Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen och Ginza.
Att sätta sig in i 3d skrivare och vilken av alla modeller som är bäst är inte helt lätt.
Det finns många skrivare på marknaden i kraftigt varierande priser. Samt att du behöver tänka på vilket material du ska skriva ut i, och att du hittar en så lättanvänd 3d skrivare som möjligt. För att göra det enklare för dig så har jag idag gjort en sammanställning av de bästa 3d skrivarna på marknaden just nu, baserat på användarrecensioner och expertomdömen.
I detta test hittar du följande 3d skrivare:
- Flashforge Creator Pro (bäst i test)
- Creality3D Ender-3 (bra budgetval)
- Flashforge Adventurer 3
- Makerbot Replicator +
Innehåll
Flashforge Creator Pro
Flashforge Creator Pro är enligt mig den bästa 3d skrivaren just nu. Det är en schysst inkörsport till 3d-printing, och lämpar sig till dig som är nybörjare (eller om du vill ha något till kontoret, skolan eller annan organisation där många är nya till 3d skrivare).
Det är även en av de mest populära 3d printer som fått högst betyg på ställen som Amazon och liknande. Skrivaren är också en av de senaste nyheterna från tillverkaren, som bland annat gjort Flashforge Finder tidigare.
Ett tips är att du använder Flashforge Creator Pro tillsammans med exempelvis som Simplify 3D. Det underlättar processen betydligt. 3d skrivarens medföljande är sådär.
Byggplattan kan vara något liten, men tycks hålla länge.
Denna skrivaren funkar bra för material/filament som både PLA plast, ABS och NinjaFlex. I och med att skrivaren stödjer dubbel extrudering så kan du även använda denna 3d skrivare för mer avancerade utskrifter.
Skrivaren kommer med en uppvärmd platta, vilket är en förutsättning när du jobbar med vissa typer av filament. Dörren till skrivaren (för att stänga inne ångor etc när materialet hettas upp) är lite vinglig dock – men det går att lösa genom att tejpa till den ordentligt.
Betyg: 4.5 av 5
Fördelar
- Enkel att använda.
- Hög kvalitet på utskrifter.
- Hyfsat bra pris med tanke på att det är en hel del funktioner du får.
Nackdelar
- Spolhållaren kan vara något stor för vissa av materialen.
- Vinglig dörr.
>> Du hittar Flashforge Creator Pro på Webhallen. <<
Creality3D Ender-3
Creality 3D Ender-3 är ett schysst budgetval till dig som letar efter en schysst 3d skrivare.
I och med att det finns en stor community bakom denna skrivaren så är det lätt att både hitta guider och tips för hur du ska gå tillväga när du använder den.
För att hjälpa till vid själva installationen / monteringen så kommer det en tillhörande PDF, men det är ännu bättre om du kollar på videos från youtube om hur du enklast installerar 3d skrivaren. Se till att du verkligen lägger lite extra tid på att montera 3d skrivaren ordentligt.
Skrivaren ger hög kvalitet på utskrifterna. Den är smidig att använda – ladda den med filament och skriv ut, i princip.
Motorerna till 3d skrivaren låter tyvärr rätt mycket, så se till att ha din skrivare på ett ställe där inte stör dig när du ska sova eller liknande.
Slicers som funkar bra till denna 3d skrivare är exempelvis PrusaSlicer, eller Ultimaker Cura.
Glöm inte att även köpa till de filament (den produkt som du använder för att skapa din 3d-pryl) du behöver till skrivaren. Filamenten brukar säljas på spolar, och kommer i alla möjliga färger. Även isopropanol, mikrofiberduk och skjutmått kan vara bra att ha.
Betyg: 4.5 av 5
Fördelar
- Väldigt prisvärd.
- Bra kvalitet på enheten och tillhörande hårdvara.
- Lätt att använda.
Nackdelar
- Kan vara något högljudd.
- Kräver att du lägger lite tid på att montera skrivaren.
>> Läs mer om Creality3D Ender-3 på Webhallen. <<
Flashforge Adventurer 3
Flashforge Adventurer 3 är en annan bra 3d skrivare.
Skrivaren är lättanvänd och det är inga problem att byta filament när du behöver. Bonus är att skrivaren är färdigmonterad från början.
Den kommer dessutom med en slags test-utskrift som du kan använda dig av för att enkelt komma igång utan att göra egna ritningar. Dock är själva PDFen som tillkommer för detta inte superenkel att följa. Du behöver bland annat ta reda på skrivarens IP-nummer (som du enklast gör genom touchscreenen). Gränssnittet i sig är rätt lättanvänt.
När du väl vill göra egna ritningar, så funkar denna skrivare väl med till exempel TinkerCAD och Flashprint.
Just denna skrivaren är rätt tyst – runt 50 dB när den kör. Och det är jäkligt skönt att skrivaren har WiFi.
Skrivaren kommer även med inbyggd värmeplatta och är helt inkapslad.
Betyg: 4 av 5
Fördelar
- Lätt att komma igång med.
- Hjälpsam support.
- Uppvärmd platta ingår vid köp.
Nackdelar
- Instruktionerna för testutskrifterna kunde vara bättre.
- Att göra så kallad bed leveling är krångligt till denna skrivare – man får för lite feedback.
>> Flashforge Adventurer 3 hittar du på Webhallen. <<
Makerbot Replicator +
Makerbot Replicator + är något av en värsting till 3d skrivare. Du kan räkna med utskrifter av hög kvalitet som ser precis ut som designen är tänkt att vara, vilket förstås är en av de viktigaste sakerna med en 3d skrivare. Precisionen känns högre än flera av de andra skrivarna på marknaden, vilket förstås påverkar priset därefter.
Det går utmärkt att använda denna skrivaren för att göra utskrifter trådlöst. Generellt sett är skrivaren lättanvänd och funkar bra ihop med Makerbot-programmet som ingår.
Tyvärr har skrivaren rykte om att gå sönder hyfsat snabbt, vilket gör att du potentiellt ofta kan behöva lämna den på service. Detta är synd med tanke på att det är en bra skrivare i övrigt.
Betyg: 3.5 av 5
Fördelar
- Fantastiskt bra kvalitét på utskrifterna.
- Möjlighet till större utskrifter.
Nackdelar
- Betydligt dyrare än många andra 3d-skrivare.
- Går lätt sönder (men det finns ofta möjlighet att byta om man hör av sig till supporten).
- Klarar endast PLA (ej ABS).
>> Läs mer om Makerbot Replicator + på Ginza. <<
Tekniska specifikationer – jämförelse
Lista på tekniska specifikationer:
Namn | Filament typ | Filamentdiameter | Bygghastighet | Byggdimensioner | Lagertjocklek, upplösning |
---|---|---|---|---|---|
FlashForge Creator Pro | PLA,ABS | 1.75 mm | 200 mm/s | 270 × 145 × 150 | 0.1 |
CReality3D Ender-3 | PLA,ABS,PLA,LayWood | 1.75 mm | 180 mm/s | 220 x 220 x 250 | 0.1 |
Flashforge Adventurer 3 | PLA,ABS | 1.75 mm | 150 mm/s | 150 x 150 x 150 | 0.1 |
Makerbot Replicator + | PLA | 1,75 mm | 175 mm/s | 295 x 195 x 165 | 0.1 |
Dyr vs billig 3d skrivare
Vad beror det på egentligen att ett pris på 3D skrivare kan variera så pass mycket?
Framför allt har det att göra med hur mycket du som användare behöver göra (och kunna) för att komma igång med 3d-skrivaren.
- Många billiga 3d printers kräver förkunskap i hur du monterar ihop skrivaren (vilket kan innebära allt från mer vana i CNC-verktyg, till dator- och elvana.
- Mer kompletta skrivare (som ofta brukar kosta några tusen kronor och uppåt) är istället färdigmonterade, och därmed är det mycket lättare att komma igång med dessa – för dig som vill skriva ut utan krångel och gör det enkelt för sig. Det finns även dyrare 3d skrivare som kostar tiotusentals kronor som mer lämpar sig i mer professionellt bruk (för företag och större organisationer exempelvis).
Prisskillnader på 3d skrivare – andra saker som påverkar
Det finns ytterligare faktorer som påverkar vad du betalar för en 3d skrivare, beroende på hur just din 3d skrivare fungerar. Här är några exempel.
Storlek på utskriften
Detta innebär helt enkelt hur stora objekt du får plats med som 3d utskrift Ju större saker du kan skriva ut, ju dyrare blir skrivaren generellt sett.
Filament / Råmaterial
Vilket råmaterial (exempelvis PLA filament) du använder påverkar även priset (i och med att råmaterialet indirekt påverkar vilka funktioner skrivaren har) på 3d skrivarna.
Till exempel: Använder du ABS-filament (som står för Acrylonitrile Butadiene Styrene och används ofta till att skriva ut prototyper för tester exempelvis) så behöver du en 3d-skrivare där byggplattan kan värmas upp. Att ha en kåpa för 3d skrivaren i detta fallet är också rekommenderat.
Indirekt påverkar detta också säkerheten. Du kan exempelvis behöva ha en byggarea som är avskärmad för att slippa få i dig farliga (eller för den delen illaluktande) ångor. Detta gör dessutom att priset på 3d skrivaren i sin tur ökar.
Hastighet och noggrannhet
Ju snabbare utskriftshastighet, ju dyrare brukar skrivaren bli. Och ju mer exakta detaljer och precisionarbete som behövs i samband med utskriften, desto mer kostar skrivaren att köpa.
Tillhörande program
De flesta 3d-skrivare kommer med ett program innan, men ibland kanske du vill ha ett mer specifikt för att hantera dina utskrifter (som just du är van vid). I dessa fall så ökar också den totala kostnaden.
Ytterligare specifikationer att tänka på innan köp
Här är andra specifikationer att tänka på innan ditt köp av skrivare 3d som kan vara bra att känna till:
- Dubbla munstycken – detta är främst användbart om du vill kunna skriva ut flera filament på samma gång.
- Uppvärmd byggplatta – Användbart för att undvika att materialet kyls ner för fort (som är viktigt att undvika om du exempelvis använder dig av ABS-filament).
- Upplösning (resolution) – om du vill ha hög noggrannhet / precision när du skriver ut.
- Byggvolym – Volymen avgör hur stora saker du kan skriva ut. Det påverkar dock inte precision / kvaliteten på utskrifterna i sig, utan bara storleken.
Vanliga frågor
CAD program för 3d skrivare – vad ska jag tänka på?
Du behöver generellt sett två typer av program för din skrivare:
- Ett CAD-verktyg där du designar själva 3D-modellen.
- Ett så kallat “slicer”-verktyg, som översätter din ritning till något som din 3d-skrivare förstår (så att skrivaren fattar hur den ska skriva ut 3d modeller).
Många CAD program för 3d skrivare har stöd för både och.
Det finns alla möjliga verktyg – allt ifrån sådana som riktar sig till dig som är mer nybörjare (exempelvis TinkerCAD) eller för dig som har längre erfarenhet (till exempel AutoCAD).
Kan man hyra en 3d skrivare?
Det beror lite på var du bor. I vissa fall kan du hyra istället för att köpa en 3d skrivare på exempelvis Hygglo eller Wematter. Detta kan absolut vara ett bra alternativ om du bara behöver skriva ut enstaka saker, eller vill testa 3d-printing för ett kort projekt eller liknande.
Varför är inte 3d skrivare X med?
I det här testet har jag uteslutande fokuserat på att ta med olika 3d skrivare som har fått högt omdömen från konsumenter och experter. Det innebär att många kända märken som xyz printing da vinci 1 0, xyzprinting da vinci junior, xyzprinting da vinci 1 0 pro, wanhao duplicator, velleman vertex k8400, ultimaker 2 med flera inte kvalade in på topplistan. Totalt räknar jag med att jag har lagt runt 15 timmar på denna sammanställning.
Slutsats
Det finns gott om aspekter att ta hänsyn till när du ska köpa 3d skrivare. Är du bekväm med att montera skrivaren själv, eller vill du helst ha allt färdigmonterat? Vilket material? Hur stora utskrifter ska du ha? Hur snabbt ska utskrifterna gå att göra?
Baserat på detta (och på vad användaromdömen anser) så rekommenderar jag just nu Flashforge Creator Pro. Det är en bra och prisvärd 3d skrivare, som är lätt att komma igång med, vare sig du är nybörjare eller mer erfaren. Dessutom får du hög kvalitét på de utskrifter du gör.
Lämna ett svar