Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för ComputerSalg och Webhallen.
I denna artikeln hittar du ett stort test av de bästa mesh systemen för att förbättra ditt wifi, med totalt de sex stycken bästa alternativen jag har hittat just nu. Sammanlagt har jag lagt runt 20 timmar på att sammanställa det här resultatet. Resultatet bygger på både omdömen från användare och experter.
Här är de bästa mesh nätverk routrar just nu:
- TP-Link Deco X60 (bäst i test)
- TP-Link Deco M4 (bra budgetval)
- TP-Link Deco M9 Plus x 3
- Ubiquiti Amplifi HD
- Asus ZenWiFi AX XT8
- Linksys Velop AC2200
Innehåll
- 1 🏆 TP-Link Deco X60 (bäst i test)
- 2 TP-Link Deco M4 (bra budgetval)
- 3 TP-Link Deco M9 Plus x 3
- 4 Ubiquiti Amplifi HD
- 5 Asus ZenWiFi AX XT8
- 6 Linksys Velop AC2200
- 7 Tidigare recenserade (numera utgångna) produkter
- 8 Mesh nätverk eller wifi repeater?
- 9 Placera ditt mesh nätverk på bästa sätt
- 10 Håll koll på de olika Wi fi-standarder som finns
- 11 Tekniska termer för mesh nätverk
- 12 Vanliga frågor
- 13 Slutsats
🏆 TP-Link Deco X60 (bäst i test)
TP-Link Deco X60 är ett otroligt bra mesh nätverk. Faktum är att det är det mesh nätverk som jag skulle säga är absolut bäst i test just nu, baserat på både vad användare och experter tycker. I olika användarrecensioner så ligger TP-Link Deco X60 i princip alltid högt (4-4.5 av 5 i betyg). Detsamma gäller i tester - i skrivande stund så ligger TP-Link exempelvis etta i Pricerunners stora tester av meshnätverk.
- Otroligt bra hastigheter och räckvidd.
- Enkel att komma igång med.
- Bra tillhörande app.
- Något dyr.
Bland det bästa med detta mesh nätverket är förstås hur höga hastigheter du kan uppnå. Flertalet användare nämner i recensioner att det blir betydligt snabbare än vad man har lyckats uppnå med andra system (Google Nest Wifi med flera). Enligt TP-Link själva så ligger maxhastigheterna på 2.4 GHz-nätverket på 574 Mbps och för 5 GHz på 2402 Mbps. Det är härligt att du kan vara på andra sidan tomten eller huset och ändå ha fullt blås när det gäller täckning och hastighet. I andra oberoende tester provar man att bland annat streama 4k-video utan problem.
Produkten är enkel att komma igång med, och även appen som tillhör är lätt att förstå sig på och använda. En nackdel är möjligen att produkten är hårt knuten till just appen och du behöver använda appen för att sätta igång nätverket.
TP-Link Deco X60 är ett mesh nätverk som är lite dyrare. Men av vad andra säger så skulle jag absolut säga att det är värt priset. Det kan vara värt att betala lite extra, speciellt om du har testat andra lösningar och inte varit helt nöjd. Vill du ha en mesh med hög prestanda så är TP-Link Deco X60 det givna valet enligt mig.
TP-Link Deco AX60 har stöd för alla de olika wi-fi-standarderna, dvs: Wi-Fi 1 (802.11b), Wi-Fi 3 (802.11g), Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax).
En nackdel är möjligen att detta mesh wifi system saknar USB-anslutning.
>> TP-Link Deco X60 hittar du via Webhallen. <<
TP-Link Deco M4 (bra budgetval)
TP-Link gör många bra varianter av mesh nätverk, så även denna modellen. Just TP-Link Deco M4 är en bra produkt om du letar efter ett bra budgetalternativ.
- Prisvärd.
- Lätt att börja använda.
- Lägre maxhastighet och prestanda än andra produkter på marknaden.
Priset är lite lägre än exempelvis vinnaren i det här testet, och i gengäld så är maxhastigheterna lite lägre. Enligt TP-Link så kan du max komma upp i 300 Mbps på 2.4 GHz-nätverket, och 867 Mbps på 5 GHz-nätverket. Bäst trådlös prestanda får du från den primära enheten. Därför är det rekommenderat att du monterar den mesh som är ansluten till bredbandet närmast där du behöver allra bäst prestanda hos dig.
Att sätta upp systemet är smidigt. Du laddar ner tillhörande app (som finns till både Android och iOS), pluggar i nätverkskabeln i en av dina mesh-enheter och placerar ut de andra två mesh-enheterna där du passar dig. Sen är det bara att tuta och köra!
En nackdel är att du enligt användare inte kan dela upp nätverket i flera delar. Men samtidigt så slipper du alla krångliga sladdar dragna överallt, om du exempelvis vill få till ett bra nätverk för hemmakontoret eller liknande.
Utseendet är helt okej – vitt och stilrent, dock är nätadaptern svart istället.
>> TP-Link Deco M4 går att få tag på genom Webhallen. <<
TP-Link Deco M9 Plus x 3
TP-Link Deco M9 Plus är ett grymt bra alternativet för dig som behöver ett bra mesh system just nu.
Denna produkten får genomgående höga betyg av användare. Den har även blivit rekommenderat av olika experter i olika test (PCMag, ExpertReviews, TechRadar, PCWorld, TomsGuide bland annat).
- Väldigt lättanvänd.
- Många smarta funktioner.
- Bra räckvidd.
- Snabbt.
- Kan bli väldigt varm.
- Funkar sämre vid hög belastning på nätet.
- Lite dyrare pris än hos andra routrar.
TP-Link Deco M9 Plus är ett bra alternativ för dig som har ett stort hus eller kontor med flera våningar. Eller om du jobbar hemma och är beroende av att uppkopplingen är stabil, snabb och har bra täckning.
Produkten kommer med en tillhörande app (som funkar till både telefon och platta) som är väldigt bra. Du kan därigenom ställa in saker som eventuella begränsningar för varje enhet (eller person) ska ha (till exempel om du som förälder vill begränsa ditt wi fi). Du kan även se hur mycket trafik som går genom ditt nätverk just nu, med mera. Du styr hela ditt wifi genom appen.
Spännande nog har även appen stöd för ZigBee, vilket gör att du kan använda den för att styra andra uppkopplade prylar du har där hemma också – alltifrån lampor, uttag eller lås, beroende på vad du har uppkopplat.
Appen i sig är lätt att använda och kräver ingen teknisk förkunskap.
Installationen av TP-Link Deco är klar på oftast mindre än 10 minuter. Som en del av installationen anger du ett konto med tillhörande e-mail och lösenord. Appen vägleder dig genom hela processen.
Designen på själva enheterna är snygg och stilren. Själva hubarna är små och du kan enkelt gömma undan de med om du så vill.
En nackdel är att TP-Link Deco hela kostar lite mer än andra liknande system, men du får kvalitet för pengarna.
Du får även med ett virusskydd på köpet (som enligt produktbeskrivningen ska räcka i upp till 3 år), vilket gör denna routern mer genomtänkt rent säkerhetsmässigt än många andra.
TP-Link Deco M9 Plus ger bättre täckning för ditt Wi fi (än många mesh system) som dessutom sträcker sig långt, ofta utanför huset och en bra bit ut på tomten. Om du märker att du behöver ännu fler noder så går det utmärkt att köpa till dessa efterhand.
Enheterna (som väger cirka 440 gram) stödjer Dual band, vilket gör att hastigheten och täckningen för denna router både är snabb (upp till 2 134 Mbps totalt, varav 400 Mbit/s på 2,4 Ghz-bandet och 867 Mbit/s för varje 5 Ghz-band) och tillförlitlig. Bäst tycks hastigheten vara om du har normal belastning. Har du väldigt hög belastning så sjunker kapaciteten för vad denna produkt klarar av.
I vissa fall har användare rapporterat att en del av dessa mesh system hela tiden tappar hastighet över tid, men det tycks mest vara ”måndagsexemplar” som detta händer för.
Själva noderna kan bli lite varma så det är lika bra om du har de någonstans som inte är så värmekänsligt.
Enheterna funkar bra att använda trådlöst, och kommer också med 2 LAN-portar (samt 1 WAN-port för inkommande ström). Det finns USB port men dessa tycks vara avstängda.
TP-Link M9 Deco Plus funkar dessutom ihop med andra appar som Amazon Alexa och IFTTT, vilket gör att du potentiellt kan använda detta mesh system som en del hos ditt smarta hem och uppkoppling av dina anslutna enheter. En del av routerns funktioner funkar med röststyrning.
>> Du hittar TP-Link Deco M9 Plus x 3 på Webhallen. <<
Ubiquiti Amplifi HD
Ubiquiti Amplifi HD är ett av de bästa budgetvalet om du vill ha ett mesh system som "bara funkar".
Produkten har en enkel installation. I princip bara att sätta in enheterna, så funkar dem - inga QR-koder, etc.
- Enkel att komma igång med.
- Bra räckvidd och bra prestanda.
- Bra pris.
- Snygg design.
- Bra support.
- Ganska få inställningar som du kan göra (på gott och ont).
Designen är futuristisk och cool – påminner mig lite om en snällare variant av HAL 9000! Och känslan när du packar upp routern är riktigt bra.
Till produkten så finns även en tillhörande app som du kan konfigurera inställningar igenom. Ubiquiti är noga med att hålla både deras app och firmware kontinuerligt uppdaterad.
Räckvidden är lång och bra. Om du har ett hus på 100-200 kvm så kan du räkna med att Ubiquiti Amplifi HD räcker till hela huset, och en stor bit ut på tomten med. Det går att köpa till fler routrar om du vill, men det är tveksamt om du behöver det, eftersom räckvidden är så pass grym från början.
En nackdel är att dessa mesh noder saknar mer avancerade inställningar om du är ute efter det. Så det är inte en modell för dig som är mer av en ”super user”.
Det går tyvärr inte att komma åt dina routrar hos dig när du väl inte är hemma längre. Dock funkar produkten bra med VPN-tjänster om du använder sådana.
Det finns en USB-uttag, men i dagsläget har den ingen funktion. Totalt har produkten 4 ethernet portar vilket är bra om du har många enheter som du ska koppla in.
Skulle du mot förmodan ha problem med produkten så är deras support väldigt hjälpsam.
>> Ubiquiti Amplifi HD går att få tag på via ComputerSalg. <<
Asus ZenWiFi AX XT8
Asus ZenWifi AX XT8 är ett bra val av router om du exempelvis streamar mycket i höga upplösningar. Det är också klockrent för dig som bor i större hus eller har ett stort kontor som du vill ska ha så bra täckning som möjligt.
- Bra täckning och hastighet om du kör Wifi 6.
- Enkel att installera.
- Möjlighet för mer avancerade inställningar.
- Lite väl dyr med tanke på vad du får.
- Funkar främst bra till Wifi 6.
- Ganska dyrt pris.
Installationen av Asus ZenWifi AX är smidig och görs genom tillhörande app eller via admin-gränssnittet.
Asus ZenWifi AX funkar som bäst till Wifi 6. Då är hastigheten otroligt snabb (upp till 4.8 Gbit/s). Om du använder produkten med äldre wi fi-standarder (wifi 5 exempelvis) så blir både hastigheten och räckvidden något sämre (men ändå upp till 4.3 Gbit/s).
Tyvärr har flertalet av dessa routers problem med att man tappar anslutning till ditt wifi då och då. Med tanke på vilket pris Asus ZenWifi AX har, så kan jag tycka att det är något som bara ska fungera.
I bakgrunden för denna wi fi router så används tri band. Denna mesh router har 3 stycken Gigabit LAN-portar och en 2.5 GB WAN-port.
Det finns även ett USB-C uttag för detta mesh nätverk, om du vill ansluta en nätverksdisk eller en skrivare via uttaget exempelvis.
Asus ZenWifi AX XT8 har också inbyggt säkerhetsstöd med många av de vanligaste krypteringsteknikerna (WPA, WPA2 med mera).
>> Asus ZenWifi AX XT8 hittar du hos Webhallen. <<
Linksys Velop AC2200
Linksys Velop AC2200 är ett annat helt OK mesh router.
Installationen är snabb och smidig - du är oftast igång på några minuter tack vare den tillhörande appen.
- Lätt att installera.
- Snygg design.
- Nätverket kopplar ner sig till och från.
- Appen funkar sådär till iOS.
- Går ej att återställa tillbaka till ursprungliga fabriksinställningar.
Dock funkar mesh routern inte lika smidigt till iOS – du blir titt som tätt utloggad. Detta verkar vara ett känt fel från Linksys sida.
Tyvärr är täckning i hela nätverket och för alla mesh noder inte alltid helt stabilt. Då och då kopplar routern ned sig, även om täckningen samtidigt kan indikera att allt är som det ska.
Linksys funkar helt OK, även om det är många som använder ditt wifi. Det går även att bygga på med fler anslutna enheter vid senare tillfälle.
Designen är stilren och inte så iögonfallande – det är ett nätverk som du kan ha framme utan att skämmas.
>> Linksys Velop AC2200 hittar du på Webhallen. <<
Tidigare recenserade (numera utgångna) produkter
Här hittar du recensioner som jag tidigare skrivit om mesh nätverk som inte säljs eller går att få tag på längre.
TP-Link Archer C5400
TP-Link Archer C5400 är bra om du spelar eller streamar mycket.
Installationen av routern är smidig. I appen som kommer med så kan du enkelt göra inställningar (dessutom mer avancerade sådana), och hålla koll på vilka enheter som är anslutna just nu.
Du får hög hastighet trots om du har många enheter anslutna hos dig. Du kan också konfigurera vilka enheter som ska ha högst prioritet (dvs vilka enheter som får den bästa bandbredden för denna router).
Det som drar ner helhetsbetyget är täckningen på denna router. Det är att många enheter som har problem med 2.4Ghz-nätverket, som funkar till och från. Ibland går det inte ens att ansluta till det.
Frekvensbandet som används för denna router är Tri band.
Betyg: 4 av 5
Fördelar
- Hög hastighet.
- Enkel installation.
Nackdelar
- Mycket problem med 2.4Ghz-nätverket vilket ger sämre täckning.
TP-Link Archer C5400 har tyvärr utgått och går inte att få tag på längre.
Mesh nätverk eller wifi repeater?
Den stora fördelen med en wifi repeater är att det ofta blir billigare att köpa, även om du tappar lite i signalstyrka.
Så om du har begränsad budget eller bor i ett mindre hem, kolla gärna in min guide för olika wifi förstärkare:
Wifi förstärkare test: stor guide för de bästa just nu
Det finns dock en annan stor nackdel med att använda en repeater.
Du får ofta fler nätverk i hemmet att hålla reda på ju fler enheter du ansluter. Dessa wi fi kan i sin tur kräva olika sätt för att logga in och identifiera sig genom, vilket kan snabbt bli krångligt att hålla reda på.
Det innebär dessutom att du kan behöva byta wi fi manuellt om du använder en wifi förstärkare, beroende på vilken enhet du befinner dig närmast.
Detta slipper du om du använder ett mesh nätverk istället, eftersom alla enheterna i mesh nätverket har samma nätverksnamn (även kallat SSID – Service Set IDentifier).
Mesh nätverket ”känner av” vilken enhet du befinner dig närmast och växlar därför över till respektive enhet automatiskt, beroende på vad som gör att du får bäst hastighet och täckning.
Placera ditt mesh nätverk på bästa sätt
Även om du bör placera din router centralt i hemmet, så är det ofta det inte blir så eftersom du kanske vill ställa in routern där den inte syns.
När du placerar ut dina enheter i ett mesh nätverk så slipper du ofta det problemet. Du kan exempelvis ha en nod där du i vanliga fall hade din router, och en annan enhet där du får optimal wi fi uppkoppling för hela hemmet (centralt i hemmet).
Eftersom många av dessa mesh system är stilrena så gör det inte lika mycket om de står framme.
Håll koll på de olika Wi fi-standarder som finns
Det är inte helt lätt att veta vad olika standarder för 802.11a/b/g/n/ac osv betyder egentligen. Men det är bra att ha koll på dem, eftersom det påverkar vilken potentiell maxhastighet (Mbit/s) du kan få. Här är några av de vanligare:
- Wifi 1 (802.11b): Kom 1999, Maxhastighet på 11 Mbps. Det här är en teknik som inte används så mycket nu och ärligt talat är det en så pass gammal wi fi teknik att du bör undvika den.
- Wifi 2 (802.11a): Släpptes också 1999 men med högre hastighet (54 Mbps).
- Wifi 3 (802.11g): Använder bara 2,4GHz-nätet, max hastighet 54 Mbit/s. Släpptes 2003.
- Wifi 4 (802.11n): 2,4 GHz / 5 GHz bandet, max hastighet är 150 Mbit/s om du använder en antenn, 450 Mbit/s med tre antenner och 900 Mbit/s tack vare Dual Band-teknologi. Denna standarden kom ut 2009. Detta funkar OK om du surfar och använder youtube.
- Wifi 5 (802.11ac): 5 GHz, max hastighet på 802 11ac är runt 1.3 Gbit/s.
- 802.11ad: 60 Hz, används främst för kommunikation på kortare avstånd (upp till 7 Gbit / s).
- Wifi 6 (802.11ax): En av de senastes standarderna (även kallad Wifi 6). Använder både 2.4GHz och 5 Ghz bandet, och kan komma upp till 11 Gbit /s. Köper du en produkt som stödjer Wifi 6 så kommer du inte behöva investera i ett nytt mesh nätverk på många år.
- Wifi 6e började dyka upp på marknaden under 2021. Här får du samma hastigheter som via Wifi 6 (802.11 ax), men Wifi 6e stödjer även 6 Ghz-bandet. Kortare räckvidd men teoretiskt sett högre hastigheter, på grund av detta frekvensband används mindre.
Många av de produkter som finns på marknaden idag stödjer upp till Wifi 5, men även Wifi 6 börjar även bli vanligare och vanligare.
Tekniska termer för mesh nätverk
Som med mycket anann teknik finns det en uppsjö av termer att hålla reda på när du bestämmer dig för vilket som är det bästa mesh nätverket. Här följer några av de vanligare.
AIMesh
AIMesh är en term som främst ASUS olika routrar använder sig av. Man kan säga att AIMesh är en teknologi som gör så att ASUS mesh noder funkar bra tillsammans, i samma wifi nätverk. Så alla mesh noder får tillgång till samma funktionalitet, dvs att du kan använda de för att surfa, spela, osv. Du hittar mer om AIMesh och vilka routrar som är kompatibla här [4].
Beamforming
Beamforming är ett fint sätt att säga att du får en starkare och stabilare uppkoppling. Tänk dig en riktad stråle med anslutning till ett ställe, istället för utspritt över en stor yta. Man kan säga att anslutningssignalen riktas mer mot de anslutna enheterna och på så sätt ger bättre täckning och hastighet för dessa.
Ethernet backhaul
De mesh router som du ancvänder kopplas ihop med en ethernet-kabel för att kommunicera med varandra, istället för att bara använda wi-fi.
Kryptering
Man kan säga att kryptering gör att den data som skickas inte skickas i klartext, utan först ”krypteras” så att den blir mer svårläst ifall någon försöker komma åt och avlyssna din trafik. Det finns många olika krypteringstekniker (även känt som algoritmer), som exempelvis, WEP, WPA, WPA2, med flera.
Mbps eller Mbit/s (och Gbit/s)
Står för Megabit per sekund, det vill säga hur mycket data som överförs per sekund. Det går 8 bit på en byte. Så står det exempelvis maxhastighet 1000 Mbit/s så betyder det att maxhastigheten är 125 MegaByte (MB) per sekund.
Du kan även stöta på termer som Kbps och Gbs, som betyder Kilobit per sekund respektive Gigabit per sekund. 1 Gbit/s = 1000 Mbit/s = 1 000 000 /Kbit/s.
MIMO eller MU/MIMO
MIMO betyder Multiple Input Multiple Output [7]. Om ditt mesh nätverk stödjer MIMO så betyder det att hastighetern generellt sätt blir snabbare. Hastigheten blir snabbare eftersom datan skickas över flera kanaler (när du använder MIMO) istället för en. MIMO funkar för en användare/enhet. Om du vill ha snabbare hastigheter för flera användare och enheter så är MU/MIMO ett alternativ, där MU står för Multiple User.
Powerline eller Homeplug
Genom powerline eller homeplug så skickar du nätverkssignaler över elnätet istället. Så i din väggkontakt kan du då koppla in en dosa som även har nätverksuttag, och på så sätt använda elnätet för att få kontakt med din router.
PSK
PSK står för Pre-Shared Key. PSK förenklar för dig som användare. Som standard har wi fi långa och superkrångliga lösenord. PSK gör att du kan använda ett mycket lättare lösenord till ditt mesh nätverk.
Tri-band eller triple-band
Tri-band innebär att ditt mesh nätverk har totalt tre band (logiskt nog!): ett band på 2.4 Ghz-nätverket, och två band på 5 Ghz-nätverket. Oftast innebär det att dessa routers har stöd för tre parallella dataströmmar på respektive band. Så du kan då vara fler användare som får nytta av så snabba hastigheter för ditt mesh nätverk som möjligt.
WEP
Står för Wired Equivalent Privacy och var en av de första krypteringsteknikerna som lanserades och standardiserades 1999 [5].
WPA
WPA Står för Wifi Protected Access och är en krypteringsteknik släpptes 2004 och används en hel del fortfarande [6].
WPA2
Det här är den senaste tekniken för kryptering, som logiskt nog bygger på WPA, och som är svårare att knäcka en sin föregångare.
WPS
WPS står för Wifi Protected Setup. Det här är ett sätt att ansluta enheter till din router utan lösenord. WPS är ofta tillgängligt via en knapp på routern. Dock kan WPS vara en säkerhetsrisk att använda [8], så slå gärna av WPS om du vill få ytterligare säkerhet i ditt nätverk.
Vanliga frågor
Vilket mesh system är bäst?
Det bästa alternativet just nu är enligt mig TP-Link Deco X60. Det är ett mesh system som får genomgående bra betyg av både användare och experter.
Vad betyder Dual Band?
Dual band (2 4 GHz / 5 Ghz) tar jag upp i artikeln med test av wifi förstärkare, som du hittar här.
Vad använder jag USB-uttagen på min router till?
Det vanligaste användningsområdet är att du kopplar in din USB och du sedan kan komma åt USB-disken i hela nätverket där hemma. Jämför det lite med att du får en extra nätverkshårddisk.
En del routers har även en server för skrivare (du kopplar då in USB i routern och använder skrivaren som en nätverksskrivare). Det här är mindre vanligt (de flesta skrivarna har en egen nätverksanslutning eller wifi-stöd idag).
Hur har du kommit fram till resultatet? Vilka källor har du använt?
Jag har gått igenom och sammanställt massor med utlåtanden från både användare och experter på alla möjliga sidor (PCMag, PC för Allas tester, Datormagazin, med flera) för att hitta det bästa mesh system i test som finns just nu. Totalt har jag lagt runt 15 timmar på att hitta de mesh system som är bäst i test just nu.
Varför är mesh router X inte med?
Det är många av de så kallade bästa mesh router som jag har valt att inte ta med – mycket på grund av om användarrecensionerna är höga eller inte. Exempel på routers som jag har tittat på men som jag valde att inte ta med är: TP Link Deco M5, Google Wifi (som nämns dock i min artikel om bra router för fiber 100/100), Google Nest WiFi, NetGear Orbi (nämns dock i mitt wifi förstärkare test), Asus Lyra Trio, med flera.
Slutsats
Mesh nätverk är en bra lösning om du har problem med hastigheten eller räckvidden för ditt wi fi. I den här artikeln har jag sammanställt de fem bästa alternativen just nu. Totalt har jag tittat på mellan 20 och 30 produkter allt som allt.
Bästa mesh router i test 2022 enligt mig är TP-Link Deco X60. Denna router ger lång räckvidd och hög hastighet. Dessutom är den enkel att installera och ser snygg ut, och är därför enligt mig bäst i test.
Lämna ett svar