Här hittar du exempel på tidigare uppdrag som jag har gjort.
Innehåll
UX Specialist på Cogitel och Thellio
Jag jobbar idag på Cogitel som UX Specialist, där jag har erfarenhet av att arbeta med Internet of Things. Jag designar även gränssnitt för SaaS-produkter som riktar sig till företag (Business to Business). Mitt arbete är tyvärr under NDA (Non-Disclosure Agreement) så kan jag inte visa så mycket designer från denna tiden. Du kan dock se ett smakprov via thellio.se exempelvis.
.Uppgifterna är ganska breda men har blivit mer och mer fokuserade på UI Design de senaste åren. Exempel på saker jag gör i min nuvarande tjänst är:
- Designa hemsidor (thellio.se exempelvis) utifrån grafisk profil
- Designa SaaS-applikationer som riktar sig till företag (business-to-business)
- Utföra användarintervjuer och sammanställa till personas & user journey maps
- Skapa användarflöden (user flows) och informationsarkitektur
- Ta fram designkomponenter, style guides och design-specifikationer för att underlätta utveckling
- Ta fram presentationsmallar för Office 365
- Designa produktblad
- Verktyg: Adobe XD, Zeplin, InDesign, Photoshop, Office 365
UX Specialist & Interaktionsdesigner på Ericsson
Jag jobbade med UI & UX Design för Ericsson från December 2013 fram till Maj 2019. 3 av åren som interaktionsdesigner, och resterande tiden med titeln UX Specialist. Då mitt arbete för Ericsson är under NDA (Non-Disclosure Agreement) så kan jag inte visa några exempel på designer från den tiden. Här är några summerande punkter om åren som jag jobbade på Ericsson:
- Fick utmärkelsen ’Key Contributor’ under 2015 & 2016 (topp 10% av alla anställda inom företaget).
- Etablerade UX-design inom utvecklingsprocessen, genom att tillämpa en användarcentrerad design-process över flertalet projekt.
- Definierade och etablerade en gemensam samling med mallar (både för informationsarkitektur, prototyper, UI patterns med mera) och verktyg (Illustrator, Photoshop, Balsamiq, JustinMind) över flertalet projekt.
- Ledde ett nätverk med designers inom Karlskrona, som sammanlänkade UX designers som jobbade inom olika UX-projekt i Ericsson Karlskrona.
- Erfarenhet av att leda ett mindre team (utspridda över flera olika områden i världen) med user researchers, UX designers och visual designers inom Ericsson-projekt.
Exempel på min designprocess – Uppdrag åt Fredrik Johansson

En personlig hemsida som sparar tid för rektorer.
Projektstart
- Detta projektet började när min bror Fredrik behövde en ny hemsida.
- Jag jobbade på detta projektet mellan januari – februari 2018 (som ett sidoprojekt utöver mitt dåvarande jobb).
- Jag var ensam ansvarig för projektet – från research, design och utveckling, till testning och support.
Att bättre förstå problemet – intervju med Fredrik
Under projektets första fas utförde jag en intervju (så kallad ”stakeholder interview”) med Fredrik, för att bättre förstå vilka problem vi försökte lösa med hemsidan.
Exempel på frågor som jag ställde var:
- Vilka är dina mål? Vad vill du uppnå? Vad är målet med hemsidan?
- Hur vet du att du har lyckats? Hur och när kommer vi veta om hemsidan har lyckats?
- Vilka är hemsidans målgrupp? I vilket sammanhang kommer hemsidan användas?
- Vilka hemsidor använder du idag? Varför?
Persona

Jag skapade en persona (Rektorn Roger) under det här projektet.
- Kort efter intervjun med Fredrik så bestämde jag mig för att vi i projektet behövde en persona. Personan var ett sätt att fokusera hemsidan runt målgruppens / användarnas mål och användningssammanhang.
- Personan var främst baserad på så kallad ”desk research”, vilket innebär att jag analyserade mer än 10 jobbeskrivningar av rektorer, samt analyserade 5 tidigare genomförda intervjuer med rektorer över hela Sverige.
- Personan innehöll bland annat: Citat från intervjuer med rektorer, mål, uppgifter, frustrationer, demografisk data (exempelvis ungefärlig ålder, utbildningsbakgrund/kompetens).
- Jag refererade till denna persona under hela projektets utveckling. Just denna persona används också av Fredrik för att skriva mer riktat och bättre innehåll till sin hemsida.
Konkurrentanalys

Jag samlade information om konkurrenter för att bättre förstå hur konkurrenterna adresserade liknande användarbehov idag.
- Konkurrentanalysen hjälpte mig att samla inspiration till liknande lösningar. Jag fick också en bättre förståelse för vad som funkade bra / inte funkade bra med liknande hemsidor.
- Som en del av konkurrentanalysen så tittade jag på totalt 4 potentiella konkurrenter, och vilken funktionalitet deras hemsidor hade. Denna funktionalitet jämförde jag sedan med hur väl funktionaliteten mötte Rektorn Rogers behov.
- Varje kolumn i konkurrentanalysen motsvarar en specifik konkurrent. Den sista kolumner innehåller slutsatser och rekommendationer för varje funktionalitet.
- Det jag kom fram till var: Även om många konkurrenter hade bra funktionalitet så fanns det utrymme för förbättring när det gällde att göra upplevelsen mer användar- och kundanpassad.
Skisser

Jag fortsatte designprocessen genom att göra skisser på hemsidan. Att göra skisser är ett sätt att snabbt gå igenom många olika designval.
- Syftet med skisserna var att prova olika idéer snabbt, utan att spendera en massa tid på pixel-perfekta bilder eller kod för tidigt i processen.
- Totalt gjorde jag 4 versioner av skisser på papper, innan jag kom fram till skissen som du ser ovan.
- Jag bestämde mig för att gå vidare med denna designen eftersom 1) designen ger Rektorn Roger massor med användbar information direkt, 2) designen löser problem på ett mer elegant sätt än vad konkurrenterna gör, 3) Rektorn Roger behöver inte gå in på en massa undersidor för att hitta den viktigaste informationen.
”Epic! Det ser fantastiskt ut.”
Fredrik Johansson
Design av hemsidan

Som ett nästa steg så skapade jag en mer detaljerad design (så kallade wireframes) i Balsamiq, för att bättre förstå vilket innehåll hemsidan skulle ha. Detta gjorde jag för landningssidan, för sidan med blogginlägg, och för de mer individuella sidorna (exempelvis blogg-sidorna).
- Jag använde dessa wireframes för att testa innehåll, struktur och användarflöde.
- Därefter skapade jag en klickbar prototyp i InVision, som jag också använde när jag gjorde användartester av designen. Totalt testade jag designen med 3 personer som gick igenom olika uppgifter, där jag observerade vad som funkade / inte funkade (så kallad ”Hallway usability testing”).
- Totalt gjorde jag ytterligare 3 revisioner av designen innan jag kom fram till designen som du ser nedan.
Utveckling av hemsidan

När jag hade testat designen, så implementerade jag den. För att spara tid så använde jag mig av WordPress, där jag hittade ett tema som påminde mycket om det jag ville uppnå med hemsidan. Jag skräddarsydde därefter temat så att det passade Fredriks ändamål exakt.
- Jag bestämde mig för att skippa ett steg i designprocessen (mockups) och istället implementera designen direkt i CSS & HTML för att kunna uppleva designen bättre.
- I processen valde jag ett ganska luftigt och rent WordPress-tema. Jag bestämde mig även för att använda blått som den primära färgen, för att indikera förtroende.
- Jag minskade på mängden innehåll så mycket som möjligt för att göra Rektorn Rogers liv enklare, och för att sätta fokus på rätt innehåll från början.
- Hemsidan är responsiv och funkar på allt från mobiler upp till stora skärmar (Full HD).
- Hemsidan testades i både Chrome, Firefox, Safari och Internet Explorer.
- Personligen gillar jag att jag fick till ett sätt att visa citat från kunder och företag direkt på förstasidan av hemsidan.
Vad lärde jag mig från detta projektet?
Det här var ett bra projekt för mig eftersom:
- Det är kul och värdefullt med designprojekt där man är involverad från början till slut. Det är kul att vara med och se hela designprocessen, och att se en idé växa fram till en konkret produkt.
- Jag fick möjlighet att öva ännu mer på olika tekniker och metoder när det gäller UX – allt ifrån att göra intervjuer till att utföra konkurrentanalys.
Resultatet av projektet
10 Källor (intervjuer med mera)
7+ design-iterationer
900%+ ökning av antal besökare till Fredriks hemsida
”När jag såg resultatet, blev jag så inspirerad att jag skrev en artikel som riktade sig till Rektorn Roger. Artikeln blev så populär att den senare publicerades av Dagens Nyheter.”
Fredrik Johansson
Hobby-projekt – Sökmotoroptimering från 0 till tusentals besökare – Allt om Fantasy
Hur bra skulle det vara för ditt företag, om din hemsida fick tusentals besökare varje månad?
Allt om Fantasy är ett personligt hobbyprojekt som jag håller på med till och från. Eftersom jag älskar fantasy (både böcker, filmer och spel med fantasy-tema) så bestämde jag mig för att skapa en hemsida för att skriva om just… Allt om fantasy!
Allt om Fantasy har för mig blivit ett experiment för att lära mig mer om både digital marknadsföring (exempelvis affiliate marketing), och framför allt sökmotoroptimering (SEO).
Jag kan stolt säga att hemsidan Allt om Fantasy i dagsläget (Mars 2020) får mellan 4000 – 6000 besökare per månad, beroende på specifika innehållstrender just nu.
Här är en Google Analytics-graf för Allt om Fantasy över de senaste två åren (från 2018 till 2020). De två större topparna i grafen var roligt nog dels när Game of Thrones (tv-serien) var super-populär, samt när The Witcher kom ut som Netflix-serie. Men hemsidan för Allt om Fantasy har stadigt växt över tid i takt med att jag har lagt till nytt innehåll.
Det du måste inse är att sökmotoroptimering (SEO) är en långsiktig strategi. Det kan ta minst ett halvår innan du börjar se resultat på Google när din hemsida hamnar högre och högre upp i sökresultaten. Det beror även på konkurrensen och hur många som söker på just de sökorden som är intressanta för din hemsida.
Med andra ord gäller det att du har tålamod och levererar värdefulla artiklar till andra människor. Totalt har Allt om Fantasy runt 70 artiklar på totalt 81 000 ord senast jag kollade (Mars 2020).
Din hemsida kan också växa till tusentals besökare med min insats.