I dessa tider (i skrivande stund Mars 2020, när Corona härjar för fullt i världen) så är det många som funderar på hur man enklare kan jobba på distans. Därför har jag skrivit ihop en guide om hur du kommer igång med att sätta upp din egna videokonferens. För mindre möten behöver det inte vara så dyrt och krångligt som tur väl är.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen.
Innehåll
- 1 Videokonferens – bäst i test – jämförelse av program
- 2 Gratis videokonferens-verktyg – Whereby
- 3 Vilken kamera passar bra till videokonferens? Var hittar jag videokonferensutrustning?
- 4 Hur funkar det med videokonferens i Microsoft Teams (Office 365)?
- 5 Hur funkar videokonferens i Google Hangouts?
- 6 Slutord
Videokonferens – bäst i test – jämförelse av program
Det finns förstås gott om fler verktyg för videokonferenser, men här har jag valt några av de mer populära.
Program | Rekommenderat för | Antal deltagare | Antal mötesrum | Pris | Övrigt |
---|---|---|---|---|---|
GoToMeeting | För dig som behöver kunna ha större möten inom exempelvis ett företag. Ett verktyg som har mycket fokus på hög säkerhet. | Max 150 i billigaste verisonen, upp till 3000 deltagare för enterprise-företag. | Obegränsat | 10.75 EUR / månad upp till 150 deltagare. | HD-video Ring in via dator eller telefon Mobilappar Office 365-plugin Google Calendar-plugin Salesforce-integrering SSL-kryptering 256-bitars AES-kryptering SOC2-certifierade datorhallar Risk-baserad autentisering |
Whereby | Dig som vill ha möten med endast ett fåtal personer. Ett bra gratisalternativ. | 4 deltagare i gratisversionen, max 50 deltagare i dyraste versionen | 1 mötesrum per användare i gratisversionen. Obegränsat antal mötesrum i den dyraste versionen. | Gratis upp till 4 deltagare. För större möten 59.99 $ / månad. | Det är värt att poängtera smidigheten i Whereby. Oerhört enkelt att komma igång. |
Zoom | För dig som gratis vill ha kortare möten med många personer. För dig som vill ha invidiuella möten (endast en person). Även för dig som behöver ha större möten inom ett företag. | Upp till 100 personer gratis (för möten under 40 minuter). Upp till 1000 personer för de större paketen | Obegränsat med 1-1 mötesrum (dvs möten med max 2 deltagare). Obegränsat med större mötesrum om du köper Pro-versionen. | Gratis för kortare möten. Från 14.99 $ / månad med upp till 100 deltagare och obegränsad mötestid. | HD video / audio-stöd. Möjlighet att dela skärm. Stöd för REST-API för integrationer. Skype for Business & Lync-integrationer. Single sign-on stöd (för de dyrare paketen). |
Gratis videokonferens-verktyg – Whereby
Det verktyg jag själv använder mest för videokonferenser är gratisversionen av Whereby. Just gratisversionen funkar om du har möten med 4 personer eller färre. Det är med andra ord rätt smidigt för egen del om jag ska ha ett distansmöte med någon som exempelvis inte har Skype eller liknande. Du kan då bara ringa in direkt på en länk från Whereby. Så länge du har mikrofon (och helst webkamera, men det funkar även utan) på din dator så funkar Whereby kanon.
Så här gör du för att komma igång med Whereby:
- Gå till https://whereby.com/user/login . Fyll i ditt namn och den email du vill använda:
- När du har registrerat dig (eller om du redan har ett konto) och försöker logga in, så får du ett mail skickat till dig med en login-kod. Login-koden är ganska smidig för att slippa hålla reda på lösenord. Se till att du kollar din mail och skriver in koden snabbt dock – koden är bara giltig i 15 minuter.
- När du har väl loggat in i Whereby kan du sedan skapa ditt mötesrum genom att ge mötesrummet ett namn i formuläret (exempelvis “dittnamn”, “användarnamn” eller liknande):
- Tryck därefter på “Go to room”:
- Klicka sedan på “Request permissions”-knappen och godkänn att Whereby får komma åt din kamera och mikrofon (så att andra mötesdeltagare kan se och höra dig).
- I mitt fall ser det ut så här efter att jag har tryckt på “Request permissions” (jag använder Google Chrome, så det kan se annorlunda ut för dig). Då trycker jag på “Allow”:
- Efter att du har godkänt åtkomst till kamera och mikrofon så kan det se ut så här. Tryck då på “Join meeting”. Du kan även markera “Skip this review next time you join a meeting on whereby.com”, men jag tycker det är ganska smidigt att kolla så att allt är rätt inställt innan jag går med i ett möte.
- Nu ska du vara inne i mötet!
Väl inne i mötet finns det möjlighet att dela skärm med mera längst ner på sidan:
Du kan nu också kopiera länken till ditt mötesrum och skicka länken till mötesdeltagare. Tänk som sagt på att gratisversionen av Whereby endast stödjer 4 stycken deltagare samtidigt.
När du är klar med mötet tar du bara och klickar på “Leave”.
Om du har behov av större videokonferenser så finns även möjligheterna för att uppgradera Whereby till ett större konto. Men då kan det faktiskt vara billigare med alternativen ovan.
För mig så räcker det gott och väl med gratisversionen av Whereby – det är ett supersmidigt verktyg om du behöver ta en avstämning med någon på distans, eller om du behöver dela din skärm för att visa något till någon annan.
Du hittar mer information om Whereby här.
Vilken kamera passar bra till videokonferens? Var hittar jag videokonferensutrustning?
Det beror förstås på ändamål. Om du tänker köpa in en kamera till ett konferensrum eller liknande så kan en bra kamera kosta en hel del. Om du bara behöver en kamera till din egna dator så duger det ofta med någon mer standard webbkamera.
I vissa fall har till och med datorn en inbyggd kamera som du kan använda. Mina 2 nuvarande datorer (en Mac, och en Windows-dator) har både inbyggda kameror som funkar utmärkt när jag är med på videokonferens.
För mindre konferensrum så är Logitech ConferenceCam BCC950 ett bra alternativ.
Denna kameran funkar bra för mindre mötesrum (4-5 deltagare) och integrerar även med program som Skype, BlueJeans med flera. Betyget på exempelvis Amazon ligger på 4.3 av 5.
Det som personer tycker är sådär med just BCC950 är att kameran inte funkar så bra för större konferenser (FOV = Field of view är exempelvis endast 90 grader).
Men BCC950 är ett bra budgetalternativ om du främst har behov av möten med ett färre antal personer. Det finns också en GROUP-variant av samma märke som funkar bättre för större mötesgrupper.
Du hittar Logitech ConferenceCam BCC950 på Webhallen.
Hur funkar det med videokonferens i Microsoft Teams (Office 365)?
Microsoft Teams som är en del av Office 365 har bra stöd för videokonferens tycker jag.
Kvalitén på ljud och video brukar vara helt OK via Microsoft Teams. Vid mindre möten (10-20 stycken personer) så är det rätt lätt att se vilka alla är som har ringt in till mötet.
Varje deltagare visas med video (om man har tillåtit att visa video). Under videon står även vad varje deltagare heter om man ringer in från sin egna dator. När någon pratar så fokuserar Teams på just den kameran och gör den bilden lite större än de andra bilderna.
Jag har märkt att ibland så går kvaliteten på ljud ner något när personer använder kamera samtidigt. Ett tips är då att stänga av kameran tillfälligt så brukar det funka bättre.
Om du vill skapa ett möte i Teams så behöver du först och främst ha access till att göra det (när du är i Teams ska du se en “Calendar”-ikon till menyn i höger. Om du inte ser en sådan ikon så är det rekommenderat att du kollar med en administratör för Teams i din organisation om hur du bäst får access.
Här är några guider för Teams från Microsoft:
Brorsan har också lagt upp en video som förklarar hur man bokar möte i teams, som du hittar här:
Microsoft Teams är gratis om du främst vill kalla till direkta möten (dvs bjuda in folk på en gång till ett möte). Om du däremot behöver schemalägga möten i Teams så behöver du Office 365 Business Premium.
Du hittar mer information om Microsoft Teams här.
Hur funkar videokonferens i Google Hangouts?
Personligen har jag tyvärr inte så mycket erfarenhet av Google Hangouts.
Det jag vet är dock att i skrivande stund (Mars 2020) så håller Google på att erbjuda gratisvarianter för Google Hangouts fram till Juli 2020, mycket på grund av Corona-virusets framfart.
Några av de saker som Google Hangouts erbjuder i sin gratisversion är:
- Upp till 25 deltagare.
- Stöd för mikrofon, video och chatt
- Stöd för att spela in videomöten
- Integration med Google Calendar (du kan gå med i möten som är bokade via Google Calendar)
- Stöd för att dela din skärm.
Du hittar mer information om Google Hangouts här.
Slutord
Jag hoppas att du har fått en överblick om hur du lättare kan hålla en videokonferens. I skrivande stund (nu när Corona-viruset är på framfart) så blir social distansering viktigare och viktigare. Om du har ett jobb där du har möjlighet att jobba hemifrån så finns verktygen för det, i vissa fall är de till och med gratis.
Lämna ett svar