Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för ComputerSalg och Tretti.se.
I detta bäst i test har jag kommit fram till att Bosch KGN33NLEB är den kyl och frys som är bäst just nu.
Bosch är en välkänd tillverkare av vitvaror, som har bevisat att de producerar högkvalitativa kyl- och frysar i många år. Deras produkter får ofta bra betyg från bland annat konsumenter. Just Bosch KGN33NLEB är en riktigt bra energisnål och tyst kyl och frys, som jag tror att du kommer bli nöjd med.
Syftet med detta testet är att ge dig så bra information som möjligt, så att du kan göra ett köp av en ny kyl/frys som du verkligen blir nöjd med. Jag skulle uppskatta att jag har lagt cirka 15-20 timmar på denna artikeln, så att du kan spara så mycket tid som möjligt.
De varumärken som placerat sig högt i detta bäst i test är alla välkända och håller hög kvalitet. Dessutom har produkterna i listan nedan fått bra placeringar i flera experttester.
Det är en klok investering att du uppgraderar din kyl och frys med jämna mellanrum. Du behöver dock tänka igenom vad du behöver, innan du bestämmer dig för vilken kyl/frys som passar dig bäst. Till exempel, hur stor kapacitet din kyl/frys behöver ha, eller vilka funktioner som ska ingå.
De kyl och frys som är bäst i test är:
- Bosch KGN33NLEB (bäst i test)
- Bosch KIV87VSF0 (bäst för större hushåll)
- Electrolux LNT3LE31W1 (bra budgetval)
- Liebherr CNel 4313 (bra betyg av experter)
- Miele KFN 28132 edt/cs (bra kyl över frys)
- Samsung Family Hub 2.0 RF56M9540SR (bra för det uppkopplade / smarta hemmet)
Innehåll
Kyl och frys: Bäst i test just nu
Här kan du läsa mer om de kylar och frysar som har placerat sig bäst i test. Samtliga kyl och frys nedan är tillverkade av välkända varumärken, som håller hög kvalitet.
🏆 Bosch KGN33NLEB (bäst i test)
Testvinnaren Bosch KGN33NLEB är en helt fristående kyl /frys, som erbjuder det mesta som du behöver. Detta är den modell jag har valt att sätta som etta i detta bäst i test, både pga dess funktioner och för att det har fått bra betyg av användare på nätet.
Designen är elegant och stilren, vilket gör att produkten passar med de flesta köksinredningar.
- Låg ljudvolym.
- Låg energiförbrukning.
- Många grymma funktioner.
- Bra förvaringsutrymmen.
- Frysdelen kunde haft något större volym.
Bosch KGN33NLEB är mycket energisnål, med en årsförbrukning på 237 kWh och har fått energibetyget A++ (ett av de högsta betygen på skalan).
Volymen i kylskåpet är 193 liter och passar perfekt för ett mindre hushåll, eller för dig som handlar en gång / varannan vecka.
Den något mindre frysen håller 89 liter, vilket är ganska bra. En del användare nämner också att det är trevligt att frys-delen har ett öppet fack, som gör det lättare att komma åt dina varor.
Ljudnivån är låg (42dB) och du kommer inte uppleva den som störande. Kylskåpet har bra justeringsmöjligheter med många flyttbara hyllor och lådor.
Både kyl- och frysdelen har regelbunden automatisk avfrostning (så kallad No-Frost), vilket gör att du oftast slipper frosta av överhuvudtaget. Utöver det sparar funktionaliteten energi.
Frysen har dessutom en så kallad SuperFreezing (snabbfrys)-funktion. Den fryser in maten snabbare, samt skyddar dina redan frysta matvaror från att tina upp lika lätt.
När infrysningen är klar (då frysen känner av att temperaturen är jämn), så återgår frysen till normaldrift.
Både kyl och frys är utrustad med FreshSense-sensorer, som hela tiden kontrollerar och styr temperaturen. Denna tekniken gör att den invändiga temperaturen i kylen och frysen håller sig konstant, vilket ger bättre förvaring av dina matvaror eller tidigare lagad mat.
Kylskåpet har även en så kallad MultiAirflow-funktion, som enligt tillverkaren skapar mjuka och jämna luftströmmar invändigt. Detta ger en jämnare temperatur, snabbare nedkylning, och att smaken i maten håller längre.
Kyldelen har även en MultiBox för grönsaker och frukt, som skyddar mot kondens och ger en bättre förvaring.
Både kyl och frys har invändig belysning från LED-lampor. Generellt sett håller dessa lampor under hela skåpets livslängd.
Kyl och frys larmar också ifall någon av familjens medlemmar inte stängt dörren ordentligt exempelvis.
Vid strömavbrott så klarar produkten att hålla kylan i 19 timmar.
Bosch KIV87VSF0 (bäst för större hushåll)
Bosch KIV87VSF0 är en annan bra kyl och frys från samma tillverkare.
Produkten har en klassisk (och uppskattad) design, elektronisk temperaturstyrning samt bra LED-belysning.
- Låg ljudnivå.
- Låg energiförbrukning.
- Rymlig och välplanerad.
- Kylen frostar av automatiskt.
- Många trevliga funktioner.
- Frysen frostar inte av automatiskt.
Kyl/frysen är väldigt strömsnål med en energimärkning på A++, där den årliga energiförbrukningen ligger på endast 227 kWh/år. Denna kyl/frys är mycket tystgående och har en bra totalvolym på 272 liter, vilket räcker till större hushåll.
Kylskåpet har bra justeringsmöjligheter med många flyttbara hyllor och lådor och är lätt att rengöra.
I frysen finns en så kallad “Big Box”, som ger plats för allt från pizzor till tårtor som behöver hållas frysta.
För att motverka frostbildning så hittar du också en LowFrost-funktion. Detta är inte en avfrostningsfunktion utan den motverkar bara frostbildning. Däremot frostar kyldelen av automatiskt.
En av kylens bättre funktioner är Fresh Sense. Denna funktionen består av olika sensorer som hela tiden kontrollerar och styr temperaturen. Tekniken gör att den invändiga temperaturen håller sig konstant, vilket ger bättre förvaring av mat och matvaror.
Kyldelen har även en MultiBox för grönsaker och frukt, som skyddar mot kondens och ger en bättre förvaring.
Frysen har dessutom en så kallad SuperFreezing (snabbfrys)-funktion, som fryser in maten snabbare, samt skyddar dina redan frusna matvaror från upptining.
När infrysningen är klar (frysen känner av att temperaturen är jämn), så återgår frysen till normaldrift.
Vid eventuellt strömavbrott så är lagringstiden på hela 26 timmar.
Electrolux LNT3LE31W1 (bra budgetval)
Det här är en bra kyl och frys från vårt egna välkända svenska varumärke, Electrolux.
- Många bra funktioner.
- Hyfsat tyst.
- Håller dina varor kalla.
- Kunde haft fler jack för hur stort avstånd du ska ha mellan hyllorna.
- Frysen saknar automatisk avfrostning.
- Frysen har ingen belysning.
Electrolux LNT3LE31W1 har utrustats med en hel del smarta funktioner såsom ColdSense, som ger upp till 40 procent snabbare nedkylning, enligt tillverkaren.
Ordentligt kallt blir det helt klart i denna kylen. Om du har saker nära väggarna i kylen så finns det en risk att vissa varor till och med fryser, så se upp med det. Generellt sett så rapporterar användare att det blir kallare i kylen än vad du har angivit.
Denna kyl/frys har även en LowFrost funktion som motverkar uppbyggnad av is. Detta är inte en avfrostningsfunktion, utan det motverkar endast frostbildning. En del användare rapporterar dock att LowFrost funkar väldigt bra, både för att motverka frost och ibland för att slippa frosta av överhuvudtaget.
Du kan enkelt ändra kylskåpets temperatur från en LCD-skärm.
Kylen har försetts med energieffektiva LED-lampor som ger ett bra och jämnt ljus.
I Electrolux LNT3LE31W1 så hittar du även justerbara hyllor, samt en hållare för flaskor. Dock rapporterar en del användare om att det hade varit bra om det fanns fler jack för att välja hur stort avstånd du ska ha mellan hyllorna. Ibland blir det svårt att få in större grytor och flaskor på flera ställen i kylen.
Liebherr CNel 4313 (bra omdömen av experter)
Liebherr CNel 4313 är en kyl och frys som har placerat sig högt hos både Tænk bäst i test, samt fått högt betyg hos svenska Råd & Rön.
En stor anledning till att denna modellen får bra i betyg av experterna är att kyl och frysen är lättanvänd och har bra fryskapacitet.
Experter nämner även att produkten är mycket energieffektiv, med bästa möjliga energimärkning (A+++) .
- Energieffektiv.
- Snabb på att kyla ner mat.
- Bra omdömen i experttester.
- Kunde haft bättre fördelning av utrymme.
Med automatisk avfrostning är den dessutom nästan underhållsfri.
Kylen har tillräcklig kapacitet för en familj på tre till fyra personer (kylen är 209 liter och frysen 99 liter). Dock nämner en del användare att grönsakslådan kan vara i största laget.
Ljudnivån är mycket låg – endast 40 dB, vilket gör att den inte kommer att störa.
Liebherr CNel 4313 är en fristående kyl och frys i klassisk design. Liebherr är utrustad med en NoFrost funktion, som avfrostar kylen och frysen automatiskt.
Den här produkten har två riktigt trevliga funktioner. Dels Duocooling, som ger snabbare infrysning. Samt PowerCooling, som kyler ner maten i kylen snabbare.
I kylskåpet finns det även LED-belysning så att du lättare ser varorna.
Miele KFN 28132 edt/cs (bra kyl över frys)
Miele KFN 28132 edt/cs är en klassisk fristående kyl/frys (“Kyl över frys”) som är perfekt för dig som har ett mindre kök.
Denna produkten kom bland annat 3a i Råd och Rön 2020, samt 3a i Råd & Rön och Taenk DK under 2018s tester.
- En hel del bra funktioner.
- Lätt att rengöra.
- Höga betyg av experter.
- Drar en del energi.
- Volymen kunde varit något större.
Den här vitvaran har en ganska stor volym (kylen ligger på 209 liter, frysen på 101 liter).
Dock är modellen inte särskilt energisnål, med energiklassmärkning E.
Kyl/frysen är rätt tyst (ljudnivån ligger på 40 decibel).
Miele har utrustat denna vitvara med ett dynamiskt kylningssystem, vilket innebär att matvarorna kyls via ett luftburet system, som ger en jämn temperatur.
Kyl/frysens fötter är höj- och sänkbara.
Produkten är även utrustad med snabbfrysning och snabbkylning pus varningssystem för öppen dörr samt temperatur.
Belysningen består av energieffektiva LED lampor som ger ett bra och jämnt ljus.
En del användare nämner också att kylen är enkel att rengöra.
Samsung Family Hub 2.0 RF56M9540SR (bra för det uppkopplade hemmet)
Samsung Family Hub 2.0 RF56M9540SR är en kombinerad kyl och frys, av amerikansk modell (så kallad Side-by Side). Det innebär helt enkelt att kylen och frysen är bredvid varandra.
Denna side-by-side modell kom 2a i Råd & Röns tester 2020 och 2018, samt 2a hos Taenk DK 2018.
- Tystgående.
- Lika mycket underhållning, som förvaring av mat.
- Väldigt coola funktioner för det uppkopplade hemmet.
- Bra betyg av experter.
- Högt pris.
- Saknar integrationer för andra appar, Google Home, osv.
- Kunde varit mer lättanvänd.
- Svårt att få plats med större förpackningar.
Det coolaste med denna modellen är väl det rent tekniska med den. Produkten har en 21-tums skärm som du kan spela musik, podcasts och till och med titta på tv på. Perfekt om du har kylen centralt i hemmet, med andra ord. Utöver det så kan du skriva upp händelser du behöver komma ihåg i en digital kalender.
Du kan även ladda ner en mobilapp för att styra olika funktioner. Tyvärr så kan du inte installera egna appar i kyl/frysen.
Detta är definitivt inte en energieffektiv maskin (klass G) – räkna med att lägga mer pengar på elräkningen.
Kylen har mycket stor volym på hela 351 liter, medan frysen har en volym på 199 liter. Dock nämner en del användare att trots att den är så pass stor, så kan det vara svårt att få in större förpackningar i kylen.
Ljudnivån är låg (40 dB), och du hittar en ismaskin i dörren där du kan kyla din dryck.
Denna kyl/frys har ett kylningssystem som håller temperaturen jämn.
Kyl/frysen har dörrlarm om någon i familjen inte stänger dörren ordentligt.
Modellen är också försedd med LED-belysning, snabbfrysning samt snabbkylningsfunktioner.
Jag rekommenderar denna produkten om du gillar att automatisera ditt hem och göra ditt hem mer ”smart” genom uppkopplade saker.
Köpguide – vilken kyl och frys ska du välja?
Det finns hur många modeller av kyl och frys att välja på som helst idag. Men hur vet du vilken modell som är bäst? Och vad behöver du titta efter? Här följer en köpguide för att hjälpa dig ta rätt beslut.
Volym
Välj volym på din kyl och frys utifrån storleken på hushållet. Här är en ungefärlig skala:
Storlek på hushållet | Volym på kyl & frys |
1 – 2 personer | 100 – 150 liter |
3 – 4 personer | 150 – 200 liter |
5 eller fler personer | 200 liter och uppåt |
Tänk också på placeringen / vilken typ av modell du väljer.
Idag säljer affärer mestadels kyl och frysskåp med en nedre del som är frys, och en övre del som är kylskåp. Fördelen är att denna typen av kyl och frys tar mindre plats i köket, vilket är fördelaktigt för mindre bostäder, samtidigt som utrymmet för dina inköpta matvaror blir begränsat.
Om du har ett litet kök gäller det att skaffa en kyl/frys som kan ge största möjliga volym utan att ta för mycket plats.
Olika typer av kyl och frys
Det finns flera olika typer av kyl och frys.
En kombinerad kyl och frys är ofta väldigt praktiskt. Men fundera på om kylen och frysen bör vara fristående eller integrerad. Titta även på var i köket produkten ska stå.
Fristående
En fristående kyl och frys kan du placera i princip var du vill. Du kan till exempel ställa den i källaren eller garaget, så att du sparar utrymme i ett mindre kök.
Integrerad
En integrerad kyl/frys är ett populärt val av många, eftersom du då kan bygga in vitvaran i ett skåp eller liknande. Dels så att din kyl och frys integreras mer med i köket. Men även så att produkten tar minimalt med utrymme. Kontrollera dock noga kyl och frysens mått så att den verkligen passar i det skåp som du har valt.
Kombiskåp
Kombiskåp har kyl och frys i samma enhet, tar mindre plats och drar mindre ström. Kombiskåp är energisnåla eftersom de normalt bara har en kompressor som sköter både kyldelen och frysdelen. Denna variant är ganska vanlig i lägenheter med ett mindre kök.
Ett kombiskåp kan vara tillräckligt för dig som har en familj med upp till 4 personer, förutsatt att ni inte behöver spara matvaror under längre tid. Om du däremot storhandlar mycket och ofta har överblivna rester i kylen, så bör du se dig om efter en annan modell.
Side-by-side
Side-by-side skåp är en amerikansk variant som ofta är lite lyxigare med exempelvis en is-eller vattenmaskin i dörren.
Kylen och frysen är här placerade sida vid sida, vilket många tycker är praktiskt, plus att de ofta har en snygg design.
Undvik dock helst att du väljer en kyl och frys enbart baserat på dess design. Viktigare är saker som att din produkt håller rätt temperatur, jämn temperatur – samt saker som volym, funktioner som ingår och energiförbrukning.
Denna typen av modell kräver däremot en installation av en professionell installatör, så att vitvaran fungerar som den ska.
Side-by-side kräver en del utrymme, och passar bäst i större kök.
Frysdelen är ofta betydligt mindre än kyldelen rent volymmässigt, vilket kan vara ett minus för dig som behöver en frys med stort lagringsutrymme.
Energiklass och energiförbrukning
Sanningen är att gamla kylskåp drar väldigt mycket ström, vilket ofta visar sig genom en dyr elräkning.
Det är därför som du bör uppgradera dina vitvaror till dagens moderna och energisnåla vitvaror.
Eftersom du ofta kommer att använda din kyl och frys i 5-10 år, så kommer du märka det – både i plånboken och på elräkningen. I och med att vitvaror kostar en del så är det smart att du köper en kyl och frys som är energisnål från början.
Varje extra kWh kostar 2.5 kr för en liten lägenhet, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå [4]. Den extra elkostnaden mellan klass A och G kan bli flera hundra kronor per år, beroende på vilken modell som du köper.
Titta framför allt på hur modellen är energiklassad när du köper nytt. En hel del nyare kylar och frysar på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ och bättre, även om det finns undantag (som exempelvis Samsung Family Hub i detta testet).
Du kan läsa mer om energimärkning för kylar och frysar hos energimyndigheten.
Vad är skillnaden mellan LowFrost och NoFrost?
De flesta nyare modellerna av kyl och frys har någon form av automatisk avfrostning – antingen LowFrost, eller NoFrost.
LowFrost
Kyl & frysar med LowFrost funktion gör att du behöver avfrosta frysen mer sällan, även om det inte hindrar frost helt. Low frost är vanlig i modeller från exempelvis Bosch och Electrolux, men även i modeller från Siemens [1]. Ofta har dessa modeller kylningssystem vid sidorna och längst bak i frysen.
NoFrost
Med en NoFrost funktion behöver du inte själv avfrosta din frys. Det ger också fördelen att maten håller sig fräsch längre, och att maten slipper bli “frostskadad” [1].
Infrysningskapacitet
Infrysningskapaciteten anger hur många kilo matvaror som frysen klarar av att frysa in under tjugofyra timmar. Om du ofta fryser in större mängder matvaror (exempelvis efter att du har storhandlat) så kan detta vara bra att kolla efter.
Ljudnivån
Nästan alla vet att kylskåp gör ifrån sig många olika ljud såsom gurglande, pipande eller värre.
Även om detta är naturliga ljud från kylen, som bland annat uppstår när kompressorn pumpat upp ett högt tryck, kan de upplevas som väldigt irriterande.
För dig som har en liten bostad eller lägenhet kan dessa oljud från kylskåpet i värsta fall störa din nattsömn.
Det finns många bra anledningar till att skaffa en modell som ger ifrån sig så lite ljud som möjligt.
De flesta nya modellerna av kyl och frys har en relativt låg ljudnivå, men det finns tyvärr fortfarande en del skåp med en ljudnivå på över 40db. Normalt ligger intervallen mellan 32 till 47 dB, men det är värt att satsa på en variant som är under 40 dB om möjligt [2].
Rengöring
En kyl bör vara enkel att rengöra, framför allt eftersom det är här som du förvarar din mat.
Rengöring är nödvändigt, i och med att ett ostädat kylskåp kan orsaka både dålig lukt och smak på mat och matvaror som förvaras där. Det är därför viktigt att du ska kunna ta bort spill och rengöra kylskåpet enkelt och snabbt.
Jämförelse av specifikationer per modell
Bosch KGN33NLEB
- Mått
- Höjd: 176 cm
- Bredd: 60 cm
- Djup: 66 cm
- Vikt: 59,45 kg
- Utförande: Kombiskåp med kyl över frys
- Färg: Dörrar i rostfritt stål och sidopaneler i grå färg
- Dörrhängning: Höger, omhängbar
- Kapacitet kylskåp: 193 liter
- Kapacitet frys: 89 liter
- Energieffektivitetsklass: A++
- Energiförbrukning: 237 kWh / år
- Ljudnivå (dB): 42 dB
- Spänning (V): ?
- Lagringstid vid strömavbrott: 19 timmar
- Infrysningskapacitet: 11 kg / 24 h
- Funktioner: NoFrost-teknologi, Multi Airflow-System, LED med Soft Start-funktion i kylskåp, Öppen dörr varning, Snabbkylning,
Bosch KIV87VSF0
- Mått
- Höjd: 177 cm
- Bredd: 54 cm
- Djup: 55 cm
- Vikt: 60.2 kg
- Utförande: Kombiskåp med kyl över frys
- Färg: Vit
- Dörrhängning: Höger, omhängbar
- Kapacitet kylskåp: 209 liter
- Kapacitet frys: 63 liter
- Energieffektivitetsklass: A++
- Energiförbrukning: 227 kWh/år
- Ljudnivå: 38 dB
- Spänning: 230 V
- Lagringstid vid strömavbrott: 26 timmar
- Infrysningskapacitet: 3 kg/dygn
- Funktioner: Automatisk avfrostning i kyldel, MultiAirFlow-system för snabbare nedkylning av maten, LowFrost funktion, Temperaturvarning
Electrolux LNT3LE31W1
- Mått
- Höjd: 175 cm
- Bredd: 59.5 cm
- Djup: 64.7 cm
- Vikt: 63.1 kilo
- Utförande: Kombiskåp med kyl över frys
- Färg: Vit
- Dörrhängning: Höger, omhängbar
- Kapacitet kylskåp: 195 liter
- Kapacitet frys: 110 liter
- Energieffektivitetsklass: A++
- Energiförbrukning: 233 kWh/år
- Ljudnivå: 40 dB
- Spänning (V): ?
- Lagringstid vid strömavbrott: 18 timmar
- Infrysningskapacitet: 5 kg/dygn
Liebherr CNel 4313
- Mått
- Höjd: 186.1 cm
- Bredd: 60 cm
- Djup: 65.5 cm
- Vikt: 65 kg
- Utförande: Kombiskåp med kyl över frys
- Färg: Vit
- Dörrhängning: Höger, omhängbar
- Kapacitet kylskåp: 209 liter
- Kapacitet frys: 95 liter
- Energieffektivitetsklass: E
- Energiförbrukning: 246 kWh
- Ljudnivå: 40 dB (A)
- Spänning: 220-240 volt
- Lagringstid vid strömavbrott: 11.6 timmar
- Infrysningskapacitet: 8 kg/dygn
Miele KFN 28132 edt/cs
- Mått
- Höjd: 186.1 cm
- Bredd: 60.0 cm
- Djup: 65.7 cm
- Vikt: 65 kg
- Utförande: Kombiskåp med Kyl över frys
- Färg: Rostfri/krom
- Dörrhängning: Höger, omhängbar
- Kapacitet kylskåp: 209 liter
- Kapacitet frys: 101 liter
- Energieffektivitetsklass: E
- Energiförbrukning: 246 kWh/år
- Ljudnivå: 40 dB(A)
- Spänning: 230 (220-240V) V
- Lagringstid vid strömavbrott: 12 timmar
- Infrysningskapacitet: 8.0 kg/dygn
- Funktioner: Dynamiskt kylningssystem (fläkt), LED-belysning, No Frost, Kylning med naturgas, Snabbfrysning, Snabbkylning, Öppen dörrvarning, Temperaturvarning
Samsung Family Hub 2.0 RF56M9540SR
- Mått
- Höjd: 182.5 cm
- Bredd: 90.8 cm
- Djup: 73.3 cm
- Vikt: 162 kilo
- Utförande: Side-by-side
- Färg: Rostfritt Stål
- Kapacitet kylskåp: 351 liter
- Kapacitet frys: 199.0 liter
- Energieffektivitetsklass: G
- Energiförbrukning per år: 445 kWh/år
- Ljudnivå: 40 dB(A)
- Spänning (V): ?
- Lagringstid vid strömavbrott: 14 timmar
- Infrysningskapacitet: 12 kg/dygn
- Funktioner: Dynamiskt kylningssystem (fläkt), Inbyggd belysning frys, Multi Air Flow, Tillhörande mobilapp, Vattendispenser, Ismaskin, Kylning med naturgas, No Frost
Vanliga frågor och svar
Vilken kyl & frys är bäst i test?
Den bästa kyl & frys just nu är Bosch KGN33NLEB.
Hur testas produkterna?
Det beror mycket på vilka experter som testar produkten och hur deras kriterier är för respektive ”bäst i test”. Men några vanliga kriterier är: Hur snabbt maten kyls / fryses ner, energieffektivitet, användarvänlighet, tysthet, och stabil temperatur.
Går det att få min nya frys installerad (och den gamla kyl & frysen bortforslad)?
Många försäljare fraktar bort din gamla vitvara i samband med leverans av din nyinköpta vitvara. Kontrollera med din försäljare först och se till att din gamla kyl och frys är redo för transport när de kommer med leveransen.
Installation av vitvaror kan också göras av försäljaren men är ofta en tilläggstjänst som kostar lite extra.
Behöver jag frosta av min frys?
En frys behöver avfrostas när is-skiktet blivit runt 10 till 15 millimeter tjockt [3].
Ett bra tips är att du avfrostar frysen när den är nästan eller helt tom på livsmedel.
Om du har en NoFrost frys så behöver du inte frosta av den överhuvudtaget.
Hur länge klarar frysen ett strömavbrott?
Lagringstid vid strömavbrott är hos de sämsta frysarna cirka sju timmar, medan de bästa hade en lagringstid på nära trettio timmar.
Var noga med att inte öppna frysen annat än om det är absolut nödvändigt, så att du inte släpper in varmluft (och släpper ut kall luft), eftersom det minskar lagringstiden.
Hur stor kyl & frys behöver jag?
Räkna ungefär på följande volymer:
Volym på kyl & frys | Storlek på hushållet |
100-150 liter | 2 personer |
150-200 liter | 3-4 personer |
Över 200 liter | Fler än 4 personer |
Så här gjorde jag valet av bästa kyl & frys
Alla kyl/frys som placerat sig högt i detta bäst i test är tillverkade av välkända varumärken och håller mycket god kvalitet.
För att bedöma vilka kyl/frys som var bäst tittade jag på expertutlåtanden, kundomdömen och såg dessutom till att kontrollera att vitvaran faktiskt finns på lager hos försäljare.
Jag vill kunna ge dig så bra information som möjligt, så att du ska kunna gör ett så bra köp av kyl och frys som möjligt.
Totalt skulle jag uppskatta att jag har lagt mellan 15 och 20 timmar på den här sammanställningen.
Källor
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har som syfte att övervaka att konsumentlivet fungerar bra i Sverige.
Råd & Rön utför tester av olika produkter och har testat flera kyl och frysskåp, från olika varumärken på marknaden, bland annat Bosch.
Danmarks konsumentråd kallas Tænk och de tittar på nästan allt i det danska konsumentlivet.
Tænk utför noggranna tester av olika produkter och är i klass med svenska Råd & Rön. Tænk har granskat flertalet olika kyl och frysskåp – bland annat Boschs modeller.
För att ta reda på om vitvarorna var tillgängliga på marknaden (dvs om de är i lager), så kontrollerade jag detta med både Pricerunner och Prisjakt.
Jag tittade även på omdömen från konsumenter på bland annat Amazon och Pricerunner, i de fallen det gick att hitta omdömen.
Slutsats
När du väljer vilken kyl & frys du ska köpa så är det viktigt att du väljer en modell som både är energisnål, tyst och användarvänlig.
Testvinnaren Bosch KGN33NLEB är en riktigt grym kombinerad kyl och frys som uppfyller dessa kriterierna. Modellen har också en hel del bra funktioner, som NoFrost-teknik (automatisk avfrostning som sparar både tid och pengar) och MultiBox för bättre förvaring av grönsaker och frukt.
Lämna ett svar