Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Inredningsvaruhuset och Tretti.se.
Funderar du på att skaffa en ny integrerad diskmaskin? Då har du kommit rätt. Det här är ett bäst i test och guide för dig som planerar att köpa en ny diskmaskin som förhoppningsvis gör ditt val enklare.
Jag har testat 6 olika integrerade diskmaskiner och kommit fram till att testvinnaren är Bosch SMU2ITW04S. De diskmaskiner som placerat sig i min bäst i test är alla av välkända varumärken och är de bästa maskinerna på marknaden just nu.
I detta integrerad diskmaskin bäst i test har jag bland annat jämfört vilken energimärkning maskinen har, vilken ljudnivå den har, användarvänlighet, hur rent den diskar och prisvärdighet.
Testvinnaren Bosch SMU2ITW04S är en avancerad, användarvänlig, tystgående, effektiv och energisnål maskin med bra pris och snygg design. Bosch har dessutom kammat hem flera topplaceringar i andra stora tester.
Här är de produkter som hamnar högst upp i detta integrerad diskmaskin bäst i test:
- Bosch SMU2ITW04S (🏆 bäst i test diskmaskin)
- Electrolux EEM48320L (bra premiumval)
- Electrolux ESF5206LOW (snabbt diskprogram)
- Siemens SN65ZX49CE (energisnål – drar väldigt lite ström)
- Cylinda DM 3010 (bra budgetval)
Det finns dock en del du behöver tänka på för att kunna välja den diskmaskin som passar dig och ditt hushåll bäst. Fortsätt gärna att läsa för att få reda på mer.
Innehåll
- 1 Integrerad diskmaskin: bäst i test (topp 5)
- 2 Utgångna modeller
- 3 Köpguide
- 3.1 Helintegrerad eller halvintegrerad diskmaskin?
- 3.2 Fristående diskmaskin, underbyggd diskmaskin eller integrerad diskmaskin – vad är skillnaden?
- 3.3 Vilken storlek bör jag välja på diskmaskinen?
- 3.4 Vad betyder kuvert?
- 3.5 Energiklass och torkeffekt
- 3.6 Vanliga problem med diskmaskiner
- 3.7 Installera din integrerade diskmaskin själv?
- 3.8 Vattenläckage och skydd mot detta
- 4 Så här valde jag ut de integrerade diskmaskiner som var bäst i test
- 5 Källor
- 6 Vilken integrerad diskmaskin ska du välja?
Integrerad diskmaskin: bäst i test (topp 5)
Här kan du läsa mer om de bästa sex integrerade diskmaskinerna som placerat sig högst i detta bäst i test. Du kan enkelt jämföra vilken energimärkning maskinen har, vilken ljudnivå den har, användarvänlighet, funktioner, program, med mera.
Samtliga diskmaskiner som hamnat högst upp i detta integrerad diskmaskin bäst i test är gjorda av välkända tillverkare och får höga betyg av både experter och användare.
Kom ihåg att du monterar integrerade diskmaskiner under bänkskivan i köket. Därför leveras dessa oftast utan topplock. Fördelen med en integrerade diskmaskin är att de inte tar något extra utrymme i köket (som många gånger har begränsat med plats) plus att de passar snyggt in i de flesta kök.
🏆 Bosch SMU2ITW04S (bäst i test diskmaskin)
Bosch SMU2ITW04S är en mycket snygg, avancerad, funktionell, tystgående och ganska energisnål diskmaskin som fått topplaceringar i tester gjorda av Råd & Rön 2015–2020, samt av danska Taenk 2018.
- Många bra program
- Disken blir ren och fin
- Smälter in bra där hemma
- Rengör sig själv vid behov
- Installationsanvisningarna kunde varit bättre, enligt användare
- Vissa tycker bullernivån är lite för hög
Diskmaskinen är ganska rymlig och passar perfekt om du har ett hushåll med fyra till fem familjemedlemmar. Maskinen klarar upp till och med 12 kuvert.
De flesta nya diskmaskiner av kvalitet har idag utrustats med Aquastop vilket även Bosch SMU2ITW04S har. Aquastop aktiveras om ett läckage skulle uppstå så att du slipper oroa dig att vatten läcker ut i hela huset.
I övrigt har Bosch många bra funktioner, samt sex olika program som är enkla att använda och mycket praktiska.
ExtraDry kommer att se till att även plastföremål (exempelvis nappflaskor) blir torrare. Detta innebär att diskmaskinen förlänger torktiden, samt att den använder sig av en högre temperatur i slutsköljningen.
En del diskmaskiner kräver att du gör inställningar för olika diskmedel, vilket kostar både energi, vatten och tid. Bosch har löst det problemet med en Auto All-in-1 funktion som automatiskt anpassar maskinen till det diskmedel som du använder. Dessutom reglerar maskinen själv vattentemperaturen samt sköljtiden vilket gör att du oftast både sparar vatten och energi.
Bosch diskmaskin har en doseringsassist som ser till att diskmedlet löses upp ordentligt vilket ger en renare disk och en tystare diskning.
Bosch SMU2ITW04S har har också så kallad EcoSilence Drive som funkar som en slags energibesparande motor. EcoSilence minskar dessutom friktionsbullret vilket ger en tystare och jämnare drift, enligt tillverkaren. Användare verkar lite kluvna dock – vissa användare säger att de tycker att detta är en integrerad diskmaskin som låter lite mycket. Samtidigt så finns även andra användare som säger att den är tyst. Tillverkaren själv säger att ljudnivån ligger på 50dB [1].
Underhållet på diskmaskinen är minimalt, tack vare ett självrengörande filtersystem.
Du kan fjärrstyra din bosch diskmmaskin via Home Connect-appen, som du styr med din smartphone eller surfplatta. Genom appen kan du också reducera ljudet på din diskmaskin tillfälligt.
Designen på Bosch SMU2ITW04S är stilren och smälter in bra i köket. Konstruktionen i sig känns stabil.
Specifikationer:
- Typ: halvintegrerad/Inbyggd
- Kapacitet: 12 standardkuvert
- Energiklass: E
- Torkeffekt: A
- Vattenförbrukning per. tvättcykel: 10.50 liter (program Eco 50 °C)
- Energiförbrukning per 100 tvättcyklar: 92 kWh (program Eco 50 °C)
- Ljudnivå: 50 dB(A)
- Antal program: 6
- Mått
- Höjd: 815 mm
- Maxhöjd: 875 mm
- Bredd: 598 mm
- Djup: 573 mm
- Specifika funktioner: Eco, Auto 45-65°, Express 65°, Intensive 6, Favourite, Glass
- Specialfunktioner: Styra diskmaskin via app, ExtraDry, HalfLoad, Auto All-in-1, en automatisk anpassning till diskmedels typ
- Startfördröjning: 3, 6 och 9 timmar
- Tilläggsfunktioner: Extra torrt, halv mängd, Machine Care
Electrolux EEM48320L är en rymlig och energisnål diskmaskin, som har en bra och genomtänkt interiör. Maskinen har plats för totalt 14 kuvert och klarar disk utan problem för hushåll med fyra till fem personer. Ljudnivån är låg (endast 49 dB). Det här är en integrerad diskmaskin som har utrustats med bra program och flera smarta finesser.
- Disken blir ren och fin
- Tystgående
- Bra design som passar in i många kök
- En hel del bra program
- Får plats med mycket disk
- Inbyggd säkerhet mot eventuella översvämningar
- De touch-baserade knapparna kunde varit mer användarvänliga
Användare nämner att maskinen både är lättanvänd och stilren. Framför allt blir disken ren, vilket förstås är det allra viktigaste. Tillverkaren själv hävdar att tekniken SatelliteClean diskar maskinen upp till tre gånger bättre än andra maskiner [2].
En negativ sak är väl att vissa köpare säger att maskinen är lite svåranvänd. Framför allt eftersom det tar lite tid att vänja sig vid vad alla knappar gör eftersom att knapparna är touchbaserade.
Du kan anpassa layouten på diskmaskinen något genom den så kallade 700 MaxiFlex-diskmaskinslådan. Dock nämner vissa användare att kvalitén på korgarna som håller disken inte känns riktigt lika bra som tidigare modeller av Electrolux. Samt att vissa av korgarna mest kan vara ivägen ibland. Till exempel så är det svårt att få plats med större saker (exempelvis slevar eller liknande) i den övre bestickslådan. Men överlag nämner användare att diskmaskinen är väldigt rymlig och att du får plats med mycket disk!
Maskinen har en del andra trevliga funktioner. Bland annat en ny AirDry-teknik som använder det naturliga luftflödet genom att öppna luckan mot slutet av programmet .
Med Beam on Floor ger maskinen information om sin status via en ljuspunkt på golvet (röd när maskinen diskar och grön när disken är klar).
Ett smart autoprogram, Autosensor, väljer vilket program som passar bäst beroende på hur smutsig disken är. Med en Timerfuktion kan du senarelägga starten av diskningen (mellan 1 till 24 timmar). Det är lätt att lasta in och ur maskinen, tack vare att den är försedd med invändig belysning.
Specifikationer:
- Typ: Helintegrerad
- Kapacitet: 14 kuvert
- Energiklass: D
- Torkeffekt: A
- Årlig vattenförbrukning: 2940 liter
- Årlig energiförbrukning: 237.0 kW/h
- Ljudnivå (dB): 44 dB
- Antal program: 8
- Höjd: 820 mm
- Maxhöjd: 880 mm
- Bredd: 600 mm
- Djup: 550 mm
- Specifika funktioner: Program: 160 Minutes, 60 Minutes, 90 Minutes, AUTO Sense, Eco, Machine Care, Quick 30 Minutes, Avsköljningsprogram
- Specialfunktioner: Autosensor, Display, Ecoprogram, Elektronisk saltindikator, Elektronisk sköljmedel/glansmedelsindikator, Startfördröjning, Golvbelysning, Höj- och sänkbara korgar
Electrolux ESF5206LOW
Electrolux ESF5206LOW är en rymlig diskmaskin som har en bra och genomtänkt interiör. Maskinen har plats för totalt 13 kuvert och klarar disk utan problem för hushåll med fyra eller fler personer. Ljudnivån är låg och ligger på endast 49 dB. Den här diskmaskinen är användarvänlig och har utrustats med ett antal program som gör sitt jobb.
- Disken blir överlag ren och fin
- Tyst
- Prisvärd
- Saknar säkerhetstillägg som exempelvis AquaStop
- Drar mycket ström per år
Electrolux diskmaskin har en ny AirDry-teknik som använder det naturliga luftflödet genom att öppna luckan mot slutet av programmet .Med en Timerfuktion kan du också fördröja starten på maskinen. Snabbprogrammet är verkligen snabbt – runt 30 minuter tar det.
Användare nämner överlag att de är väldigt nöjda med maskinen, att den är prisvärd och ger ren disk. Dock drar den rätt mycket energi (se antal kilowatttimmar
Electrolux ESF5206LOW är kort sagt en effektiv diskmaskin som klarar riktigt smutsig disk med ett bra och rent resultat.
Specifikationer:
- Typ: Underbyggd diskmaskin
- Kapacitet: 13 kuvert
- Energiklass: F
- Torkeffekt: A
- Årlig vattenförbrukning: 3080 liter
- Årlig energiförbrukning: 295 kWh
- Ljudnivå: 49 dB
- Antal program: 5 program,
- Mått:
- Höjd: 820 mm
- Maxhöjd: 880 mm
- Bredd: 600 mm
- Djup: 570 mm
- Specifika funktioner:Program: Eco 50°, Intensiv 70°, Normal 65°, Quick 60°- 30 min, Avsköljningsprogram, AirDry Technology, Senarelägg start i upp till 3 timmar
Siemens SN65ZX49CE
Siemens SN65ZX49CE helintegrerade diskmaskin har fått många bra kundrecensioner som anser bland annat att ljudnivån är väldigt låg plus att användare uppskattar maskinens interiörbelysning.
Siemens maskin är rymlig och har plats för totalt 14 kuvert.
- Snabb på att diska.
- Disken är torr när diskmaskinen är klar.
- Tyst.
- Energisnål.
- Många bra funktioner.
- Möjlighet att hantera din diskmaskin via app.
- Stilren och snygg integrerad diskmaskin.
- Något högt pris.
Diskmaskinen är utrustad med åtta program – bland annat autoprogram, ecodisk, extra tyst samt snabbtvätt.
Den här maskinen använder mycket lite el överlag och har bästa energiklassning i detta bäst i test.
Genom en torkmetod, somenligt tillverkaren anses som unik, används ett mineral kallad zeolit som fångar upp fukt och gör torkningen mer tidseffektiv [5].
Även om det låter som marknadsföringssnack så är den en del användare som bekräftar att disken verkligen blir mer torr tack vare den här metoden.
Siemens SN65ZX49CE kan styras via appen Home Connect där du bland annat kan starta program samt få meddelande när programmet är klart.
Användare lovordar också designen på diskmaskinen.
Kort sagt så är det här en diskmaskin av hög kvalitet, energisnål, med flera bra program och smarta funktioner.
Specifikationer:
- Typ: Helintegrerad diskmaskin
- Kapacitet: 14
- Energieffektivitetsklass: C
- Torkeffekt: A
- Vägt vattenförbrukning per tvättcykel: 9.50 liter
- Vägt energiförbrukning per 100 tvättcyklar: 237 kWh
- Ljudnivå: 42 dB (A)
- Antal program: 8
- Mått:
- Höjd: 815 mm
- Maxhöjd: 875 mm
- Bredd: 598 mm
- Djup: 550 mm
- Specifika funktioner: Home Connect för trådlös styrning via en Home Connect-app på mobil eller surfplatta.
- Program: Auto 45-65°, Eco, Speed 45° Intensive, Speed 60, BrilliantShine, Silence, Favourite
- Specialfunktioner: Shine & Dry, Remote Start, VarioSpeedPlus, Intensive Zone, Med timeLight visar en ljusstråle på golvet vilket program som körs. Zeolith torkar disken effektivt. EmotionLight – inre belysning. Silence on demand (via app).
- Startfördröjning: 1-24 timmar
- Aquastop
Cylinda DM 3010
Cylinda DM 3010 är en mycket bra och prisvärd diskmaskin med hög kapacitet. Här behöver du inte skölja av disken innan utan det räcker med att bara skrapa av matresterna så kommer diskmaskinen att ta hand om resten. Ren disk blir det helt enkelt!
- Väldigt tyst, allt som allt endast 48 dB.
- Bra program och funktioner
- Mycket rymlig och användarvänlig.
- Snabb.
- Prisvärd.
- Saknar säkerhetsfunktioner som exempelvis Aquastop.
- Ganska hög energiförbrukning.
Cylindas maskin är helt okej rymlig, men lite mindre än andra diskmaskiner i det här tester – 13 kuvert (men ändå helt okej för 3-4 personer i samma hushåll).
Det går att justera korgarna i diskmaskinen så att du får plats med mer saker.
Denna diskmaskin har en mycket låg ljudnivå på bara 48 dB vilket gör den till en av de tystaste maskinerna på marknaden.
Cylinda DM 3010 är en halvintegrerad diskmaskin med flera bra program och funktioner. Det finns sex olika program att välja mellan, såsom Eco50, Snabbprogram och Autodisk.
Med maskinens Snabbprogram blir disken klar på 30 minuter.
Med funktionen Senarelagd start kan du själv välja när du vill att disken ska vara klar. Du kan också välja att förlänga torktiden så att disken blir ännu torrare.
Specifikationer:
- Typ: halvintegrerad diskmaskin
- Kapacitet: 13 kuvert
- Energiklass: F
- Torkeffekt: A
- Årlig vattenförbrukning: 3360 l
- Årlig energiförbrukning: 290 kWh
- Ljudnivå: 48 dB
- Antal program: 6
- Mått
- Höjd: 820 mm
- Maxhöjd: 920 mm
- Bredd: 600 mm
- Djup: 570 mm
- Specifika funktioner: Program Ekodisk, Autodisk, Snabbdisk, Intensivdisk, Daglig disk, Program för halv diskmängd, Torkningsprogram, Vattenskydd, Startfördröjning, Höj och sänkbara fötter
Utgångna modeller
Bosch SMV68MD02E
Bosch SMV68MD02E är en helintegrerad diskmaskin som har mycket bra kapacitet med 14 kuvert.
Dessutom är maskinen är väldigt tystgående med en ljudnivå på endast 42 dB.
Det här är en diskmaskin som passar bra för större hushåll med mer än fyra personer. Du hittar två korgar för kastruller, tallrikar och glas. Det finns även en bestickkorg som får mycket positiv kritik i recensioner av användare.
Bosch är utrustad med åtta bra program som exempelvis Snabb disk, extra tyst disk och Eco disk. Se dock upp så att du inte aktiverar tidsförskjutning eftersom det är inställt som standard för denna diskmaskin.
Om du kör ECO-programmet så öppnar sig diskmaskinen automatiskt när den är klar. En trevlig bonus så att du slipper komma ihåg att öppna maskinen efter kört program, helt enkelt.
Maskinen har dessutom fyra olika specialfunktioner. Bland annat Extra Dry, som kommer att se till att disken är torr. HygienPlus tar kål på upp till 99,9 procent av alla bakterier. AquaStop motverkar översvämningar (om läckage skulle uppstå). MängdSensor-funktionen ser till att maskinen inte använder mer vatten än nödvändigt baserat på diskens storlek samt smutsmängd.
Förutom detta finns det även ett specialprogram som kallas för MachineCare som avlägsnar både kalkavlagringar och fett.
Med ett specialprogram för glas kan du även diska fina kristallglas i den här diskmaskinen.
En del användare nämner att instruktionsboken är lite otydlig – en del symboler som tyvärr inte förklaras så väl som man skulle önska.
En nackdel är också momentet vid installationen, det vill säga plastbitarna som du använder för att höja eller sänka diskmaskinen. Dessa känns instabila och är svåra att använda på ett bra sätt.
Specifikationer:
- Typ: Helintegrerad
- Kapacitet: 14 kuvert
- Energieffektivitetsklass: E
- Torkeffekt: A
- Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
- Årlig energiförbrukning: 266 kWh
- Ljudnivå: 42 dB
- Antal program: 8
- Mått:
- Höjd: 815 mm
- Maxhöjd: 875 mm
- Bredd: 598 mm
- Djup: 550 mm
- Program: Försköljning, Eco, Glass, Intensiv, Nattprogram, Snabb, Auto 45-65°C
- Specialfunktioner: IntensivZone, VarioSpeed Plus, HygienPlus och ExtraDry, Machine Care-specialprogram, Aquastop
Betyg: 4 av 5
Fördelar
- Tystgående
- Många trevliga program och säkerhetsfunktioner
- Plats för mycket disk och bestick.
Nackdelar
- Knepigt att ställa in diskmaskinens fötter i samband med installationen.
- Instruktionsboken är otydlig.
Köpguide
Det finns flera bra anledningar att köpa en diskmaskin. Antingen för att du behöver uppdatera den gamla diskmaskinen där hemma… Men även för att du vill skaffa en ny diskmaskin till ett kök som inte haft någon sedan tidigare, och så att du slipper diska för hand förstås.
Förutom att maskinen gör det enklare att hålla snyggt och rent in i köket, så minskar en bra diskmaskin hushållssysslorna rejält när du inte behöver diska efter varje måltid.
Miljömässigt är det många gånger mer ekonomiskt för större hushåll och barnfamiljer att du använder en diskmaskin.
De nya maskinerna sparar både energi, vatten och tid i jämförelse med handdisk [4].
Helintegrerad eller halvintegrerad diskmaskin?
Skillnaden mellan en integrerad och en halvintegrerad diskmaskin är ganska liten. Med en integrerad maskin får du en snyggare design i köket – särskilt när du väljer att använda samma utseende på köksluckan vid diskmaskinen, som du har på resterande av dina köksluckor. Maskinen blir då så att säga i princip osynlig och det är endast när du öppnar maskinen som displayen syns. En integrerad maskin har ofta hög prestanda. Om du väljer en integrerad diskmaskin så blir det dock ofta dyrare vid inköp.
Den halvintegrerade diskmaskinen har en synlig display men resterande delar av maskinen kan täckas med samma kökslucka som de andra luckorna i köket har. Trots en något billigare prislapp får du ofta samma prestanda som om du köper en helintegrerad diskmaskin.
En stor fördel med både hel- och halvintegrerade diskmaskiner är att de har en lägre ljudnivå än de normala understående maskinerna.
Fristående diskmaskin, underbyggd diskmaskin eller integrerad diskmaskin – vad är skillnaden?
Fristående diskmaskin
En fristående diskmaskin är ungefär vad det låter som – de är fristående (inte inbyggda med andra ord). Du kan placera en fristående diskmaskin var du vill, så länge du kan ansluta ström och vatten till diskmaskinen. Ofta har dessa modeller paneler på sidorna och ovanpå (du behöver inte köpa någon lucka till).
Integrerad diskmaskin
En integrerad diskmaskin är designad för att du, din familj och gäster ska se din diskmaskin så lite som möjligt där hemma. En integrerad diskmaskin saknar paneler på sidorna och saknar också en synlig frontpanel. Därför behöver du montera på (och eventuellt köpa) en kökslucka som passar ihop med resten av din köksinredning. I detta integrerad diskmaskin bäst i test så fokuserar jag främst på att hitta vilken integrerad diskmaskin som passar dig bäst.
En integrerad diskmaskin är det alternativ som passar bäst till dig som bland annat vill ha ett enhetligt (eller kanske minimalistiskt) intryck i köket, där detaljer som diskmaskinen inte sticker ut från resten av inredningen.
Underbyggd diskmaskin
En underbyggd diskmaskin är som en blandning mellan en fristående diskmaskin och en integrerad diskmaskin. Du kan oftast ha en underbyggd diskmaskin under köksbänken. En underbyggd diskmaskin har ofta inga paneler på ovansidan och på sidorna.
Vilken storlek bör jag välja på diskmaskinen?
Ett hushåll som består av mer än tre personer behöver vanligtvis en maskin som klarar mellan 11 till 14 kuvert. Det kan nämnas att det finns premiummodeller som klarar hela 15 kuvert för större hushåll.
En maskin som klarar 10 kuvert eller mindre passar normalt sett små hushåll med en till två personer.
Vad betyder kuvert?
Kuvert är ett mått av maskinens kapacitet och motsvarar ett glas, bestick och en tallrik. En diskmaskin rymmer ofta alltifrån 8 till 15 kuvert.
Energiklass och torkeffekt
När du tittar på olika diskmaskiner är det viktigt att kontrollera vilken energiklass/energimärkning som de olika modellerna och respektive tillverkare har, samt vilken torkeffekt maskinerna har (som står som en del av energimärkningen). Energiklass A är bäst, i en skala från A till G [6].
Energiklassen ger dig information om hur energisnål diskmaskinen är. Hur energisnål en maskin är beror även på vilka program din diskmaskin har utrustats med. De bästa integrerade diskmaskinerna har vanligtvis Ecoprogram som är både energi- och vattensnåla.
Tänk på att energiklassen också påverkar vad du betalar på sikt för din diskmaskin. Även om inköpspriset kanske är lägre för en diskmaskin med en sämre energiklass, så betalar du mer över tid för en sådan diskmaskin (i form av dyrare elräkningar exempelvis).
Vanliga problem med diskmaskiner
Ibland uppstår problem med diskmaskiner, oavsett vilket varumärke eller tillverkare som du har. Många gånger kan du fixa problemet själv genom att titta igenom instruktionsboken och följa de anvisningar som tillverkaren ger. Om mer allvarliga problem skulle uppstå behöver de troligtvis fixas av en certifierad reparatör; du kan även behöva beställ nya reservdelar i vissa fall.
Maskinen tömmer inte ut vattnet/fyller inte på med vatten
Om din diskmaskin inte tömmer ut vattnet som den ska så kan det bero på att din diskmaskin har ett igensatt rensfilter som behöver någon form av rengöring. Flera nya modeller har dock självrengörande filter, vilket minskar risken för den här typen av problem.
Ett stopp i avloppsslangen kan också orsaka att tömningen av vattnet förhindras. Det är bra om du går igenom slangar och filter (när det behövs), vilket även kan hjälpa till med att ta bort dålig lukt i maskinen.
Vanligaste problemet med en diskmaskin som inte fyller på vatten är att vattnet är avstängt. När vattnet är på men diskmaskinen fortfarande inte fylls med vatten kan så problemet bero på att det är stopp i tilloppsslangen.
Diskmaskinen låter högt
En diskmaskin som låter illa eller högt behöver kontrolleras. Problemet kan uppstå om diskmaskinen står snett men även av bland annat glas eller porslin som inte placerats stabilt i maskinen och flyttas omkring av vattenstrålarna.
Diskresultatet är dåligt
Om disken inte är ren efter genomfört program så kan diskmaskinens filter behöva rengöras. Ibland kan detta problem uppstå när maskinen packats på ett sätt som förhindrar spolarmarna att rotera på rätt sätt. Stuva om inne i diskmaskinen och se om problemet är löst. Om spolarmarna har kloggats igen av matrester kan det resultera i dåligt diskresultat, vilket du fixas lätt genom att rengöra spolarmarna.
Tabletten löser inte upp
Om tabletten inte lösts upp efter diskning kan detta orsakats av att maskinen packats på ett sådant sätt att något föremål har tryckt mot luckan till tablettfacket. Bäst är att flytta om disken i maskinen, kör programmet på nytt och se om det fixar problemet.
Diskmaskinen värmer och torkar inte disken
När problem med torkning av disken uppstår kan det ha orsakats av att vattnet i det sista sköljningen inte värmts upp tillräckligt. Detta problem kan också uppkomma om diskmaskinens torkfläkt har gått sönder – det gör att diskmaskinen eventuellt kan behöva en ny drivrem.
Diskmaskinen startar inte / fungerar inte
Om diskmaskinen är död och inte fungerar är det rekommenderat att du först kontrollerar att proppen inte gått. Om elen i sig fungerar och inga proppar har gått så är det bäst att du kontrollerar att elkontakten är ansluten, att diskmaskinen är igenstängd ordentligt och att programmen startar korrekt. En diskmaskin som trots detta vägrar att starta behöver felsökas av en certifierad reparatör.
Installera din integrerade diskmaskin själv?
Om du funderar på att själv installera en nyinköpt integrerad diskmaskin är det några saker du behöver känna till. Det är godkänt av de flesta försäkringsbolag (kontrollera dock först med just ditt försäkringsbolag!) att du installerar maskinen själv om avlopp, el och kallvatten är framdraget och på plats av en fackman med behörighet.
Ett kök som tidigare inte har haft någon diskmaskin, eller om du väljer att byta plats för maskinen i köket, så måste avlopp, el och kallvatten installeras och dras fram av behöriga fackmän (VVS- och el-installatörer).
Kom ihåg att försäkringsbolag kräver att installationer i både badrum och kök är utförda av fackmän, eftersom vattenskador kan orsaka omfattande och dyra renoveringskostnader.
Om du har haft en diskmaskin tidigare i köket (och avlopp, el och kallvatten är på plats) så är det ganska enkelt att du själv installerar den nya diskmaskinen. Viktigt är dock att du kommer ihåg att stänga av vattnet först.
För dig som inte vill installera diskmaskinen själv, även om allt är på plats när den gamla diskmaskinen byts ut, så erbjuder en hel del företag och tillverkare att hjälpa till med installationen i samband med leverans. Kontrollera vilka villkor och eventuella kostnader som gäller i respektive butik innan du köper en diskmaskin.
Vattenläckage och skydd mot detta
Integrerade diskmaskiner med hög kvalitet har någon form av skydd mot vattenläckage. Diskmaskinen ska helst ha skyddet Aquastop, som är ett pålitligt elektroniskt skyddssystem mot just vattenläckage.
Trots att vissa maskiner har Aquastop så kan det även vara en bra alternativ och billig försäkring att du investerar i ett så kallat läckageskydd. Ett sådant skydd består av en tunn plastplatta som du placerar under diskmaskinen. Plastplattan har upphöjda kanter, och vid ett läckage kommer vattnet att rinna ut framför maskinen och kan därmed upptäckas i tid innan den orsakar skada.
Så här valde jag ut de integrerade diskmaskiner som var bäst i test
Köket är vanligtvis det mest centrala rummet i ett hem – köket är ett av de rum vi spenderar mycket tid i (ibland så mycket som 12 procent av dygnet [7]).
En integrerad diskmaskin är inte bara praktisk att ha i ditt kök – det är dessutom helt eller nästan osynligt med en integrerad diskmaskin, speciellt när den har samma typ av kökslucka som de resterande köksluckorna.
Förutom att de nytillverkade diskmaskinerna sparar både vatten och el, så minskar de även dina hushållssysslor rejält. En ny integrerad diskmaskin är en rekommenderad investering eftersom den ofta har bättre program, bättre funktioner, lägre vatten- och elförbrukning, samt snyggare design för köket än de äldre modellerna av diskmaskinerna.
För att bedöma vilken modell av alla integrerade diskmaskiner som var bäst så tittade jag på både kundomdömen och expertutlåtanden. Jag har också försökt vara noga med att kontrollera att de olika diskmaskinerna även finns på lager hos återförsäljare.
De produkter som har placerat sig högst i detta integrerad diskmaskin bäst i test har sedan tidigare fått väldigt bra betyg i kundomdömen samt topplaceringar i andra tester.
Källor
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön utför utför stora tester på olika produkter och har även gjort ett integrerad diskmaskin bäst i test av olika varumärken.
Konsumentrådet i Danmark kallas för Tænk och utför även de stora tester på olika produkter. Tænk har, precis som Råd & Rön, har testat integrerade diskmaskiner av olika varumärken. Både Råd & Rön samt Tænk utför noggranna tester och är jämförelsevis ganska lika i kvalitet.
Kundomdömen har blivit mer och mer betydelsefulla eftersom de talar om köparens erfarenheter av sin nyinköpta vitvaror. Jag har inhämtat kundomdömen från både tillverkarnas hemsidor, pricerunner samt ifrån olika företag som säljer vitvaror. För att ta reda på om de integrerade diskmaskinerna som placerat sig i min bäst i test verkligen finns tillgängliga på marknaden så har jag också kontrollerat med Pricerunner och Prisjakt.
Vilken integrerad diskmaskin ska du välja?
Den bästa integrerade diskmaskinen just nu är Bosch SMU2ITW04S, som är en avancerad, användarvänlig, tystgående, effektiv och energisnål halvintegrerad diskmaskin – som dessutom har snygg design, till ett bra pris.
När du väljer att skaffa en ny integrerad diskmaskin så är det viktigt att du ser till att den kommer att passa både dig och ditt hushålls behov. En ny integrerad diskmaskin är inte bara ett designlyft för ditt kök, utan även en bra ekonomisk investering gällande vatten- och energiförbrukning.
En diskmaskin gör att du får lättare att ta hand om all tråkig disk och därmed ge dig tid för att hitta på annat. Jag vet själv hur otroligt skönt det var att gå från att behöva diska allt för hand, till att ha en energisnål diskmaskin med en massa smarta funktioner som ”bara funkar”.
Jag hoppas att du blir nöjd med informationen i den här artikeln, och att du kan köpa en integrerad diskmaskin som passar just dig.
Lämna ett svar