Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime, Tretti.se och Webhallen.
I den här artikeln hittar du den ismaskin som är bäst just nu.
En ismaskin kan verka vara en lyxpryl. Men det är riktigt härligt att få fräscha isbitar (som inte har legat längre i frysen), och dessutom snabbt. En ismaskin är en bra produkt till festen eller bara om du vill ha en god drink under sommarhalvåret.
Att veta vilken ismaskin du ska välja är dock inte det lättaste. Jag har lagt cirka 10 timmar för att gå igenom de mest populära ismaskinerna, så att du slipper göra detsamma.
Den ismaskin som är den bästa just nu utifrån användaromdömen är Wilfa ICE12S. Den uppfyller de kriterier som en riktigt bra ismaskin bör ha.
Utöver det finns det olika ismaskiner som rymmer olika för- och nackdelar, beroende på vilken budget och användningsområde du har.
Nu kör vi!
De ismaskiner som jag har betygsatt är:
- Wilfa ICE12S (bäst i test)
- CASO Ice Master Pro (populär ismaskin)
- Andersson IEM 2.1 (bra budgetval)
- Emerio IM-111502
- Champion IM210
Innehåll
🏆 Wilfa ICE12S
Wilfa ICE 12S är den ismaskin som just nu har fått de bästa omdömena av användare, och som därför hamnar högst upp i detta “bäst i test”.
En fördel med Wilfa ICE 12S är att den klarar att göra is med två olika typer av storlekar. Detta är bra, eftersom större iskuber täcker större yta och därmed kyler drycken snabbare (och även över längre tid) [1].
Wilfa ICE 12S är snabb och enkel att komma igång med. Räkna med att du kan producera cirka 70 isbitar per omgång (så kapacitet med is för 10-15 drinkar ungefär).
Designen är ganska ren med den metalliska stilen på ismaskinen. Wilfa ICE 12S är hyfsat stor (36 cm hög, 32 cm djup, 25 cm bred) och väger 9.2 kg, så se till att du har plats hemma för maskinen.
Någon enstaka användare har rapporterat att Wilfa ICE 12S gick sönder ganska snabbt. Säkerställ att du har garanti på Wilfa ICE 12S när du gör ditt köp. Men överlag är användare som sagt väldigt nöjda med just denna modell.
- Enkel att använda.
- Producerar isbitar fort (70 isbitar åt gången).
- Två olika storlekar på isen.
- Den bästa varianten just nu!
- Kan finnas enstaka måndagsexemplar av maskinen (även om det verkar vara ovanligt).
CASO Ice Master Pro – 12 kg is per omgång
CASO Ice Master Pro är en populär ismaskin som brukar ligga högt på försäljningslistor. Det kan man förstå eftersom att den är enkel att använda.Den kommer även med en del schyssta funktioner som att den stänger av sig automatiskt (vilket är bra ifall du skulle glömma den igång).
En stor fördel med denna ismaskinen är att den ger isbitar snabbt (kapacitet för 500g isbitar per timme / 12 kg is per 24 timmar) - räkna med att du får en full mängd isbitar per gång på mellan 6-13 minuter, beroende på hur varmt det är runt maskinen.
En del användare har rapporterat att isbitarna är ganska små (dock går det att byta storlek på isbitarna), vilket gör att de ofta smälter fortare. Samt så låter maskinen ofta en hel del. Så om det är viktigt för dig med en tystgående maskin bör du titta efter en annan modell.
Storlek på ismaskinen? Ungefär lika stor som andra ismaskiner (32.8 cm hög, 24.2 cm bred, 35.8 cm djup). Vikten ligger på 9.3 kg. Materialet och designen är ganska stilren (ismaskinen är gjord i rostfritt stål).
- Du får isbitar fort (inom 6-13 minuter).
- Lätt att använda och rengöra.
- En populär och välanvänd modell.
- Kan vara rätt högljudd.
- Ganska små isbitar.
Andersson IEM 2.1
Andersson IEM är en riktigt bra budgetvariant av ismaskin. Det här är en maskin som producerar is snabbt - räkna med en runt 7 minuter om du vill fylla den med en sats med is som räcker till 2-4 glas. Detta är en bra ismaskin till mindre tillställningar exempelvis.
Ismaskinen är lätt att använda, samt att underhålla.
En annan fördel är att ismaskinen kommer med automatisk avstängning så att du slipper hålla koll på om den blir full med is eller om vattnet tar slut.
Ett minus med isen som ismaskinen kan producera är att isbitarna är ihåliga, vilket gör att de smälter snabbare. Om det är viktigt att isen håller länge så behöver du kolla efter andra alternativ.
Någon enstaka användare har i recensioner på nätet rapporterat att den blir glödhet och inte funkar. Men samtidigt så säger de flesta användare att de har haft ismaskinen hos sig i åratal och att den funkar klockrent. Det kan ändå vara bra att känna till att det finns måndagsexemplar av just denna modell...
Denna ismaskin är något mer liten än vissa ismaskiner (den väger “bara” 8.4 kg). Dimensionerna är 34.8 cm x 24.8 cm x 29 cm.
- Ger iskuber kvickt.
- Lätt att använda.
- Överkomligt pris.
- Ihåliga isbitar.
- Tycks finnas en del måndagsexemplar.
Emerio IM-111502
Emerio IM-111502 är en annan riktigt bra ismaskin som ofta har höga betyg av användare. Emerio rymmer 3 olika storlekar på isbitarna, vilket är bra om du vill ha kapacitet för att helt enkelt välja större is som inte smälter lika fort.
Ismaskinen är tyst av sig och producerar isbitar snabbt. Ismaskinen varnar även när den börjar fylla upp vilket är bra ifall du råkar glömma bort att Emerio är igång.
Ett minus är möjligen att Emerio kräver lite fler inställningar innan du kommer igång med ismaskinen. Samt att om du behöver tömma behållaren på vatten (för att ställa undan den ett tag eller torka den) så behöver du hantera det på baksidan av ismaskinen.
Storleken på ismaskinen är 34.8 cm x 24.8 cm x 29 cm. Denna ismaskin väger 8.4 kg, så "liten" i förhållande till flera de andra populära modellerna.
- Ger isbitar fort.
- Varnar om den blir full.
- Tyst.
- Inte lika enkelt att ställa in som vissa andra modeller.
Champion IM210
Champion IM210 är en annan bra ismaskin med ok pris som hamnade i topp 5 av de maskiner jag har tittat på.
En nackdel med denna ismaskin är att den producerar ihåliga isbitar vilket gör att de smälter snabbare. Samt att ismaskinen kunde vara något tystare, enligt vissa användaromdömen. Men i övrigt gör den det ismaskinen ska, till ett helt OK pris.
Maskinen i sig är en av de största i det här testet. Vikten ligger på 10.7 kg, och dimensionerna är 44 cm hög, 38 cm djup och 23 cm bred.
- Producerar isbitar fort.
- Förhållandevis billigt pris.
- Ihåliga isbitar.
- Större än andra populära produkter.
Fördelar med ismaskin
En av de viktigaste fördelarna med ismaskin är att du sparar tid. Om du vill få hela iskuber färdiga i frysen så tar det oftast flera timmar. Det innebär att du behöver tänka på att förbereda med påsar med vatten på ett helt annat sätt, än om du har en ismaskin. Med en ismaskin kan du oftast få färdig is på en 10 minuter eller så.
Tar inte smak av andra varor
Isbitarna från en ismaskin tar inte smak av andra frysvaror. Det är inget vidare med isbitar som smakar av infryst mat…
En bonus är också att isen blir inte ”gammal” på samma sätt (vilket inte heller är någon höjdare när iskuber blir stående i frysen länge). Även om du kanske inte tänker på det så är is mer färskvara än vad man kan tro.
Högre kapacitet
Du kan få större omgångar med is (bra när det är varmt ute eller när du håller i fester). Samt att isen ofta ser snyggare ut (glansigare och klarare) än vad den gör om du fryser iskuber i frysen.
Du kanske tycker att en ismaskin känns som ett onödigt lyxköp. Många recensioner vittnar om att kunderna först känner sig osäkra på om ismaskinen bara kommer bli stående eller inte. Men ismaskiner är typiskt en sån pryl som det är svårt att tänka sig att vara utan, när du väl har skaffat den…
Sen är det förstås så att du främst använder din ismaskin på sommarhalvåret. Räkna med att ställa undan den någonstans när väl vintern kommer.
Enkelt att hitta ytterligare användningsområden
Jag tror också att på det stora hela hittar fler användningsområden när du väl har en ismaskin. Det blir mycket enklare att ta några isbitar till din dryck på kvällen efter jobbet med en ismaskin, än om du skulle behöva fylla nya ispåsar och lägga in i frysen kvällen innan.
Och apropå hur enkelt det är – En del drinkar går också definitivt bättre att göra med en ismaskin. Till exempel är det mycket omständigare att få till en slushie med en massa fryspåsar med is. Samt att det också är stor skillnad mot att bara ha ett par isbitar i en kanna med dryck, än vad det är att först ha i massor med is och därefter fylla på med drycken… Något som nästan bara är realistiskt att göra om du har en ismaskin.
Ytterligare saker som är bättre med ismaskin är att de ofta är mer energisnåla än ett kylskåp. Samt att du kan ta ismaskinen med dig till sommarstugan eller om du behöver åka iväg på fest eller liknande.
Vanliga frågor
Vilka två olika typer av ismaskiner kan jag välja på?
Dels hittar du lite mindre ismaskiner, som kan producera runt 10-15 kg med isbitar per dygn. Dessa ismaskiner rymmer ofta 2-3 liter vatten i sin vattentank. De här ismaskinerna är mer för hemmabruk (och det är denna typen av modell som jag har valt att fokusera på i den här artikeln).
Det finns också större ismaskiner, och de brukar ha ett pumpsystem istället för vatten-behållaren. Många av dessa ismaskiner klarar att skapa en 20 kg isbitar per dygn (ibland mer). Dessa typer av ismaskiner är mer för professionellt bruk.
Hur gör man med underhåll av en ismaskin?
Se till att maskinen blir ordentligt torr då och då, för att undvika en massa bakterier. Glöm inte att torka av maskinen till och från. Kolla även över så att du får garanti med den av alla produkter du köper ifall du skulle få tag på ett dåligt exemplar.
Vilken ismaskin är rätt för mig?
Det finns många faktorer som du behöver titta på när du väljer ismaskin:
- Kapacitet i sin vattentank & hur mycket is ismaskinen producerar åt gången. En dryck med ett par dl kan behöva en 5-6 iskuber (runt 200-250 gram is [1]). De flesta ismaskiner producerar uppemot 10 kg – 12 kg is per 24 timmar, vilket motsvarar is till minst en 50 drycker eller mer.
- Pris. I den artikeln har jag försökt ta med olika modeller att välja mellan – både för köp av budgetvarianter och för köp av lite lyxigare varianter av ismaskiner. Kolla även om du får fri frakt eller om det kostar extra, speciellt eftersom maskinerna kan väga en del.
- Välj en ismaskin som är lätt att installera och komma igång med.
- Storlek på ismaskinen. En hel del av ismaskinerna kan ta mycket plats och väga en del. Visst, du sparar plats i frysen när du slipper ha is där, men du bör ändå tänka på var du behöver ställa din ismaskin innan ditt köp.
Ytterligare funktioner som du bör kolla efter innan köp för att hitta den bästa ismaskinen är även om du kan har flera storlekar på isen (en stor iskub kyler ofta drycken snabbare, eftersom isbitarna har större yta [2]), och om den har automatisk avstängning.
Källor / hur gjordes testet
I denna artikel har jag spenderat åtminstone ett 10-tal timmar på att gå igenom totalt 7 stycken olika ismaskiner. De 5 bästa ismaskinerna som jag hittade (baserat på kundomdömen, samt ranking hos pricerunner, prisjakt, mm) hamnade sedan i topplistan över de 5 bästa ismaskinerna just nu.
Alla produkter har jämförts med kriterierna från köpguiden ovan. Jag har också tittat på pris och försökt utse vilken ismaskin som verkar vara en bra budgetmodell, vilken av dessa produkter som verkar vara bäst i test, osv.
Målet med sammanställningen har varit att du ska spara tid och förhoppningsvis hitta en ismaskin som du är nöjd med.
Slutsats – vilken ismaskin är bäst egentligen?
När du väljer ismaskin så bör du tänka på både priser, hur mycket is det går att ha åt gången och hur lättanvänd maskinen är. Den bästa ismaskinen som möter dessa kriterier just nu är enligt mig hos Wilfa ICE 12S. Den är lättanvänd och producerar is i flera storlekar till ett rimligt pris.
Lämna ett svar