskrifter och liknande om kanske din skrivare står långt ifrån datorn eller där du är.
Betyg: 3.5 av 5
Fördel
- Stark wifi signal som ofta ger snabb hastighet (mbps).
- Lång räckvidd.
Nackdelar
- Krångel med flera inloggningar.
- Saknar möjlighet att montera på vägg.
- Kan lätt gå sönder.
Köpguide
Undvik problem med täckningen & placera din wifi förstärkare rätt
Att placera wifi förstärkaren på rätt ställe i ett trådlöst nätverk kan vara en utmaning. Det viktigaste är att du funderar igenom på var radiovågorna går för ditt wifi nätverk och vilka saker som kan vara i vägen för dessa. Har du till exempel väggar eller olika möbler (bokhyllor och liknande) mellan routern och prylen som du försöker ge en bra anslutning till internet så är det värt att fundera på placeringen av wifi förstärkaren.
Ett sätt är att undvika att stänga in din förstärkare i skåp eller liknande. Se dessutom till att du placerar din wifi förstärkare högt upp hos dig, så att hela signalen på så sätt kan spridas lättare utan att “studsa” för mycket via olika material.
Andra vanliga misstag du bör undvika
Ett vanligt misstag är att du tänker att du kanske kommer få ännu bättre signal i ditt hem (eller på kontoret) om du köper massor med olika wifi förstärkare. Så är dock inte nödvändigtvis fallet – ibland kan detta göra att wi-fi signalen till och med blir sämre. Bäst blir det om du börjar med att köpa en wifi förstärkare, utvärderar hur det funkar, och i så fall möjligen kompletterar med fler, om du upptäcker att signalen fortfarande är svag.
Tänk även på var du placerar din wifi förstärkare i ditt hem eller kontor. Om du sätter förstärkaren på en plats eller större yta hos dig där signalen redan är svag, så kommer också wifi förstärkaren i princip bara att skicka signalen vidare. Bästa wifi effekt får du om du sätter förstärkaren där du redan har en snabb / stark wifi signal, så att förstärkaren får så bra utgångspunkt som möjligt.
Ett sätt om du vill hitta var hos dig som du har bra signal är att använda dig av en sida som Bredbandskollen, och genom det se vad du får mest internethastighet.
Viktiga saker att tänka på när du väljer WiFi förstärkare
Dataöverföring
Dataöverföring anger, som namnet antyder, hur snabbt din Wifi förstärkare skickar data vidare (ofta angivet i mbit s). Tänk på att dataöverföringen är begränsad av vad din router ska klara av. Du kan alltså inte få mer hastighet än vad din router redan har.
Undvik samtidigt att köpa en wifi förlängare som har lägre överföringshastighet än vad din router har. Om du köper en wifi förstärkare med lägre överföringshastighet så riskerar du dessutom att du minskar din hastighet när du surfar på internet, spelar spel och liknande.
Säkerhet
En annan viktig faktor är säkerhet. De flesta wifi förstärkare kommer med någon form av kryptering, men det kan ändå vara bra att tänka på säkerheten, eftersom det handlar om trådlös kommunikation. Vanliga krypteringsmetoder som du bör titta efter är WPA (WiFi Protected Access), WEP (Wired Equivalent Privacy) och WPA2. Välj en wifi förstärkare med WPA2 då WPA2 är det säkraste alternativet just nu.
I övrigt är det rekommenderat att du ska följa allmänna råd för säkerhet. Exempelvis att du kanske använder dig av användarnamn och lösenord som är lite mer svåra att gissa, och att du aktiverar eventuella brandväggar för routern.
Kompatibilitet
Glöm inte bort att kolla att den wifi förstärkare du väljer funkar ihop med just din router, så att du inte råkar göra ett onödigt köp. Framför allt är detta viktigt att du kollar, om du har en äldre router.
Vanliga frågor
Var ska jag placera min router för bästa effekt?
Det är rekommenderat att (oavsett om du har en wifi repeater eller ej) du placerar routern centralt i hemmet. Tänk igenom var du ofta använder internet och var du befinner dig då.
Om det inte funkar så kan du behöva uppgradera din router. Har du haft din router i många år så brukar det ha hunnit komma mer kraftfulla routrar som stödjer högre hastigheter och längre räckvidd.
Vad är Dual band? Vad menas med 2.4 GHz och 5 GHz?
Dual band innebär att du har stöd för både 2,4 GHz och 5 GHz som frekvensband. 2,4 GHz är generellt sett mer trafikerat än vad 5 GHz är (som i sin tur möjliggör högre hastigheter). 2,4 GHz brukar ha bättre räckvidd, och 5 GHz brukar vara snabbare. Med en enhet som stöder båda frekvensbanden (dvs så kallad Dual band) så får du bättre prestanda, och generellt sett så brukar hastigheten (i mbps) bli väldigt mycket bättre på det stora hela.
Hur funkar en wifi förstärkare?
En wifi förstärkare är ett sätt att utöka täckningen i ditt wi-fi nätverk. Wifi förstärkaren ska ta emot en wi-fi signal, förstärka den och skicka signalen vidare. En wi-fi förstärkare är ett bra sätt att öka signalen både inomhus och utomhus, eller vid specifika rum eller liknande som signalen inte annars når.
Hur installerar jag den WiFi repeater som jag har köpt?
Att installera WiFi repeatern brukar vara förhållandevis enkelt. Ofta behöver du ange ditt SSID och lösenord (som brukar stå på routern, om du inte ändrat det dvs).
Många av de wifi förstärkare som finns på marknaden kommer också med appar till dina mobil eller platta, som hjälper dig igenom installationsprocessen.
En del av de bästa produkterna använder sig av så kallad WPS (Wifi Protected Setup), som innebär att du kan trycka på en knapp på routern och förstärkaren, vilket gör att enheterna därför kan hitta varandra “automatiskt”.
I slutändan är det bästa att hitta instruktionerna för just den wifi förstärkare som du bestämmer dig för.
Varför är min hastighet på nätet så långsamt?
Att du har långsam uppkoppling till internet kan bero på många saker, oavsett om du har köpt en wifi förstärkare eller ej. Här är några exempel:
- Ditt bredbandsabonnemang stödjer inte högre än en viss hastighet.
- Din router klarar inte av mer än en viss maxhastighet.
- Det är många användare som surfar, spelar spel eller tittar på film samtidigt.
- Det kan vara väggar eller “döda zoner” mellan din router och där du befinner dig som gör det svårt för wi-fi-signalen att gå fram.
- Din wifi förstärkare är inte stark nog för att föra vidare signalen. Ofta kan det dock som sagt bero på att routern i sig är för svag eller för gammal. Kolla framför allt på vilka maxhastigheter just din router stödjer.Ibland kan det också begränsas av vilken wifi-standard som en router funkar med. Wifi 5 och Wifi 6 är betydligt snabbare än tidigare wi-fi versioner exempelvis. En bra riktlinje är att byta router någonstans var tredje till fjärde år optimalt sett.
Utan mer information och felsökning är det tyvärr svårt att ge ett mer specifikt svar än så här…
Kan jag använda min wifi förstärkare utomhus?
Om du kan använda din wifi förstärkare utomhus eller inte beror på hur bra räckvidd den modellen har, och hur långt signalen behöver ta sig från där router och wifi förstärkare sitter. Det bästa tips jag kan ge är att du mäter upp hur långt det är till där du brukar använda wifi utomhus, till där wifi förstärkaren sitter. Samt se till att du sätter både router och wifi förstärkare centralt, så att det inte kommer en massa väggar och golv mellan.
Vad betyder alla olika förkortningar egentligen?
Ja, det kryllar verkligen av förkortningar när det gäller wifi förstärkare. I min artikel om mesh-nätverk har jag skrivit en ganska utförlig ordlista som jag hoppas hjälper dig en bit på vägen.
Varför är wifi förstärkare X inte med?
Jag har fokuserat främst på wifi förstärkare som har fått bra omdömen av användare och som finns i lager. En del andra tester nämner exempelvis förstärkare från d-link som jag tyvärr inte har kunnat hitta i lager i någon butik fortfarande.
Slutsats
Om du läser denna artikel så förmodar jag att du har problem med täckningen på ditt Wifi. En wifi förstärkare är en lösning på problemet, men det gäller att du tänker till och väljer en extender på marknaden som är lättanvänd, säker, där hastigheten är hög och som har lång räckvidd.
Om jag skulle rekommendera en produkt till dig bland många andra som finns att köpa just nu, så är det Ubiquiti UniFi AP AC LR . Den har lång räckvidd, stark signal, (som ger hög mbps) och får genomgående höga betyg av användare.
>> Ubiquiti UniFi AP AC LR går att få tag på via Webhallen. <<
Lämna ett svar