Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till GardenStore, Granngården och Kjell & Company.
I den här artikeln hittar du ett stort bäst i test av musfällor.
Efter att ha gått igenom ett tiotal olika musfällor så har jag kommit fram till att Victor Multi Kill Elektrisk Musfälla är den produkt som är bäst i test just nu.
Det finns självklart musfällor för olika situationer och miljöer. Fällan som passar bäst för dig beror exempelvis på hur mycket möss som du behöver bli av med, om du ska placera den inomhus eller utomhus, eller om du vill ha en fälla som inte dödar musen utan skrämmer den istället.
I den här artikeln hittar du följande bra produkter:
- Victor Multi Kill (🏆 bästa musfällan)
- Victor (för mindre antal möss)
- Silverline Mjölner (bra budgetval, för trånga utrymmen)
- Goodnature® A24 (för utomhusbruk, fångar både råttor och möss)
- Quicksnap med lockbete (råttfälla, för dig som har allergier mot vissa lockbeten, exempelvis jordnötter)
- Silverline musstörare MR50 (om du vill undvika att döda mössen)
Innehåll
Victor Multi Kill Elektrisk Musfälla (🏆 bäst i test)
Victor Multi Kill Elektrisk Musfälla är en av de mer avancerade elektriska musfällor som du kan hitta. Detta är en elektrisk musfälla som utlovar en 100% dödlighet av fångsten.
Genom en elektrisk chock så avlivas musen på ett humant sätt. Därefter så återställs fällan automatiskt och lagrar musen i kammaren som rymmer 10 möss. Kammaren signalerar med hjälp av en lampa för att tala om att kammaren är full.
- Stor och rymlig kammare.
- Signalerar när kammaren är full.
- Garanterar att du blir av med ohyran.
- Dyr.
- Svår att rengöra.
- En del falska alarm (pga att utlösaren triggas vid fel tilfälle).
Produkten har fått mycket beröm från recensioner, dels tack vare att den är helt fri från kemikalier och gifter.
Tillverkaren rekommenderar att använda fettrika livsmedel som jordnötssmör, ost eller bacon för att locka ohyran.
Tillverkaren har också tänkt till när det gäller säkerheten. När kammaren är utdragen så kopplas elektriciteten automatiskt av och du behöver inte vara rädd för att göra dig illa.
Det finns dock ett par förbättringsområden.
En del kunder har i sina kommentarer och recensioner uttryckt missnöje med den elektriska utlösaren.
Ett flertal kommentarer nämner att spillning, hårstrån och även smuts har utlöst fällan vid flera tillfällen.
Andra användare nämner att eftersom fällan är elektrisk så blir den svårare att rengöra (eftersom du inte kan använda vatten utan att kortsluta fällan).
Victor Elektrisk Musfälla
Victor Elektrisk Musfälla är ytterligare en produkt som går på batterier, och är lite enklare i utförande än exempelvis Victor Multi Kill.
Här får du en prisvärd och högpresterande musfälla som har batterier som räcker för upp till 100 elektriska stötar.
- Godkänt av Naturvårdsverket.
- Prisvärd.
- Rymmer endast en fångad mus.
- Funkar bäst för mindre möss.
Musfällan Silverline har ingen stor kammare som bevarar de döda mössen utan indikerar med hjälp av en grön LED-lampa när den har fångat en mus. Därefter så behöver du tömma och ladda om fällan. Du slipper då kontakt med fångsten.
Rengör fällan med hjälp av borste och varmt vatten efter fångst.
Fällan har blivit godkänd av Naturvårdsverket, vilket innebär att gnagarna inte lider vid fångst och att den inte innehåller giftiga ämnen eller kemikalier.
Recensioner, tester och kommentarer som gjorts i samband med produkten är positiva. Ett av de förbättringsområden som dock nämns är större möss inte får plats ibland.
Silverline Mjölner Musfälla klass 1
Silverline Mjölner är en prisvärd och effektiv musfälla i miljövänlig plast. För dig som behöver fånga möss i trånga vrån eller under diskhon så är detta är ett bra alternativ.
Silverline Mjölner är godkänd för användning av naturvårdsverket.
- Prisvärd.
- Miljövänlig.
- Godkänd av Naturvårdsverket
- Kan slå igen utan att möss har varit i närheten.
I produktens recensioner så är det främst positiva kommentarer från tidigare kunder och användare. Kunder nämner bland annat hur enkel den är att göra ren och hur effektiv den är när det väl kommer till att avliva ohyran på ett snabbt och smärtfritt sätt.
Dock så har jag även hittat ett fåtal recensioner som klagar på att musfällan faktiskt slagit igen utan att det varit möss i närheten.
Goodnature® A24 Mus- & Råttfälla Kolsyra
Goodnature® A24 är en patenterad musfälla som drivs av kolsyrepatroner och är först och främst ämnad för användning utomhus.
Produkten är fri från gifter och kemikalier. Den är enkel att montera upp på väggar och går även att flytta på.
Eftersom att den främst är ämnad för utomhusanvändning så är den tålig mot olika sorters väder. Om du skulle vilja använda dig av denna fälla inomhus så behöver du köpa till ett flyttbart stativ (musfällan har inte det inbyggt).
- Bra för användning utomhus.
- Enkel att montera och att flytta.
- Saknar kammare för fångsten.
- Dyr.
- Kan ta tid att hitta bästa placering.
Goodnature® A24 fungerar på ett lite annorlunda sätt än andra fällor.
- Först fäster du fällan på en vägg med ett bete inuti fällan. Tillverkaren och tidigare kunder rekommenderar starkt att du använder dig av jordnötssmör.
- När mössen känner av betet och försöker börja äta så utlöses fällan.
- Tack vare kolsyrepatronen så ser fällan oftast till att ohyran avlivas på ett snabbt och smärtfritt vis. Gasbehållaren räcker för cirka 24 utlösningar innan du behöver byta ut den.
När väl musen fångats så släpper fällan musen och låter den ligga. Tillverkaren kallar denna funktion eko-plundring, då tillverkaren menar att musen lämnas där för att andra djur som katter och rovfåglar ska kunna ta det
Goodnature® A24 är en av de dyrare musfällorna i den här artikeln. Den är riktad till dig som har en gård eller en massa djur och letar efter en fälla för utomhusbruk. Dock är det mycket pengar att spendera för en musfälla som inte kommer med en kammare och som dessutom lämnar fångsten på marken.
Kunder har i sina recensioner nämnt att det kan ta ett tag innan du hittar bästa platsen att placera fällan på.
QuickSnap + lockbete
QuickSnap är en enklare modell som passar bäst för att ta hand om ett fåtal byten. Den säljs i ett trepack och du får också med dig lockbetet Provoke på köpet.
Quicksnap är enkel och effektiv, byggd i plast och är tillverkad för att du ska kunna återanvända den.
När ett byte väl fångats och avlivats, vilket enligt tillverkaren sker direkt och smärtfritt, så kan du enkelt avlägsna bytet utan att behöva röra den. Därefter så bör du ordentligt rengöra fällan innan du använder den igen.
- Prisvärd.
- Bra om du har allergier.
- Kan återanvändas.
- Kan ha problem att ta död på större gnagare .
- Garanterar inte 100% dödlighet.
Lockbetet Provoke som du får med på köpet är ett giftfritt lockbete som visat sig vara omtyckt bland gnagarna.
Fällan och dess lockbete används oftast av familjer där en eller flera medlemmar har allergier mot de livsmedel som i vanliga fall används som lockbeten.
I och med att Provoke är giftfri så behöver du inte oroa dig för att barn eller djur kan bli skadade vid kontakt med betet.
Silverline musstörare MR50
Silverlines Musstörare MR50 är en ny och annorlunda metod som håller gnagarna borta. Denna metod är bra för dig som är emot att döda flera möss.
Produkten består av en dosa som du sätter i ett eluttag (välj ett uttag som alltid har ström). Dosan skickar därefter ut anpassade ljudfrekvenser som stör och stressar möss och råttor, vilket i sin tur innebär att de försöker ta sig därifrån så fort som möjligt. Ljudteknologin kallas för Silverline A-Frequency och täcker en rumsyta på upp till 80 kvadratmeter.
- Håller mössen borta på ett djurvänligt sätt.
- Säker för barn.
- Behöver varken tömning eller rengöring.
- Kan inte hålla ett större antal möss borta.
- Dyr eftersom att du behöver skaffa flera dosor för bästa resultat.
Tillverkar nämner i produktbeskrivningen att denna produkt fungerar bäst för dig som har ett fåtal möss i hemmet. Om du skulle ha ett större problem med mycket möss så kan andra typer av musfällor fungera bättre.
Tidigare recensioner och kommentarer nämner också att det kan vara smart att du införskaffar dig minst två stycken av dessa dosor för att försäkra dig om att ohyran inte kommer tillbaka.
Köpguide – så här hittar du rätt musfälla
Nedan följer en köpguide för vad du bör tänka på när du väljer musfälla.
Vilken typ av alla olika musfällor ska du välja?
Det finns gott om olika musfällor att välja på. Här är några av de vanligare.
Elektriska musfällor
Elektroniska musfällor passar dig bäst som inte vill behöva se den döda musen och (i värsta fall) behöva röra vid den. Med en elektronisk musfälla så lagras mössen enkelt i fällans kammare och det enda du behöver göra är att tömma kammaren.
Klassisk variant (slagfälla)
En klassisk variant för dig som är ute efter något tillfälligt, till ett bra pris. En slagfälla garanterar inte 100% dödlighet vid varje fångst, vilket innebär att du måste vara förberedd på att hitta en fångad mus som fortfarande är vid liv. Rengöring och avlägsning är mycket mer ”hands-on” än med elektriska musfällor.
Modern musfälla
I grund och botten så är de moderna musfällorna väldigt lika slagfällorna. Dock så erbjuder dessa fällor mer säkerhet och är lämpade för dig som har exempelvis barn. Modern musfällor har dessutom en högre dödlighet.
Musfällor som fångar musen levande / på ett humant sätt
En fälla som fångar musen levande passar bäst dig som verkligen vill undvika att döda flera möss. Det är viktigt att ha i åtanke att du kommer behöva tömma fällan själv och dessutom vara redo på att musen kan komma tillbaka förr eller senare.
Kolsyrefälla
En kolsyrefälla passar dig som har stora problem med möss på gården eller ute hos djuren. Dessa typer av fällor används till största del utomhus då de saknar en fångstkammare.
Ultraljudsskrämmare (skräm iväg mössen)
Ytterligare ett alternativ för dig som anser att mössen inte ska behöva dö bara för att de hittat hem till dig. Denna skrämmare håller mössen borta på ett humant sätt.
Använd rätt bete
Det är viktigt att ha en välfungerande musfälla för att fånga och avliva de möss som invaderat ditt hem. Glöm dock inte att använda rätt bete för att locka mössen till din fälla.
Många tror kanske att ost är mössens favoritmat, förmodligen tack vare de gamla klassiska tecknade filmerna. Men så är inte fallet.
Mat som innhåller mycket protein och fett är oftast de bästa lockbetena för att få mössen att komma fram.
Ett bra exempel är jordnötsmöret, som är ett bra alternativ om du inte är allergisk. Andra bra lockbeten som du kan använda dig av är torkat kött, bacon, kaviar, russin, nötter, choklad, och fisk.
Det finns även lockbeten att köpa i butik som är gjorda för att locka möss. Oftast räcker det dock med de livsmedel som du har hemma.
Placera betet på rätt sätt
Tänk på att inte använda för mycket bete när du placerar ut det. För mycket bete kan innebära att mössen kan nå maten utan att fastna i fällan.
Se också till att du använder dig av handskar när du fäster betet i fällan. Möss har känsliga luktsinnen som känner av om en människan tagit i maten, vilket gör att de gärna undviker fällan helt.
Förebygg för att mer möss kommer in
Även om du skaffar en eller flera musfällor som dödar möss, så är det viktigt att du försöker hitta varifrån mössen kommer för att se om det går att åtgärda.
Möss kan tränga sig igenom de allra minsta springor och hål. Därför är det viktigt att du ser till att det är tätt runt fönster och dörrar.
Det kan också hjälpa till att städa utrymmen som inte används ofta, då dessa lätt kan dra till sig de lilla rackarna.
Andra saker att tänka på
Även om man lätt kan tro att det är en bra idé, så hjälper det inte att du sätter ut flera fällor i samma område.
Istället så är det viktigt att du har tålamod och väntar ut mössen innan du bestämmer dig för att testa en annan metod. Möss är ofta försiktiga innan de bestämmer sig för för att smaka på betet.
Om det däremot gått ett par veckor och du ser spår av möss i huset men inte fångat några så kan det vara dags att pröva en ny metod eller ny produkt. Om du fortfarande inte har någon framgång efter att du använt dig av metoderna ovan så är den sista utvägen att ringa in ett skadedjursbekämpningsföretag. I vissa fall kan det gå på din försäkring.
Vanliga frågor och svar
Måste musfällor vara godkända av Naturvårdsverket för att användas?
Ja, det stämmer. Reglerna är dock lite märkliga eftersom musfällor får säljas utan att vara godkända. Men samtidigt så måste du ha en godkänd musfälla får att få använda den (!). Alla godkända musfällor får ett typbeteckningsnummer (S samt ett nummer). Exempel på godkända musfällor är exempelvis den elektriska musfällan från Victor (S66-S69) [1].
Hur ofta behöver man byta lockbete i musfällan?
Om det har gått ett par dagar och betet fortfarande befinner sig i musfällan så är det dags att byta ut det. Annars så bör betet bytas ut vid varje fångst.
Finns det några risker med att använda en musfälla?
Det är viktigt att se till att du använder dig av en godkänd och giftfri produkt för att undvika förgiftning. Du bör också läsa manualen för att förstå dig på hur musfällan fungerar för att förebygga skador.
Var ska musfällan placeras för bästa effekt?
Musfällan bör placeras i närheten av de spår som du hittat av mössen.
Kan man använda musfällor utomhus?
Ja. När det gäller möss utomhus så kan du satsa på exempelvis kolsyrepatronladdade musfällor.
Så här valde jag ut de olika produkter som är med i testet
Jag gick noggrannt igenom användaromdömena från olika recensioner. Genom det så har jag bildat mig en förståelse för produkternas bättre och mindre bra sidor. Jag brukar också försöka kolla regelbundet att produkterna faktiskt finns i lager för dig. För produktspecifikationer så har jag kollat på respektive tillverkares hemsida.
Jag har spenderat cirka 12 timmar på denna artikel, så att du förhoppningsvis kan spara en del tid.
Slutsats
Victor Multifångst Elektrisk Musfälla är den produkt som jag skulle säga är bäst i test just nu. Produkten håller en bra nivå, och med sin effektiva stöt så gör musfällan det den ska. Kammaren är stor och rymlig vilket gör att du slipper tömma den lika ofta.
Hej! Dem Elektriska fällorna är från varumärket Victor och inte Silverline, ser du tull att ändra detta? Tack på förhand!
Hej Henrik! Ursäkta mig, tack för att du påpekade felet! Nu ska det vara åtgärdat.