Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, ComputerSalg, KitchenTime, Tretti.se och Webhallen.
I den här artikeln hittar du ett stort bäst i test av Sous vide maskiner.
Jag har analyserat flera Sous vide och kommit fram till att den maskin som är bäst i test är Anova Culinary Precision Cooker. Det här är en sous vide maskin som har hög kvalitet, är mycket prisvärd och enkel att använda.
Mitt urval av Sous vide maskiner som placerat sig i detta ”bäst i test” är baserat på deras egenskaper, pris, produktrecensioner, kundomdömen och oberoende tester.
Syftet med ”bäst i test”-artikeln är att ge dig bra information, så att du kan göra ett riktigt schysst köp av en Sous vide som du blir nöjd med. Jag skulle uppskatta att jag har lagt ner mellan 10 och 15 timmar på denna artikeln, så att du förhoppningsvis slipper göra samma sak.
En Sous vide har ett brett användningsområde och används för flera olika typer av matlagning. Ofta grupperar man in sous vide i två olika typer av maskiner. Den ena typen av Sous vide har ett eget vattenbad och cirkulator, medan den andra typen endast har en cirkulator som du sänker ner i en kastrull med vatten.
Här är de sous vide maskiner som är bäst i test just nu:
- Anova Culinary Precision Cooker (Wifi) (bästa sous vide just nu)
- Anova Precision Cooker Sous Vide Nano (bra budgetval)
- Steba Sous-Vide Cooker Professional (SV100) (bra för större bjudningar)
- Steba Sous Vide 50 (SV50) (för dig som vill prova på matlagning med sous vide)
- Champion Sous Vide CHSV310 (bra för mindre hushåll)
- OBH Nordica 7971 Magnetic Circulation
Nu kör vi!
Innehåll
- 1 Sous vide maskiner – bäst i test just nu
- 2 Att tänka på när du köper sous vide maskin
- 3 Fördelar med Sous vide
- 4 Olika tillagningstider för mat som tillagas med sous vide
- 5 Tips på sous vide recept
- 6 Bra tips och råd för matlagning med sous vide
- 7 Vanliga frågor och svar
- 8 Så här valde jag ut de sous vide som var bäst i test
- 9 Källor till Sous Vide bäst i test
- 10 Slutsats – vilken Sous Vide är bäst egentligen?
Sous vide maskiner – bäst i test just nu
I min bäst i test har jag valt ut de bästa sous vide maskinerna baserat på deras egenskaper, kvalitet, funktioner samt givetvis också pris.
🏆 Anova Culinary Precision Cooker Wifi (bästa sous vide)
En av de absolut populäraste sous vide cirkulatorer som du hittar på marknaden idag (både utomlands och i Sverige) är märket Anova. Framför allt är det bäst i test vinnaren Anova Precision Cooker som utmärker sig.
Det här är en fantastisk maskin som är tillverkad av mycket bra kvalitet med ett grymt pris. Själva maskinen är gjord av pålitligt rostfritt stål och värmeresistent plast, vilket ger en bra livslängd.
- Tillverkad av material med hög kvalitet.
- Tystgående och mycket exakta temperaturer.
- Möjlighet att styra sous vide via din smartphone.
- Hög kapacitet.
- Snabb uppvärmning.
- Fästet är höj- och sänkbart.
- Kan förekomma problem med anslutningen.
Den här modellen har WiFi samt Bluetooth-support, vilket gör att du kan styra sous viden från din smartphone. Med Anovas app, som finns för både IOS samt Android, kopplar du enkelt maskinen till din mobil. Appen fungerar vanligtvis riktigt bra och innehåller dessutom många olika recept, samt tider och temperaturer, som uppdateras regelbundet.
En del användare har dock märkt en del problem där de tappar uppkopplingen till WiFi ibland. Troligtvis beror problemet på att timern inte är korrekt synkad mellan appen och sous viden. Den nyaste 2.0-version har fått bättre anslutning, fortare uppvärmning och är dessutom smidigare att använda med mindre grytor.
Du behöver givetvis inte använda WiFi och maskinen fungerar utmärkt utan. Det är dock en fördel när du tillagar mat under tiden som du gör något annat.
Anova Precision Cooker har en utmärkt display, samt en bra och stabil temperaturhållning. Denna bäst i test vinnare cirkulerar cirka åtta liter vatten per minut, samt har en effekt på hela 1000 watt. Detta gör att uppvärmningen av vattenbadet går väldigt snabbt. Maskinen har en kapacitet på tjugo liter vatten (med en liten felmarginal på endast 0,01°C) och har ett temperaturomfång på 0-92°C.
Ett stort plus är att denna sous vide är väldigt tyst, samt att det är en mycket enkel maskin att använda.
Andra fördelar är att denna sous vide cirkulator har ett höj- och sänkbart fäste, som du kan montera ner vid enklare rengöring.
Det absolut viktigaste är givetvis resultatet av matlagningen. Denna testvinnare producerar fantastiskt mör och saftig mat av alla möjliga olika typer av råvaror – såsom fågel, kött, grönsaker eller fisk.
Bäst i test vinnaren Anova Precision Cooker är en mycket prisvärd maskin som är gjord av bra och stabilt material. Maskinen är användarvänlig och har tydliga instruktioner, vilket gör att vare sig du är en erfaren hemmakock eller nybörjare, så kan du använda denna sous vide utan problem.
Anova Precision Cooker har ett högt kundomdöme på Amazon med 4,7 av 5 stjärnor efter cirka tretusen recensioner. Kort sagt är detta den bästa sous vide du kan få tag på just nu.
Anova Precision Cooker Sous Vide Nano
Den något billigare modellen från Anova heter Anova Precision Sous Vide Nano. Den har också fått högsta betyg från kunder som köpt och testat modellen. Med över femtusen positiva kundrecensioner på Amazon (4,7 av 5 stjärnor) är denna produkt en klar vinnare av de mer prisvärda och mest populära sous vide modellerna.
- Värmer vattnet snabbt.
- Kapacitet på 20 liter vatten.
- Enheten kan styras via Bluetooth genom Anova-appen (iOS, Android).
- Stabil temperaturprecision.
- Effekten kunde varit högre.
- Saknar WiFi anslutning.
- Saknar höj- och sänkbart fäste.
Denna modell har en kapacitet på 20 liter vatten, effekt på 750 watt och håller en stabil temperatur med endast variation på +/- 0,1°C. Trots att Anova Precision Cooker Sous Vide Nano har en lite lägre effekt än den lite dyrare testvinnaren Anova Precision Cooker så går uppvärmningen nästan lika snabbt.
Även den här produkten är försedd med Bluetooth, så att du ska kunna kommunicera med maskinen via appen (finns för både IOS samt Android) i din mobil.
Du kan alltså styra tid och temperatur på distans med den här sous vide maskinen, vilket är perfekt under långtids-tillagning. I appen får du också tillgång till massor av olika recept, samt annan (bokstavligt talat) matnyttig information. Observera att modellen endast har Bluetooth och inte WiFi, vilket testvinnaren har.
Detta är en kompakt sous vide cirkulator som tar något mindre plats i kokkärlet. Trots att den saknar några av den dyrare modellens funktioner är detta en självklar andraplats-vinnare. En av marknadens absolut bästa sous vide som du kan hitta, helt enkelt.
>> Anova Precision Cooker Sous Vide Nano finns på Tretti.se. <<
Steba Sous-Vide Cooker Professional (SV100)
Steba Sous-Vide Garer SV 100 Professional är en sous vide maskin som placerat sig högt i flera bäst i test. Bland annat så tog den andra-platsen i norska Klikk:s tester. Denna sous vide maskin har bra kapacitet, är användarvänlig och kommer snabbt upp i temperatur.
- Enkel och tydlig LCD-display.
- Stabila temperaturer.
- Snabb uppvärmning.
- Bra om du ska göra mat till många personer.
- Kräver ett något djupare kokkärl på minst 15 centimeters djup.
- Signalerar inte när den har nått rätt temperatur.
Steba SV 100 har en stor kapacitet på hela trettio liter vatten, vilket gör att du kan laga större mängder mat med väldigt gott resultat.
För dig som tycker om att anordna större bjudningar och fester är denna sous vide cirkulator oslagbar. Tillverkaren rekommenderar dock att du använder kokkärl med ett djup på minst femton centimeter.
Maskinen har många fördelar såsom snabb uppvärmning, stabila temperaturer och en enkel samt tydlig display.
Det som drar ner något på betyget är att maskinen inte signalerar när den har nått rätt temperatur, vilket innebär att du själv behöver kontrollera tiden. När du börjar tillaga mat med denna sous vide behöver du alltså veta hur länge maten ska tillagas. Det är dock lätt att ta reda på via recept online eller liknande. Du hittar även en del ungefärliga koktider på olika sorters kött med mera längre ner i artikeln.
>> Steba Sous Vide Cooker Professional (SV100) finns hos ComputerSalg. <<
Steba Sous Vide 50 (SV50)
Steba SV50 är en bra sous vide maskin som fått toppbetyg i både danska testmagasinet Tænk samt svenska Råd & Rön. Det här är kanske marknadens mest prisvärda sous vide. För dig som vill prova på matlagning med sous vide är detta ett riktigt bra val av sous vide.
- Prisvärd.
- Snabb uppvärmning med något mindre kärl.
- Lättare att göra andra saker samtidigt, tack vare timern.
- Kommer inte riktigt upp i samma höga temperaturer som andra sous vide.
- Kräver ett något djupare kokkärl på minst 15 centimeters djup.
Steba SV50 har en enkel men snygg design och en tydlig LCD display. Maxtemperaturen är något lägre än andra modeller och ligger på 90°C, men du får dock en stabil temperatur (variation på endast 0,1°C). Det är värt att nämna att även om maxtemperaturen är lite lägre, så inverkar detta inte särskilt mycket på själva tillagningen. Framför allt eftersom de flesta råvarorna tillagar du oftast med temperaturer på mellan 50 till 70°C.
Kapaciteten ligger på 20 liter vatten, effekten på 800 watt och modellen cirkulerar upp till 8 liter vatten per minut. Om du vill att det ska gå snabbare att värma upp vattnet så kan du använda en mindre mängd vatten. Steba SV50 behöver dock en något djupare kastrull på minst femton centimeter för att fungera korrekt. Sous vide maskinen har en tydlig och klar LCD display som visar temperatur. Steba SV50 har även en timerfunktion, om du vill ställa timern samtidigt som du gör något annat.
>> Steba Sous Vide 50 hittar du på Tretti.se. <<
Champion Sous Vide CHSV310
Champion CHSV310 är en mycket praktisk och lite mindre sous vide. Modellen är relativt billig och är en av de populäraste sous vide maskinerna idag. Trots en ganska liten storlek klarar denna sous vide att pumpa hela 8,2 liter vatten i minuten och ger en väldigt bra och jämn cirkulation i kokkärlet.
Champion CHSV310 fick högt betyg av Råd & Rön och utsågs till bra köp samt har fått bra betyg från konsumenterna. Det här är en liten sous vide maskin, men som har en kapacitet på hela femton liter vatten. Den ger en stabil och jämn temperatur och är mycket enkel att använda & rengöra. En sous vide som är perfekt för hushåll med mindre kök eller för dig som lagar mat för ett mindre hushåll.
- Bra cirkulation.
- Lätt att rengöra & använda.
- Prisvärd.
- Kunde haft något högre kapacitet.
- Temperaturen kan variera lite för mycket ibland.
Vissa användare nämner dock att tiderna i bruksanvisningen för Champion CHSV310 (för hur lång tid det tar att laga olika sorters mat) är lite kort tilltagna. Det gör att rätterna kan ibland bli underkokta om du följer instruktionerna exakt. Dubbelkolla gärna tiderna med andra källor också för säkerhets skull om du använder denna maskinen.
Champion Sous Vide CHSV310 har en vacker och stilren design och en tydlig display med tillagningstid och aktuell temperatur. Maskinen har en kapacitet på femton liter vatten, cirkulerar 8,2 liter vatten per minut och har en effekt på 800 watt. Med reglaget, som är tillverkat av rostfritt stål, så ställer du enkelt in den temperatur som du önskar.
På pappret har Champion Sous Vide har en bra och stabil temperaturprecision på +/- 0.1°C samt en maxtemperatur på 92°C. Dock nämner vissa användare att temperaturen kan variera mot den angivna (ibland upp till 2 grader).
Denna sous vide har utrustats med en smart klammer som gör det möjligt att du kan fästa den på alla möjliga typer av behållare och kokkärl utan problem. Med sitt löstagbara hölje är den lätt att göra ren efter användning. En mycket bra billig liten sous vide som fungerar alldeles utmärkt.
>> Champion Sous Vide CHSV310 finns hos Webhallen. <<
OBH Nordica 7971 Magnetic Circulation
OBH Nordica 7971 Magnetic Circulation är en liten men mycket väl fungerande kvalitetsmaskin.
Med en kapacitet på 8,5 liter vatten kan du ändå tillaga upp till 2,5 kilo kött. Temperaturen i OBH Nordica 7971 är stabil och kan justeras från 40 till 90 grader. Givetvis har denna sous vide utrustats med en timerfunktion på 72 timmar.
- Timerfunktion.
- Tystgående.
- Enkelt att se hur det går med tillagningen.
- Kunde ha haft högre kapacitet.
- Instruktionerna kunde varit tydligare.
- Du behöver ofta dela upp större råvaror som kött i mindre bitar.
- Ganska stor och otymplig maskin.
Det här är en perfekt liten kvalitets sous vide för dig som har ett mindre hushåll. Just denna sous vide rymmer upp till 8 vakuumförpackade portioner. Dock nämner en del användare att du kan behöva göra mindre bitar av maten för att få ner allt i maskinen.
OBH Nordica 7971 är en snygg, liten och tystgående sous vide. Dessutom har maskinen ett fönster i locket så att du lättare ser hur det går med tillagningen. OBH Nordica 7971 är hyfsat enkel att rengöra. Tyvärr är denna sous vide dock rätt stor, så se till att du har någonstans att ställa undan den.
Instruktionerna till OBH Nordica 7971 är OK. Du får med tillagningstider för olika råvaror. Däremot så kunde det ha varit tydligare instruktioner för hur man faktiskt kommer igång och använder sous vide på bästa sätt.
>> OBH Nordica 7971 Magnetic Circulation hittar du hos Tretti.se. <<
Att tänka på när du köper sous vide maskin
Även om sous vide kan tyckas vara en magisk apparat, så är det främst en otroligt enkel tillagningsmetod när du vill få perfekt tillagade maträtter. Maskinen värmer vatten till korrekt och exakt temperatur där maten tillagas långsamt men med precision. Sous vide är oslagbart för tillagning av kött och fisk, men du kan även tillaga andra saker såsom grönsaker.
Med eller utan vattenbad?
De två vanligaste typer av sous vide är
- sous vide cirkulatorer med eget vattenbad.
- Sous vide cirkulatorer utan vattenbad.
De större sous vide maskinerna kommer ofta i variant 1, dvs med eget vattenbad plus inbyggd cirkulator. Denna variant av sous vide är också något mer platskrävande för förvaring. Däremot är den optimal för tillagning av mat för många personer.
Den enklare och kanske vanligaste typer av sous vide är variant 2, som enbart har en cirkulator. Denna typ av sous vide sänker du oftast ner i en stor kastrull eller liknande, eller att du hänger den på sidan av kastrullen.
Cirkulatorn sköter sedan hela tillagningen genom att den först värmer vattnet till rätt temperatur och därefter pumpa runt vattnet i grytan. Du bestämmer själv hur stor volym du vill ha på vattenbadet och kärlet som du tillagar maten i. Sous vide cirkulator är oftast något billigare och tar mindre plats.
Jämn temperatur
En sous vide maskin bör hålla en stabil temperatur. Givetvis är det inget problem om temperaturen fluktuerar en eller två grader någon gång då och då (så länge maskinen inte gör det hela tiden!).
Vad som däremot gör skillnad är om du exempelvis har ställt in din sous vide på 56 grader, men maskinen ligger konstant på runt 50 grader. Detta är ett problem som i så fall ger en negativ påverkan på din mat.
Maskinens precision på temperaturen behöver vara jämn och bra för att du ska få ett riktigt bra resultat.
Kapacitet och effekt
När du är på väg att köpa en sous vide behöver du titta lite extra på kapacitet och effekt. Om du planerar att till exempel kunna tillaga medelstora köttbitar (eller andra råvaror i den storleksordningen) så behöver din maskin kunna klara runt tjugo l vatten.
För dig som planerar att tillaga mat till större sällskap eller bjudningar så hittar du modeller med större kapacitet på upp till 100 l vatten.
Jag rekommenderar även att du tittar på flödet som cirkulatorn klarar att generera. Vinnaren i detta sous vide bäst i test, Anova Precision Cooker, har en effekt på 1000 watt och klarar att cirkulera cirka åtta l vatten per minut.
Tillhörande app och Wi-Fi
Det finns flera fördelar med att du köper en sous vide cirkulator med Wi-Fi. Via en app så kan du då smidigt styra din sous vide maskin.
Ett ytterligare plus är att du lättare hittar recept, samt att du får information om temperaturer samt tidsintervaller för den mat du planerar att tillaga, direkt i appen.
Jag rekommenderar dock att du köper ett beprövat och känt varumärke som förslagsvis bäst i test sous vide-modellen Anova.
Självklart är det inte något måste att du skaffar en sous vide med Wi-Fi och app, men fördelen är att appen hålls uppdaterad med bland annat nya recept och annan bra information.
För dig som skaffar en sous vide utan Wi-Fi och tillhörande app, så hittar du flera bra recept online samt mycket annan information såsom tider för råvaror och vilka temperaturer som du bör använda. Jag har samlat några tips om det längre ner i denna artikeln.
Rekommenderat att skaffa en vakuummaskin
Med sous vide tillagar du maten genom att råvaror försluts i plastpåsar, som du sedan sänker ner i ett vattenbad. Sous viden värmer upp vattnet till den rätta temperaturen. Vattnet pumpas sedan runt av en cirkulator till dess att din mat är färdiglagad.
Det går givetvis att du försluter plastpåsen (som råvarorna är i) utan vakuummaskin men du riskerar att det finns kvar luft i påsen, vilket gör att matlagningen tar längre tid.
En vakuumförpackaren suger ut all luft och försluter plastpåsen med kött, fisk eller grönsaker. Resultatet av tillagningen i din sous vide blir ofta mycket bättre genom detta.
Plus att det går betydligt snabbare och smidigare att du använder en vakuumförpackare än att du själv försöker bli av med luften i påsen.
Här är även en video som visar hur du kan göra om du inte har en vakuumförpackare:
Det är alltså inget måste att du skaffa en vakuumförpackare, men den kommer att ge ett mycket bättre resultat. Även om det går att få bra tillagad mat med zip-påsar (påsar som kan förslutas) är det inte optimalt för dig som vill uppnå bästa resultat.
Fördelar med Sous vide
Det finns många fördelar med att du tillagar mat med sous vide, men den kanske allra bästa fördelen är att maten får samma temperatur både på insidan och utsidan.
Det betyder med andra ord att maten kokar mycket jämnare (så att du undviker att få till exempel en färdigtillagad utsida men med en rå insida).
Maten blir betydligt mer saftig eftersom det inte förekommer någon avdunstning vid tillagningen. När du lagar kött i mer än sex timmar löses collagen (plus andra proteiner) upp, vilket gör köttet oerhört mört.
Även om sous vide är en maskin för långtidstillagning så går det många gånger faktiskt snabbare att du tillagar kött med sous vide, än om du steker köttet i ugn. Detta beror på att vatten leder värme betydligt bättre och mer effektivt än luft.
En ytterligare fördel är att sous vide ger dig en oslagbar kontroll över din matlagning, än när du lagar mat på traditionellt sätt.
Sammantaget så bevarar en sous vide maskin smakerna, aromerna och saftigheten i den mat som du lagar.
Det bästa är att även om det tar lång tid att laga mat med sous vide, så sköter matlagningen sig själv, samtidigt som du får mer tid över till annat.
Laga mat med precision och exakthet
Det är mycket svårt att tillaga kött på traditionellt vis (på grillen, i ugnen eller i stekpannan) om du vill ha en perfekt jämnt och fint tillagad köttbit. Vanligtvis får du en köttbit där utsidan är ordentligt tillagad, medan mitten nästan är rå.
Många gånger saknar köttet dessutom saftighet på grund av avdunstning. Det tar ofta flera gånger så lång tid, och du måste passa köttet konstant under tillagningen…
Med en sous vide maskin försvinner dessa problem eftersom hela köttbiten når en mer exakt temperatur (både på insidan och utsidan).
Detta är en av få metoder som ger matlagningen en enorm precision och exakthet, utan att du behöver göra någonting under tillagningstiden, eftersom den helt enkelt sköter sig själv.
Det är nästan lite magi över det hela, och även om du är en mer oerfaren hemmakock, så kan du med en sous vide enkelt åstadkomma maträtter som imponerar…
Med en sous vide maskin behöver du endast preparera råvarorna och försegla dem i plastpåsar, helst med en vakuumförpackare.
Själva tillagningen sköter sous vide maskinen, som ser till att vattnets temperatur är jämn samt exakt.
När maten väl är färdiglagad i din sous vide behöver du bara värma maten i en stekpanna eller grillpanna för att få en snygg färg eller grillyta samt steksmak.
Olika tillagningstider för mat som tillagas med sous vide
Sous vide är inte en maskin för snabb tillagning av mat. Om du har bråttom att laga maten är det bättre att använda de gamla vanliga tillagningsmetoderna.
Tillagningstiden varierar, bland annat beroende på vilken sous vide du har, samt på storleken på livsmedlet som du tillagar. Tidsmässigt handlar det om allt från två timmar upp till ett dygn.
Här följer en tabell som anger olika typer av råvaror, temperaturer och ungefärliga tillagningstider:
Typ av råvara | Temperatur | Tid |
Ankbröst | 58 °C | 1 – 2,5 timmar |
Entrecote på ben | 56 °C Rare 60 °C Medium 65 °C Medium well 70 °C Well done |
7-8 timmar för Rare 6 timmar Medium 5,5 timmar för Medium well 5 timmar well done |
Entrecote skivad, utan ben | 54 °C Rare 58 °C Medium 65 °C Medium well 70 °C Well done |
1 – 3 timmar |
Flankstek | 58 °C Rare 65 °C Medium 82 °C Well done |
12 timmar för Rare 12 timmar för Medium 8 timmar för Well done |
Fläskfilé | 63 °C | Cirka 6 timmar |
Fransyska | 55 °C | 20 – 24 timmar |
Fänkål | 80 °C | 2 timmar |
Hamburgarebiff | 57 °C | 2 timmar |
Hummerstjärt, skalad (fast) | 59 °C | 20 minuter |
Hälleflundra | 42 °C Rare 48 °C Medium 52 °C Well done |
40 minuter för Rare 30 minuter för Medium 40 minuter för Well done |
Högrev | 57 °C Rare 64 °C Medium 82 °C Well done |
24 timmar för Rare 16 timmar för Medium 8 timmar för Well done |
Lammfilé | 55 °C | 2 timmar |
Lammkotlett | 56 °C | 2 timmar |
Lammstek med ben | 56 °C | cirka 24 timmar |
Laxfile | 40 °C Rare 47 °C Medium 55 °C Well done |
30 minuter – 1 timme |
Kycklingfilé | 72 °C | 1 – 3 timmar |
Morot och palsternacka | 85 °C | 15 – 20 minuter |
Oxbringa | 58 °C Rare 65 °C Medium 85 °C Well done |
24 timmar för Rare 16 timmar för Medium 8 timmar för Well done |
Oxfilé | 54 °C Rare 58 °C Medium 70 °C Well done |
1,5 – 3 timmar |
Pilgrimsmusslor (fasta) | 54 °C | 20 – 30 minuter |
Piggvar | 42 °C Rare 47 °C Medium 50 °C Well done |
40 minuter för Rare 30 minuter för Medium 40 minuter för Well done |
Potatis | 90 °C | 1 timme |
Pumpa | 90 °C | 30 – 45 minuter |
Ryggbiff | 54 °C Rare 58 °C Medium 70 °C Well done |
1,5 – 3 timmar |
Räkor | 60 °C | 15 minuter |
Rödbetor | 86 °C | 3 timmar |
Sparris | 82 °C | 15 – 30 minuter |
Stek | 55 °C | 20 – 24 timmar |
Tonfisk | 41 °C Rare 46 °C Medium 49 °C Well done |
30 minuter – 1 timme |
Torsk | 40 °C Rare 45 °C Medium 50 °C Well done |
30 minuter – 1 timme |
Ägg, hårdkokt | 64 °C | 1 timme |
Ägg, löskokt | 84 °C | 20 minuter |
Tips på sous vide recept
Det finns många fina och bra recept för sous vide online.
- Hos Bara Riktig Mat hittar du fina recept såsom en härlig rådjurssadel, fläskkotlett på smörgås, vacker rostbiff eller fläskfilé med svamp.
- Hos Real food by Axenhorn finns flera fina recept på bland annat oxbringa, saftig tonfisk eller lax, pulled pork, kalkonbröst och majs.
Bra tips och råd för matlagning med sous vide
När du tillagar mat med sous vide handlar det ofta om långtidstillagning under relativt låga temperaturer. Det innebär att du bör undvika vissa kryddor som kan ge oönskade smaker.
Kryddor som behöver högre temperaturer för att ge rätt smak och konsistens är bland annat rå vitlök, rosmarin, lagerblad samt en del färska örter. Du kan med fördel använda dessa kryddor i efteråt i stekpannan eller helt enkelt använda malda torkade kryddor istället.
För marinader används ofta öl, vin eller olika typer av sprit. Vid klassisk tillagning av mat ångar alkoholen, men det gör den inte när du tillagar mat med sous vide.
Detta gör att alkoholen inte avdunstar och resultatet blir alkoholhaltig mat med ofta oönskade skarpa smaker.
Om du vill använda marinad i sous vide så är det bättre att du kokar bort alkoholen vid tillverkningen av marinaden. Därefter kan du placera den i vakuumpåsen tillsammans med råvaran.
Ett annat tips är noggrant att hälla bort marinaden innan du lägger råvaran i vakuumpåsen.
Du kan enkelt snabba på uppvärmningen av vattenbadet genom att du fyller på med vatten från varmvattenkranen. Det kommer på så sätt att gå betydligt fortare att uppnå den rätta temperaturen i vattenbadet.
Kom ihåg att ta vara på smakerna i vakuumpåsen när maten är tillagad. Den traditionella matlagningen lämnar smakrika safter som ofta går utmärkt att använda för att göra en läcker sås.
Till exempel om du tillagar kött i sous vide, där köttet ofta behöver en stekyta efteråt. Du kan då med fördel tömma i safterna från vakuumpåsen (i pannan) och skapa en fin smakrik bas till en sås.
Vanliga frågor och svar
Hur fungerar en sous vide?
Sous vide är baserat på en enkel metod. Du placerar råvaran i en vakuumförpackning (lufttät plastpåse), som du sedan sänker ner i ett vattenbad med en noga kontrollerad temperatur. Svårare än så är det inte!
Vad kan man tillaga med en sous vide?
Du kan tillaga det mesta med sous vide. De flesta tänker vanligtvis på perfekt tillagat kött, men det går fantastiskt bra att du använder sous vide för tillagning av fisk och grönsaker. Längre upp i denna artikeln så hittar du en tabell med olika exempel på råvaror.
Behöver man alltid fixa en bra stekyta efter sous vide?
Ja, för att få fin färg och härlig steksmak så behöver du steka på köttet efter vattenbadet.
Var dock försiktig så att du inte övertillagar köttet. Kom ihåg att det endast handlar om att skapa stekyta och färg, och att köttet redan är färdigtillagat.
Så här valde jag ut de sous vide som var bäst i test
När jag valde ut de produkter för detta sous vide bäst i test så tittade jag på både kundomdömen och expertutlåtanden.
Alla sous vide som platsat i detta sous vide test är tillverkade av välkända varumärken och håller generellt sett god kvalitet.
Målet med detta bäst i test är att ge dig tydlig information och hjälp för att hitta den sous vide som passar dig och din budget bäst. Syftet är att hjälpa dig göra ett bra och informativt köp så att du kan bli riktigt nöjd med din investering. Samt så att du sparar tid (så att du slipper göra samma typ av undersökning själv).
Vad som varit avgörande för de sous vide som placerat sig högst i detta bäst i test är att de har fått bra betyg från konsumenter (kundomdömen) samt placerat sig högt i flera andra sous vide test.
Dessutom är det viktigt att dessa sous vide går att köpa på marknaden och att du enkelt hittar de i lager hos olika webbutiker.
Andra vanliga sous vide modeller som jag har valt att inte ta med i testet är bland annat sansaire sous vide och obh nordica immersion.
Källor till Sous Vide bäst i test
För kundomdömen så har jag tittat på både Amazon och Prisjakt. Det är viktigt att dels ta reda på vilka sous vide som är populärast bland konsumenterna, samt att dessa maskiner fortfarande går att köpa på marknaden.
Ett noggrant test av 10 olika Sous Vide-maskiner genomfördes av Råd & Rön 2017. De testade sous vide maskinerna med provlagning av olika råvaror, ljudnivå och energiförbrukning, användarvänlighet samt rengöring.
Tænk är det danska konsumentrådet och de testar många olika produkter. Deras tester utförs noggrant, och är i klass med Råd & Rön. I deras test av sous vide testade man effekt, temperatur-precision, användarvänlighet samt givetvis resultat.
En av Norges största och mest kända testmagasin är Klikk, som utför grundliga och noggranna bäst i test. De testade sex olika Sous Vide-maskiner 2017.
Slutsats – vilken Sous Vide är bäst egentligen?
Det finns som sagt en hel del olika modeller av sous vide maskiner att välja mellan. Sous vide erbjuder möjligheten att tillaga mat med perfekt resultat utan att du behöver vara en utbildad mästerkock.
Testvinnaren har klarat de krav som jag ställt för att placera sig på topp. Anova Precision Cooker är en pålitlig maskin tillverkad av mycket bra kvalitet som presterar korrekt och levererar härligt mör och smakrik mat.
Anova Culinary Precision Cooker är ett mycket bra köp och en god investering för middagar som du kommer att lyckas med över förväntan.
Med Anova Precision Cooker så blir tillagning av gourmetmat enkelt, och du kommer troligtvis att imponera på både familj och vänner.
Lämna ett svar