Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för ComputerSalg och Tretti.se.
Jag har gått igenom omdömen och recensioner för totalt 10 stycken olika luftkylare. Därefter har jag valt ut de fem bästa, och har kommit fram till att Electrolux EXP26U338CW är den bästa på marknaden just nu.
Jag valde att skriva denna artikel för att du enkelt ska kunna välja vilken luftkylare som passar just dig och att du på så sätt kan spara tid.
Det finns flera saker att tänka på när du väljer vilken luftkylare du ska köpa. Luftkylaren ska förstås svalka bra (både snabbt och ett stort område), men den ska även vara enkel att flytta på, vattentanken ska vara rymlig och den ska ge en behaglig ljudnivå.
Här är de luftkylare bäst i test just nu:
- Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW (luftkylare – bäst i test)
- AEG LK 5689 (bra budgetval)
- Evapolar evaLIGHT (för mindre utrymmen)
- Honeywell TC10 (för större utrymmen)
- Tristar AT 5450
- Tristar AT 5464
Innehåll
- 1 🏆 Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW – luftkylare bäst i test
- 2 AEG LK 5689
- 3 Evapolar evaLIGHT
- 4 Honeywell TC10
- 5 Tristar AT 5450
- 6 Tristar AT 5464
- 7 Luftkylare köpguide
- 8 Frågor och svar
- 9 Vanliga funktioner
- 10 Så här valde jag ut vilka luftkylare som var bäst i test
- 11 Källor
- 12 Slutsats – vilken luftkylare är bäst egentligen?
🏆 Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW – luftkylare bäst i test
Electrolux EXP26U338CW är en kratfull lyftkylare (bäst i test), som i skrivande stund bland annat ligger i topp 3 under kategorin “Portabel AC” på Prisjakt.
- Kan kyla en stor yta snabbt.
- Väldigt kraftfull.
- Bra för varma sommardagar.
- Kostar en hel del.
- Se till att du har någonstans att göra av den varma luften från frånluftsslangen (via ett fönster exempelvis).
- Du märker troligtvis inte så mycket skillnad mellan de olika lägen som finns för luftkylaren.
Den här produkten kyler bra helt enkelt. Till exempel så nämner någon köpare bland annat att man lyckades sänka temperaturen med 5 grader i ett rum efter endast en timme.
Några kunder säger också att denna luftkylare kan kyla ner ett rum på hela 40 kvm utan några som helst problem.
Allra bäst gör sig denna luftkylaren på sommaren när det är riktigt varmt, med tanke på hur effektiv den är.
Denna produkt använder även en minimal mängd energi, vilket innebär att elkostnaderna inte kommer bli speciellt mycket högre än vanligt.
Den här modellen kommer också med möjlighet att ställa in vilken temperatur du vill ha, vilket inte alla luftkylare gör. Luftkylaren har också flera lägen, men en del recensioner nämner att det inte verkar vara så mycket skillnad mellan de olika lägen som finns.
EXP26U338CW kommer också på hjul vilket gör den lätt att flytta från rum till rum, och flera användare nämner att produkten verklligen känns som kvalité.
En nackdel är förstås att denna luftkylaren är dyrare än många andra i testet. Men samtidigt så får du vad du betalar för.
Du behöver också tänka på att du har någonstans som du kan koppla “frånluftsslangen”, det vill säga där den varma luften ska ut (ett fönster eller liknande).
Specifikationer:
- Drifttid: Okänt
- Hastighetslägen: Okänt (Effekt: 1000 W)
- Täckningsyta: 40 m2
- Vattentank: Okänt
- Funktioner: Ja
- Display: Ja
- Fjärrkontroll: Ja
- Oscillering: Okänt
- Timerfunktion: Ja
AEG LK 5689
Kunder som köper AEG LK 5689 tycker att produkten kyler väldigt bra, speciellt med tanke på priset. Produkten fungerar även bra om du vill kunna reglera luftfuktigheten i ett rum eller ett utrymme.
- Överkomligt pris.
- Återfuktar torr luft bra.
- Drar mindre ström än en AC.
- Lätt att flytta runt.
- Ganska liten och tar inte upp så mycket plats..
- Låter en hel del.
- Känns inte särskilt robust (väldigt plastig).
- Saknar funktioner för att sätta exakt vilken temperatur du vill ha.
- Kyler sämre än en AC.
- Funkar bäst i mindre rum.
En del köpare av produkten nämner också att luftkylaren överlag fungerar OK, medan vissa säger att den inte är mycket bättre än en fläkt. Bäst funkar den dock i mindre rum.
En positiv sak med AEG LK 5689 är att den är bra på att fukta luften, så den är ett bra köp om du har torr luft hemma. En del användare tycker dock att resultatet av återfuktningen känns obehaglig att vara i…
Fläkten låter en del. Inte supermycket men tillräckligt för att en del användare tycker att det är störigt om du har den igång när du sover.
Den medföljande fjärrkontrollen använder du för att välja bland de tre olika hastighetslägen som finns. Du kan också justera vilket håll du vill att luften ska spruta åt.
Specifikationer:
- Drifttid: 20 timmar
- Hastighetslägen: tre olika
- Täckningsyta: upp till 20 m2
- Vattentank: Ja
- Funktioner: Ja
- Display: Ja
- Fjärrkontroll: Ja
- Oscillering: Ja, upp till 120 graders vinkel. Går att stänga av.
- Timerfunktion: Ja (upp till åtta timmar)
Evapolar evaLIGHT
Detta är en liten och smidig kub som enligt köpare kyler väldigt bra.
Produkten kyler inte bara luften, den fuktar och renar luften också. Och även om den inte ersätter en AC så är det definitivt ett bra alternativ som inte tar upp så mycket plats.
- Bra på att kyla ner.
- Kan användas i åtta timmar innan vatten bör fyllas på.
- Kyler endast en yta på 3 kvm
- En del måndagsexemplar.
Du behöver inte nödvändigtvis ge Evapolar evaLIGHT ström genom vägguttaget, utan du kan även använda en powerbank. Det negativa med denna lilla kub är att den endast kyler en yta på 3 kvm, så använd den främst i mindre utrymmen.
Du kan enkelt kontrollera styrkan på fläktsystemet genom att rotera hjulet på toppen av luftkylaren. Denna luftkylare fungerar utmärkt i åtta timmar innan du behöver fylla på med mer vatten i tanken.
En del användare nämner att just denna modellen har gått sönder rätt snabbt, så se upp för måndagsexemplar.
Specifikationer:
- Drifttid: 8 timmar
- Hastighetslägen: Okänt
- Täckningsyta: 3 kvm
- Vattentank: Ja
- Funktioner: Nej
- Display: Nej
- Fjärrkontroll: Nej
- Oscillering: Okänt
- Timerfunktion: Nej
Honeywell TC10
Honeywell TC10 är en annan populär luftkylare. Överlag får produkten helt OK betyg av användare. En bra sak som nämns är att denna modellen är tyst av sig. Det går bra att exempelvis sätta den under ett skrivbord och ändå få plats med den. Vattentanken är stor (50 liter) vilket gör att du kan ha denna luftkylaren igång länge.
- Kyler bra i rätt stora utrymmen
- Stor vattentank
- Tyst
- Något dyr för vad man får.
Tristar AT 5450
Tristar 5450 är en annat populärt val av luftkylare. De flesta recensionerna från användare säger att luftkylaren kyler bra, för att just vara en luftkylare (dock inte lika bra som AC förstås). Räkna med att sänka temperaturen max några grader.
En annan bra grej är att denna modellen har hjul fastsatta under sig så att du lätt kan flytta runt luftkylaren till där det passar.
- Både kyler och återfuktar luften
- Lätt att flytta runt
- Svår att rengöra
- Något högljudd
En del användare nämner tyvärr att Tristar AT 5450 är svår att rengöra och att den kan upplevas som högljudd (63 dB enligt tillverkaren).
- Drifttid: 8 timmar
- Hastighetslägen: 5 stycken
- Täckningsyta: 3 kvm
- Vattentank: Ja (4,5 liter)
- Funktioner: Ja
- Display: Nej
- Fjärrkontroll: Ja
- Oscillering: Ja
- Timerfunktion: Ja (mellan 1-8 timmar)
Tristar AT 5464
Tristar AT-5464 kyler inte bara väldigt schysst - den har även en funktion för att fukta luften. Den har tre olika hastigheter och ett sleepmode. Det är en stor vattentank på Tristar AT-5464 rymmer hela 9 liter vilket innebär att den har en drifttid upp till 8 timmar.
Enligt användare av denna produkt kyler den luften väldigt snabbt och effektivt. Tristar AT-5464 har en timer som är justerbar och du kan ställa in den på allt från 1 timme till 8 timmar. Du kan styra denna luftkylare via den medföljande fjärrkontrollen.
- Sänker temperaturen snabbt och effektivt.
- Har en drifttid upp till 8 timmar.
- Ingen information om täckningsyta.
Luftkylare köpguide
När du ska köpa en luftkylare finns det några saker du bör tänka på. För det första måste du fundera över vilka funktioner du vill att din luftkylare ska ha (stor vattentank, fjärrkontroll, osv).
Vissa luftkylare har både en värmefunktion och en kylfunktion. Om du funderar på att köpa en värmefläkt på vintern och en luftkylare på sommaren, köp då helst en ”två i ett” fläkt. Om du köper en ”två i ett” fläkt så kommer du att spara pengar och du kommer att kunna använda samma fläkt året om.
Du bör också tänk på priset på din luftkylare – det är inte alltid de dyraste produkterna som är bäst. Tänk därför på att alltid läsa beskrivningen innan du köper produkten så att du får den luftkylare med bäst kvalitet och den som är mest prisvärd.
Fördelar med luftkylare om du vill kyla ner
Det finns många fördelar med att köpa en luftkylare:
- Du behöver endast använda dig av vatten för att luftkylaren ska fungera.
- Luftkylaren förbrukar väldigt lite el tack vare att det bara är fläkten som drar el, vilket är bra då elkostnaderna inte blir allt för höga.
- Minskar mängden torr luft och ökar luftfuktigheten väldigt bra.
- Kyler mycket bättre än en bordsfläkt.
- Enkel att flytta på mellan olika rum och enkel att stoppa undan på till exempel vintern när den inte används.
- Luftkylare är oftast väldigt kompakta i dess konstruktion.
Frågor och svar
Vad är en luftkylare?
Enkelt beskrivet är en luftkylare en maskin som sprider ut vattenånga i rummet med hjälp av till exempel en fläkt. Detta ger en kylande effekt så att rummet blir svalt och skönt på varma sommardagar.
En luftkylare kan också fukta luften om du skulle vilja ha en bra luftfuktighet i rummet.
Om du vill ha kontroll över luftfuktigheten i ett rum är det bra att du köper en luftkylare som även mäter luftfuktigheten. De allra flesta luftfuktarna har ett speciellt dammfilter som tar upp dammartiklar.
Skillnaden på en aircondition och luftkylare och fläkt?
Luftkylaren behöver inte, som en AC, ha någon frånluftsventilation, vilket gör att du slipper en krångligare installation.
Tack vare att inte luftkylaren behöver någon frånluftsventilation är luftkylare generellt mycket billigare än luftkonditionering. Lyftkylaren är ofta mer miljövänlig, ger bäst effekt på små utrymmen och det behöver inte finnas något öppet fönster. De flesta luftkylarna är väldigt enkla att flytta runt.
Luftkylarna drar även mycket mindre el än vad en AC använder. En luftkylare kan utöver att kyla luften även rena och fukta luften vilket inte en AC kan göra.
Luftkylarna använder sig av vatten och ett luftflöde för att kunna minska temperaturen i ett rum. Luftkylarna är billigare än en AC men lite dyrare än en vanlig fläkt. En AC sprider varm luft genom en ventil, vilket kommer sänka temperaturen i ett rum. Visst, en AC kan även få ned temperaturen mer än en luftkylare, men en AC kräver att du gör en installation och AC kostar bra mycket mer än en luftkylare.
En fläkt är nästan samma som en luftkylare. Skillnaden är främst att fläkten inte har någon vattentank som kyler och sprider den kalla luften. Du kan få nästan samma effekt av en fläkt om du ställer något väldigt kallt framför fläkten, som ett glas med kallt vatten och is.
Ska jag välja en luftkylare eller AC?
Det är självklart helt upp till dig om du vill ha en luftkylare eller en AC.
En AC har förmågan att kyla ned luften mer än en luftkylare kan, men en AC är bra mycket dyrare än en luftkylare.
Om du har en tajt ekonomi så bör du välja en luftkylare, men om du känner att du vill ha maximal kyla under de varmaste sommardagarna ska du välja en AC.
Luftkylarna är oftast väldigt enkla att flytta på mellan olika rum och de är lätta att förvara under vinterhalvåret när du inte använder dem. En AC brukar vara tyngre än luftkylarna och kan vara mer otymplig och svår att flytta på.
Vanliga funktioner
Display
Displayen kan du använda för att bland annat ställa in olika inställningar och se när du behöver fylla på med mer vatten i vattentanken.
Fjärrkontroll
Fjärrkontrollen använder du för att styra hur en luftkylare funkar och välja vilken effektnivå du vill ha. Det är även väldigt skönt att ha en fjärrkontroll om du vill slippa gå fram till luftkylaren för att justera hastigheten.
Luftfilter
Används för att rena och fukta luften så att du får en bra luftfuktighet i hemmet.
Oscillering
Oscillering innebär att du kan styra precis vart luften från luftkylaren ska träffa. Du kan enkelt justera om du vill att luften ska spruta uppåt eller nedåt, eller så att inte luften sprutar direkt i ditt ansikte, till exempel.
Så här valde jag ut vilka luftkylare som var bäst i test
För att välja ut vilka luftkylare som var bäst i test gick jag först igenom alla användaromdömen för respektive produkt för att få reda på vad användare tycker om produkten.
När jag väl hade gått igenom alla användaromdömen sammanställde jag dem så att jag kunde plocka fram de bästa och sätta ett betyg på varje produkt.
Efter jag hade gått igenom alla användaromdömen och sammanställt dem valde jag att även gå igenom expertomdömen. Expertomdömen är omdömen från experter som har testat dessa produkter.
När jag sedan hade gått igenom alla expertomdömen sammanställde jag även dessa för att kunna plocka fram de bästa produkterna.
Efter att jag hade gått igenom alla olika omdömen tittade jag upp om produkterna verkligen fanns i lager eller ej.
Jag har lagt en hel del tid på artikeln för att du lättare ska kunna välja vilken luftkylare som passar för dig. Allt som allt så la jag ungefär 2 arbetsdagar på att slutföra artikeln.
Källor
Jag har använt mig av några olika källor för att kunna komma fram till vilka produkter som är bäst i test just nu. Jag har använt mig av bland annat Prisjakt och Pricerunner.
Slutsats – vilken luftkylare är bäst egentligen?
Electrolux EXP26U338CW är den produkt som jag skulle ge utmärkelsen ”luftkylare – bäst i test” på marknaden just nu. Den är bäst eftersom att denna luftkylare kyler luften väldigt bra, och den lätt att flytta på (mellan olika rum eller under vinterhalvåret när du inte använder den).
Lämna ett svar